Λογοκρισία ξανά από το Facebook αυτή τη φορά με «θύμα» εκστρατεία κατά του καρκίνου του μαστού

Οργιστείτε ελεύθερα. Τώρα το Facebook μπλοκάρει ακόμη και βίντεο εκστρατείας κατά του καρκίνου του μαστού
cancerfonden.se/sok

Πυρά για μια ακόμη υπόθεση άστοχης λογοκρισίας, δέχεται το Facebook με την Σουηδική Κοινότητα κατά του Καρκίνου (Cancerfonden) να κατηγορεί το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι «κατέβασε» βίντεο με θέμα τον καρκίνο του μαστού διότι οι υπεύθυνοι έκριναν ότι το περιεχόμενο ήταν προκλητικό.

Θύμα της λογοκρισίας του Facebook είχε πέσει πριν μερικές ημέρες και ανάρτηση της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας Le Monde η οποία συνοδευόταν από τη φωτογραφία γυναίκας κατά τη διάρκεια της μαστογραφίας.

Το βίντεο, του Cancerfonden παρουσιάζει μια σειρά από σκίτσα όπου μια γυναίκα δείχνουν βήμα προς βήμα τις κινήσεις που πρέπει να κάνει μια γυναίκα προκειμένου να εξακριβώσει εάν έχει αναπτυχθεί κάποια ύποπτη κύστη, ή όγκος στο στήθος της.

Η οργάνωση, το Cancerfonden, δημοσίευσε για το θέμα, μια «ανοικτή επιστολή στο Facebook» με στόχο να καταγγείλει την απόσυρση του βίντεο κι επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει με κάποιον εκπρόσωπο της εταιρείας. Πάντως το Facebook δεν είχε απαντήσει έως το βράδυ της Πέμπτης.

«Βρίσκουμε ακατανόητο και περίεργο πώς μπορούν να αντιλαμβάνονται μια ενημερωτική ιατρική εκστρατεία ως σοκαριστική...Η πληροφόρηση σώζει ζωές, αυτό είναι απαραίτητο για εμάς. Κι αυτό μας εμποδίζουν να κάνουμε» είπε η εκπρόσωπος τύπου της Cancerfonden, Λένα Μπιόρνσταντ.

Σημειώνεται πως οι υποθέσεις για τις οποίες το Facebook έχει κατηγορηθεί για τέτοιου είδους εσφαλμένες αποφάσεις είναι πολλές. Μόλις πρόσφατα, δέχθηκε σφοδρή κριτική- και δικαίως- επειδή «κατέβασε» την ιστορική φωτογραφία από τον πόλεμο στο Βιτενάμ στην οποία εμφανίζεται ένα μικρό κορίτσι γυμνό που τρέχει για να γλυτώσει τις βόμβες ναπάλμ. Η βραβυεμένη με Πούλιτζερ φωτογραφία είχε κριθεί ως «άσεμνη». Βέβαια, αργότερα οι υπεύθυνοι της εταιρείας ανακάλεσαν το «μπλοκάρισμα».

Φυσικά αυτό δεν ήταν το μόνο τέτοιο περιστατικό αφού έχουν ήδη καταγραφεί πολλά και κραυγαλέα όπως για περιπτώσεις έργων τέχνης ενώ πχ μόλις πρόσφατα σταμάτησε να «κατεβάζει» φωτογραφίες γυναικών που θηλάζουν τα μωρά τους.