Να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και να συζητηθεί το χρέος ζήτησε ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής

Να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και να συζητηθεί το χρέος ζήτησε ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής
HuffPostGreece/Μέγαρο Μαξίμου

Θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους έως το Eurogroup του Δεκεμβρίου για το ζήτημα του χρέους αναμένει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που υπογράμμισε τη σημασία η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Σε δηλώσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις επαφές που είχε με άλλους αρχηγούς Κρατών - Μελών τόνισε ότι ο ίδιος έθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές αφού όπως υπογράμμισε η επενδυτική κοινότητα έχει ανάγκη να λάβει ένα ισχυρά θετικό σήμα από την Ελλάδα. Για να το επιτύχει αυτό η χώρα, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει η χώρα να ενταχθεί το συντομότερον δυνατόν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και έτσι να γίνει πόλις επενδύσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν, όπως συμπλήρωσε, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2017. « Οι ομιλητές μου κατανόησαν αυτή την ανάγκη», είπε τονίζοντας ότι κανένας δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη « και μάλιστα εν οψει μίας εκλογικής χρονιάς, όπως το 2017», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου ότι θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις», συνέχισε συμπληρώνοντας πως ελπίζει είτε η νέα χρονιά να αρχίσει με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είτε να ενταχθεί τελικά σε αυτό εντός της επόμενης χρονιάς».

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων ξεκαθάρισε ότι το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων είναι δεδομένο και αφορά επί της ουσίας την επιτυχία του προγράμματος ενώ επεσήμανε ότι αυτό τίθεται από κοινού και όχι μόνο από τους συνομιλητές της ελληνικής πλευράς. «Το πρόγραμμα είναι για να προετοιμάσει την έξοδό μας στις αγορές. Δεν είναι θεμα εσωτερικής κατανάλωσης. Είναι θέμα εθνικό αλλά όχι μόνο θέμα της κυβέρνησης», είπε και τόνισε: «Αν η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση σε αγορές, οι Ευρωπαίοι θα είναι αναγκασμένοι να την έχουν σε προγράμματα».

Ειδικότερα, για το χρέος ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κινήσεις από όλες τις πλευρές για να υπάρξει μια θετική εξέλιξη.Το γεγονός ότι δεν δόθηκε πακέτο το 1,8 δις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές οφείλεται καθαρά σε τεχνικούς λόγους. Το τεχνικό πρόβλημα λύθηκε και αυτό το ποσό θα πάει στην πραγματική οικονομία».

Αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου για το χρέος, σημειώνοντας πως «ήταν εξαιρετικά θετικές, και σε απολύτως θετικό πλαίσιο...». «Τα αρνητικά του Μαΐου δεν ήταν οι αποφάσεις, αλλά μετά, στις συνεντεύξεις Τύπου, όταν είδαμε την αντιπαράθεση ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών», είπε.

Προσέθεσε πως είναι εφικτό ως το Eurogroup του Δεκεμβρίου να έχουμε θετικές αποφάσεις... «Πρέπει να δοθεί ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα και αυτό δεν δίνεται όσο υπάρχει διαρκής αναβολή σε όσα έχουμε συμφωνήσει. Πρέπει η Ελλάδα, το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης», τόνισε και είπε πως στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η συγκεκριμενοποίηση των άμεσων και βραχυπρόσθεσμων μέτρων που ειναι απαραίτητα για την επίλυση του χρέους.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο είπε: «Έχουμε μια ειλικρινή σχέση με την κ Μέρκελ, είχαμε μια συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα» και πρόσθεσε πως δεν συζήτησε με την κ. Μέρκελ αναφορικά με τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε, όπως και ο ίδιος δεν θα δεχόταν συζήτηση από κάποιον ξένο ηγέτη σχετικά με μέλος της ελληνικής κυβέρνησης..

Για το προσφυγικό όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η πλειονότητα των κρατών – μελών στήριξε τον πυρήνα των ελληνικών θέσεων στο προσφυγικό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στέλνοντας εκ νέου μήνυμα για τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι.

Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνόδου έγινε σαφής η κυρίαρχη αντίθεση εντός της Ε.Ε., με χώρες προσηλωμένες στις αρχές της αλληλεγγύης και μια σειρά άλλων χωρών που έχουν την άποψη των αποκλεισμών, των τειχών, ενώ θεωρούν πως οτιδήποτε δεν είναι στη δική τους αυλή δεν τους απασχολεί.

«Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ» τόνισε, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα σηκώνει σχεδόν το σύνολο του βάρους της προσφυγικής κρίσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υποδοχή των ροών.

«Οι συμφωνίες δεν είναι για να τηρούνται μόνο από τους πιο αδύναμους. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει η απόφαση για 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης προς άλλες χώρες και να έχουν ολοκληρωθεί μόνο 5.200».

Αναφορικά με το κυπριακό ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως «σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές μου -γιατί η συνάντησή μου με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας αφορούσε το Brexit και το Κυπριακό- έθεσα την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές». Μάλιστα από κοινού με τον Κύπριο πρόεδρος Νίκο Αναστασιάδη, έθεσαν το θέμα των εγγυήσεων καθιστώντας σαφές ότι στην όποια λύση, δεν μπορεί να υπάρχει παραμονή δυνάμεων κατοχής στο νησί.

Επισήμανε, επίσης ότι υπάρχει θετικό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο. Όπως τόνισε, οι δύο ηγέτες έδειξαν κατανόηση για το Κυπριακό και συμφώνησαν με τη θέση της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς να χαρακτηριστεί παράνομη η παρουσίας των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Αν και όπως πρόσθεσε: «Με τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου δεν μπορεί να είμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι ότι δημιουργείται ένα καλό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού»

Τέλος σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ την κατάπαυσης των βομβαρδισμών και ειδικά αυτών που οδηγού σε θάνατο αμάχων στο Χαλέπι και ζήτησε να ενταθούν οι διπλωματικές πιέσεις προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσει η ειρηνευτική διαδικασία, Παράλληλα τάχθηκε κατά του να μετατραπεί η Ευρώπη, σε περιοχή ψυχροπολεμικής ρητορικής και κυρώσεων.

Δημοφιλή