Ανησυχία και διχασμός για τις στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη Χίο

Ανησυχία και διχασμός για τις στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη Χίο
HuffPost Greece/ Giannis Makridakis

To πρωί της Δευτέρας 17 Oκτωβρίου 2016 άρχισε στο βορειοδυτικό τμήμα της Χίου η προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση η οποία θα διεξάγεται μέχρι και αύριο, Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις περιοχές Βακελώνας και Μάναγρος.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης άσκησης, που πραγματοποιείται σχεδόν κάθε χρόνο στο νησί, τις περισσότερες φορές εκτελούνται βολές µε πραγματικά πυρά στη θάλασσα, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε οικολογικές οργανώσεις αλλά και σε κατοίκους της Χίου.

Ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», μιλώντας στη HuffPost Greece, κάνει λόγο για εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή και υπογραμμίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την «ανεξέλεγκτη» - όπως χαρακτηρίζει - χρήση πραγματικών πυρών των ενόπλων δυνάμεων.

«Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα που θέτει σε κίνδυνο τόσο τη βιοποικιλότητα όσο και τη δημόσια υγεία. Οι εν λόγω στρατιωτικές ασκήσεις χρησιμοποιούν ως πεδία βολής σημαντικά θαλάσσια και χερσαία οικοσυστήματα: περιοχές “Natura 2000”, αλιευτικά πεδία, τουριστικές περιοχές καθώς και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αυτή η αναίτια καταστροφή, όχι μόνο παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα για την προστασία της φύσης, αλλά μας εκθέτει πολύπλευρα ως χώρα που αγοράζει πανάκριβα όπλα για να “αυτοβομβαρδίζεται”», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιμπίδης.

«Ο νόμος είναι ένας για όλους τους Έλληνες», τονίζει ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους». Επισημαίνει δε ότι ο ίδιος δεν είναι αντίθετος στη διεξαγωγή των στρατιωτικών ασκήσεων, ωστόσο, επιμένει ότι εκείνες θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε «συγκεκριμένα και αυστηρώς προσδιορισμένα πεδία βολής».

Ένα άλλο σημείο στο οποίο ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης στρέφει την προσοχή του και ζητά τη μέριμνα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι αυτό των υλικών που εμπεριέχονται στα όπλα που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις. «Η Ελλάδα, που τα προηγούμενα χρόνια ξόδεψε ασύλληπτα ποσά για την αγορά οπλικών συστημάτων δεν φρόντισε το αυτονόητο: το πού και το πώς δηλαδή οι ένοπλες δυνάμεις θα εκπαιδεύονται σε αυτά τα συστήματα και με ποιον ακριβώς τρόπο θα διασφαλίζεται η υγεία των χειριστών τους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ανάλογους φόβους εκφράζουν εξίσου με τη σειρά τους κάποιοι από τους κατοίκους της Χίου που όπως καταγγέλλουν βλέπουν το παραλιακό τοπίο του νησιού τους να αλλάζει χρόνο με τον χρόνο. «Όλη η ευρύτερη περιοχή του Μάναγρου έχει καταστραφεί. Η άλλοτε μεσογειακή θαμνώδης βλάστηση εξαφανίστηκε. Δεν νομίζω ότι αυτό το τρομακτικό θέαμα μπορεί να διορθωθεί», λέει στη HuffPost Greece ο Γιάννης, ο οποίος μένει εδώ και αρκετά χρόνια μόνιμα στη Χίο. «Αισθάνομαι λύπη, οργή και φόβο για το τι μπορεί να ακολουθήσει», συνεχίζει ο 54χρονος.

Την ίδια αγωνία σε πιο αυστηρό τόνο εκφράζει και ένας 70χρονος κάτοικος του νησιού που επικαλείται ένα διάταγμα στο οποίο οι περιοχές Μάναγρου μέχρι Βακελώνα και Αγία Μαρκέλλα, εκεί δηλαδή που γίνονται οι ασκήσεις, ορίζονται ως περιοχές ειδικής προστασίας ακτών και φυσικού περιβάλλοντος.

«Είναι οξύμωρο από τη μία η Πολιτεία να εκδίδει διάταγμα προστασίας και από την άλλη να φροντίζει η ίδια να καταστρέφει τον φυσικό πλούτο. Ποιος ο λόγος να υπάρχουν τα διατάγματα εφόσον δεν τηρούνται και δεν διασφαλίζουν επί της ουσίας την προστασία;», αναρωτιέται ο 70χρονος Νίκος.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι προβλέπει το διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 52 στις 20 Φεβρουαρίου 2003

Σχολιάζοντας στη HuffPost Greece τις αντιδράσεις των κατοίκων ο αντιδήμαρχος Βόρειας Χίου, Ματθαίος Φαφαλιός, αναφέρει πως αυτές είναι μεμονωμένες. Ο ίδιος παραδέχεται ότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις από τις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται ετησίως στο νησί, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά τονίζει «πρέπει να ζυγίζουμε τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της κάθε κατάστασης προτού σχηματίσουμε μία συγκεκριμένη άποψη».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Συνταγματάρχης Νίκος Φανιός, μιλώντας HuffPost Greece, δηλώνει ότι «σε όλες τις περιπτώσεις που πραγματοποιείται μία στρατιωτική άσκηση με ή χωρίς πυρά, ενημερώνονται οι τοπικές αρχές και ο τοπικός πληθυσμός με δελτία και ανακοινώσεις Τύπου που αποστέλλονται σε όλα τα ΜΜΕ».

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Νίκο Φανιό, η στρατιωτική αρχή λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τον αποκλεισμό και τη δέσμευση της περιοχής, ώστε να απαγορευθεί και να αποκλειστεί η κίνηση εντός της περιοχής ασκήσεως από ανθρώπους, ζώα , οχήματα, σκάφη, αεροσκάφη και ελικόπτερα.

«Κατά τη διάρκεια μίας ασκήσεως λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, με σεβασμό στο περιβάλλον», επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Δημοφιλή