Ροχανί: «Κλίντον ή Τραμπ; Μια επιλογή μεταξύ "του κακού" και "του χειρότερου"»

Ροχανί: «Κλίντον ή Τραμπ; Μια επιλογή μεταξύ "του κακού" και "του χειρότερου"»
REUTERS/Athit Perawongmetha
REUTERS/Athit Perawongmetha
Athit Perawongmetha / Reuters

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει καμιά προτίμηση μεταξύ των δύο υποψηφίων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, της δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον και του ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, καθώς πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ "του κακού και του χειρότερου".

"Στον ΟΗΕ, ο πρόεδρος μιας χώρας με ρώτησε ποιον από τους δύο υποψήφιους (Κλίντον και Τραμπ) θα προτιμούσα: και απάντησα, 'τί προτιμώ το κακό από το χειρότερο ή το χειρότερο από το κακό;", δήλωσε ο Ροχανί σε ομιλία του στην πόλη Αράκ του κεντρικού Ιράν, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο ιρανός πρόεδρος είπε ότι νιώθει προσβεβλημένος με τον τρόπο που οι δύο υποψήφιοι "αλληλοκατηγορούνται και αλληλοπροσβάλλονται". "Είδατε τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις μεταξύ των προεδρικών υποψηφίων, πώς μιλούν..., πώς κατηγορούν και κοροϊδεύουν ο ένας τον άλλον", είπε ο Ροχανί στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί σε στάδιο στο Αράκ. "Θέλουμε μια τέτοια δημοκρατία στη χώρα μας; Μια τέτοια εκλογή;", αναρωτήθηκε και απάντησε: "Η περηφάνια μας είναι το Ισλάμ μας, είμαστε περήφανοι για το Ιράν μας και το Ισλάμ μας".

Ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε επίσης ότι στις ΗΠΑ "διατείνονται ότι έχουν δημοκρατία εδώ και 200 χρόνια (...), δεν υπάρχει ηθική εκεί".

Οι ΗΠΑ παραμένουν για το Ιράν, ο μεγάλος "εχθρός" παρά μια άμβλυνση κάποιων διαφορών και την υπογραφή τον Ιούλιο του 2015 της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να "σχίσει" τη συμφωνία αυτή εάν εκλεγεί, με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ να απαντά ότι αν ο Τραμπ το έκανε αυτό, τότε εκείνος θα την "έκαιγε".

Ο πρόεδρος Ροχανί, ένας πραγματιστής πολιτικός και μετριοπαθής ιερωμένος που εξελέγη το 2013, αναμένεται να είναι υποψήφιος για μια τελευταία τετραετή θητεία στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στον Ιράν τον Μάιο του 2017.

Δημοφιλή