5 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που «πήραν σάρκα και οστά» μέσα από χρηματοδότηση

5 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που «πήραν σάρκα και οστά» μέσα από χρηματοδότηση
Successful team of new business people in creative office
Successful team of new business people in creative office
Maskot via Getty Images

Στην Ελλάδα η έλλειψη καλών ιδεών που οδηγούν σε επιτυχημένες επιχειρήσεις δεν ήταν ποτέ το πρόβλημα. Οι νέοι επιχειρηματίες έχουν δείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι έχουν και καλές ιδέες και όρεξη για δουλειά. Αυτό, που τους «φρενάρει» ή αποτελεί τροχοπέδη, όπως αναφέρουν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, είναι η έλλειψη χρηματοδότησης ή ακόμα και μικρής χρηματικής βοήθειας, η οποία μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν μία δύσκολη χρονική στιγμή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν οι παρακάτω περιπτώσεις επιχειρήσεων που είχαν την τύχη να λάβουν χρηματοδότηση από την Action Finance Initiative (AFI), τον μοναδικό οργανισμό στην Ελλάδα που παρέχει πρόσβαση σε μικροχρηματοδότηση με τη μορφή μικροδανείων έως 10,000 ευρώ, και να καταφέρουν να εξελιχθούν, να γίνουν καλύτερες και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Αυτές είναι οι ιστορίες τους.

Snowport

Ο Αλέξανδρος και η Σοφία, αθλητές και προπονητές αγωνιστικού σκι, δημιούργησαν το 2013 μία εταιρεία, την Snowport, στις κορυφές του Παρνασσού, η οποία φιλοδοξούσε να μυήσει μικρούς και μεγάλους στο χειμερινό αυτό άθλημα.

«Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θερμή και η διάθεσή μας για να προσφέρουμε ότι καλύτερο στο χώρο μας, οδήγησε στο να εισάγουμε αποκλειστικά για την Ελλάδα την πιο σύγχρονη μέθοδο εκπαίδευσης του ski : UPS Snowsports Concept», λέει ο Αλέξανδρος.

Την τεχνογνωσία την είχαν, όπως και το κέφι και την όρεξη για δουλειά. Αυτό που τους έλειπε ήταν η πολυπόθητη χρηματοδότηση. Όταν ήρθε και αυτή, η Σοφία και ο Αλέξανδρος κατάφεραν να αναπτυχθούν και κατακτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Επαφή Ψυχής

Η Δέσποινα (Κοινωνική Λειτουργός) & η Αγγελική (Ψυχολόγος) δεν είχαν καθόλου κεφάλαιο, αλλά είχαν στην φαρέτρα τους σπουδές, εμπειρία στον χώρο της ψυχικής υγείας και αγάπη για το επάγγελμά τους. Σήμερα, έπειτα από χρηματοδότηση, το κέντρο τους «Επαφή Ψυχής» σημειώνει σταθερή και ανοδική πορεία.

Ladolea

Ο Θάνος και ο Πάνος Κλουτσινιώτης ήθελαν να επενδύσουν στο κορινθιακό ελαιόλαδο και να δημιουργήσουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, με ελληνική ταυτότητα. Όταν, λοιπόν, έμαθαν για την δυνατότητα χρηματοδότησης αλλά και στήριξης της ιδέας τους, δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Το αποτέλεσμα ήταν πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς γεύσης και επιτυχία της εταιρείας τους και εκτός συνόρων, με εξαγωγές.

Frink

Ο Στέφανος, ο Κωσταντίνος, ο Παναγιώτης και ο Γιώργος είναι οι εμπνευστές της πρωτοποριακής εφαρμογής που είναι «να την πιεις στο ποτήρι».

Τι προσφέρει; Ένα κερασμένο ποτό κάθε μέρα, σε προτεινόμενα μπαρ της πόλης τους . Η ηλεκτρονική αυτή εφαρμογή, αποτελεί μια καινοτομική επιλογή στις επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης με σκοπό την προσέλκυση πελατών με εξαιρετικά χαμηλό κόστος για τον καταστηματάρχη.

Electric Bike Courier

Για τον Γιώργο, τον «γιατρό των ποδηλάτων», το ποδήλατο δεν είναι απλά ένα μέσο μεταφοράς, αλλά τρόπος ζωής. Με αυτό στο μυαλό, δημιούργησε το EBC (Electric Bike Courier), ένα κατάστημα που επισκευάζει το ποδήλατο σου και παραδίδει πακέτα στην πόρτα σου οικολογικά. Είχε όρεξη για δουλειά, ήθελε να δουλέψει σκληρά και το μόνο που του έλειπε ήταν η πολυπόθητη χρηματοδότηση για να μετατρέψει την ιδέα του σε πραγματική επιχείρηση. Σήμερα, ο Γιώργος έχει το δικό του μαγαζί επισκευής και μετατροπής ποδηλάτων.

Αυτές οι 5 επιχειρήσεις εκτός από τις έξυπνες ιδέες και την όρεξη για δουλειά έχουν ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό. Έλαβαν και οι 5 χρηματοδότηση προκειμένου να κυνηγήσουν το όνειρό τους και να επιτύχουν το στόχο τους. Και οι πέντε εμπιστεύτηκαν την Action Finance Initiative (AFI), τον μοναδικό οργανισμό στην Ελλάδα που παρέχει πρόσβαση σε μικροχρηματοδότηση, με τη μορφή μικροδανείων μέχρι 10.000 ευρώ, και δωρεάν εκπαίδευση ανεξαρτήτως είδους επιχείρησης ή τομέα δραστηριότητας. Μέσω της νέας συνεργασίας της με την ΑΜΚΕ The People’s Trust, παρέχει πρόσβαση και σε δωρεά, έτσι ώστε το συνολικό ποσό στο οποίο μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση να φτάνει τις 20.000 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στα 2 χρόνια λειτουργία της, η AFI έχει παράσχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση 44 επιχειρήσεων, ενώ έχει εγκρίνει συνολικά 53 χρηματοδοτήσεις. Από τις ήδη χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις έχουν δημιουργηθεί 95+ νέες θέσεις εργασίας. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι το 50% των εταιριών είναι νεοσύστατες, ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα ανέρχεται στο 45%, 1/4 επιχειρηματίες είναι κάτω των 30 ετών, ενώ το 34% των συνολικών επιχειρήσεων αφορά εταιρείες με εξαγωγικό χαρακτήρα.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη σελίδα τους στο www.afi.org.gr.

Δημοφιλή