Οι Βρυξέλλες ζητούν από τη Βρετανία να διαπραγματευθεί το Brexit στα γαλλικά

Οι Βρυξέλλες ζητούν από τη Βρετανία να διαπραγματευθεί το Brexit στα γαλλικά
Britain's Prime Minister Theresa May speaks at the annual Conservative Party Conference in Birmingham, Britain, October 2, 2016. REUTERS/Toby Melville
Britain's Prime Minister Theresa May speaks at the annual Conservative Party Conference in Birmingham, Britain, October 2, 2016. REUTERS/Toby Melville
Toby Melville / Reuters

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit θέλει οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να έχουν ως γλώσσα εργασίας τα γαλλικά αντί τα αγγλικά κατά τις συνομιλίες για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση της ομάδας δράσης των Βρυξελλών για το Brexit.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας που έχει τεθεί επικεφαλής του περίπλοκου διαζυγίου με το Λονδίνο, θέλει να χρησιμοποιηθεί η μητρική του γλώσσα στις συναντήσεις και τα έγγραφα, δήλωσε η πηγή στο Reuters κατά τη διάρκεια της συνόδου της ΕΕ, της πρώτης για την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Ο Μπαρνιέ θέλει τα γαλλικά να είναι η γλώσσα εργασίας στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το Brexit», δήλωσε η πηγή.

Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι αυτή δεν είναι η επίσημη γραμμή: «Δεν υπάρχει καθεστώς για τη γλώσσα στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε.

Πάντως, ο ίδιος Μισέλ Μπαρνιέ με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Twitter διαψεύδει τη συγκεκριμένη είδηση.

«Ποτέ μου δεν εξέφρασε άποψη για τη γλώσσα με την οποία θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις. Η γλώσσα εργασίας (σ.σ των Ευρωπαίων αξιωματούχων) που χρησιμοποιείται συχνά είναι τόσο τα αγγλικά όσο και τα γαλλικά. Το γλωσσικό καθεστώς θα καθοριστεί από κοινού κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Εκπρόσωπος της Μέι αρνήθηκε να σχολιάσει. «Δεν θα σχολιάσουμε έως ότου λάβουμε επίσημο αίτημα», δήλωσε.

Η χρήση των γαλλικών σηματοδοτεί μια αλλαγή από την συνηθισμένη πρακτική των πολυεθνών ομάδων των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, όπου τα γαλλικά έχασαν από τα αγγλικά το κύρος τους ως βασική γλώσσα εργασίας της ΕΕ μετά την ένταξη κρατών από τη βόρεια και την ανατολική Ευρώπη τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ακόμα και αξιωματούχοι από τις ιδρυτικές δυνάμεις της ΕΕ, τη Γαλλία και τη Γερμανία, επικοινωνούν πλέον μεταξύ τους κυρίως στα αγγλικά.

Αυτό στέλνει επίσης ένα μήνυμα στη Μέι και τους υπουργούς της και ότι η ΕΕ σχεδιάζει να βάλει πρώτα τα δικά της συμφέροντα στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας, οι οποίες η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ότι θα ξεκινήσουν επισήμως έως τον Μάρτιο.

Πολλοί Βρετανοί διπλωμάτες στις Βρυξέλλες μιλούν άπταιστα γαλλικά, αλλά οι υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι διακρίνονται με τους ομοεθνείς τους Βρετανούς για ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα γλωσσομάθειας στην Ευρώπη.

Άλλοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στην προετοιμασία του Brexit δήλωσαν άγνοια για την πρόταση του Μπαρνιέ να χρησιμοποιηθούν κυρίως τα γαλλικά. Ωστόσο κάποιοι έχουν πει ότι η ομάδα δράσης του, που αριθμεί αυτή τη στιγμή 15 άτομα και δεν περιλαμβάνει Βρετανούς, επικοινωνεί κυρίως στα γαλλικά.

Ο Μπαρνιέ, που μιλά άπταιστα αγγλικά, αν και με προφορά, δεν αποτέλεσε δημοφιλή επιλογή για κάποιους Βρετανούς πολιτικούς όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον διόρισε. Κάποιοι σχολιαστές χαρακτήρισαν την επιλογή του «πράξη πολέμου».

Ως Επίτροπος της ΕΕ μέχρι το 2014, ο 65χρονος Μπαρνιέ είχε μια δύσκολη σχέση με το Λονδίνο καθώς επεδίωξε να αυστηροποιήσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον βρετανικό τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Κάποιοι πολιτικοί της ΕΕ έχουν ισχυριστεί ότι τα αγγλικά ίσως χάσουν το καθεστώς τους ως μια από τις τρεις επίσημες γλώσσες εργασίας – μαζί με τα γαλλικά και τα γερμανικά – ως αποτέλεσμα του Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν να κινδυνεύει πραγματικά η αγγλική ως παγκόσμια lingua franca ακόμα και μετά την αποχώρηση των Βρετανών στην ΕΕ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή