ΚΕΠΕ: Το 0,1% αναμένεται να φτάσει η ύφεση το 2016. Μικρή βελτίωση συνθηκών στην οικονομία

ΚΕΠΕ: Το 0,1% αναμένεται να φτάσει η ύφεση το 2016. Μικρή βελτίωση συνθηκών στην οικονομία
Sooc

Το -0,1% αγγίζει ο εκτιμώμενος μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το 2016, σύμφωνα με την τετραμηνιαία έκδοση «Οικονομικές εξελίξεις» του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών).

Η εν λόγω πρόβλεψη, όπως αναφέρεται, σηματοδοτεί την καταγραφή οριακής ύφεση για το σύνολο του 2016, η οποία όμως παρουσιάζεται εξασθενημένη σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη πρόβλεψη του υποδείγματος (-0,4%).

Αναλυτικότερα, με βάση τις εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ και έχοντας ενσωματώσει τα δημοσιευμένα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2016, ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 προβλέπεται στο 0,6%, με τις επιμέρους εκτιμήσεις για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο να κυμαίνονται στο 0,9% και 0,3%, ως προς τις αντίστοιχες περιόδους του 2015.

«Η εν λόγω πρόβλεψη αντανακλά μια μικρής έκτασης βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία, με επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ, μετά τους αρνητικούς ρυθμούς που καταγράφηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Παράλληλα, ενσωματώνει και μια αναθεώρηση προς τα πάνω της αμέσως προηγούμενης πρόβλεψης του υποδείγματος παραγόντων για την ίδια περίοδο (0,20%)» αναφέρεται σχετικά.

«Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα εποχικά διορθωμένα στοιχεία των τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2016 (ΕΛΣΤΑΤ, προσωρινά στοιχεία, Αύγουστος 2016), το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας εξακολούθησε να καταγράφει κάμψη, υποχωρώντας κατά -1,0% στο πρώτο τρίμηνο και -0,9% στο δεύτερο τρίμηνο, ως προς τα αντίστοιχα τρίμηνα του έτους 2015. Ωστόσο, στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στην εξέλιξη των κύριων συνιστωσών της ζήτησης, ενώ ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ ως προς το πρώτο τρίμηνο του ιδίου έτους διαμορφώθηκε σε θετικό επίπεδο (0,2%), σηματοδοτώντας ενδεχομένως μία έστω και οριακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών» υπογραμμίζεται σχετικά.

Η εκτιμώμενη πορεία του πραγματικού ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και, συνεπώς, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, «δύναται να είναι δυσμενέστερη ή ευνοϊκότερη από την ως άνω προβλεπόμενη, ανάλογα με τις κρίσιμες και αποφασιστικές εξελίξεις που θα επέλθουν σε ένα ευρύτερο φάσμα παραγόντων». Οι εξελίξεις αυτές, όπως αναφέρεται, «αφορούν κυρίως στην οριστική εδραίωση ενός σταθερού κλίματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που θα εξασφαλίζει την προσέλκυση επενδύσεων, την επανάκτηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, την ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά συνδέονται και με την αντιστροφή εκείνων των συνθηκών που λειτουργούν εις βάρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της σταθεροποίησης των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να παραβλέπεται ο ρόλος που αναμένεται να διαδραματίσουν οι διεθνείς οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, και κυρίως το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών».

Οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ, όπως σημειώνεται, αντανακλούν τις κύριες διαστάσεις των πρόσφατων βραχυμεσοπρόθεσμων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. «Ειδικότερα, διαφαίνεται ότι η ελληνική οικονομία τείνει να οδηγείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 σε μια μεταβατική περίοδο σταθεροποίησης και ήπιας ανάκαμψης, μετά το ισχυρό σοκ που υπέστη το 2015, οι επιπτώσεις του οποίου εξακολούθησαν να γίνονται αισθητές στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή διαδραματίζει, κυρίως σε σχέση με το καλοκαίρι του 2015, ο περιορισμός της αβεβαιότητας αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική και το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, αλλά και γενικότερα ως προς τις δυνατότητες χρηματοδότησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Δημοφιλή