Το 1960 ένα «φάντασμα» στοίχειωσε κινηματογράφο πορνογραφικών ταινιών και οι θεατές νόμιζαν ότι ήταν πολική αρκούδα

«Φάντασμα» στοίχειωσε κινηματογράφο πορνογραφικών ταινιών και οι θεατές νόμιζαν ότι ήταν πολική αρκούδα
shutterstock

Τα μάτια μας μπορούν συχνά να μας μπερδέψουν, να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι είδαμε φαντάσματα και οπτασίες. Οντότητες που δεν ανήκουν σε αυτό τον κόσμο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, μπορούν να μας αποτρέψουν από το να δούμε μία παρουσία που βρίσκεται στο οπτικό μας περιβάλλον, ένα δεδομένο που όσοι πιστεύουν στα παραφυσικά φαινόμενα χρησιμοποιούν για να πείσουν για την ενδεχόμενη ύπαρξη φαινομένων που μόνο ορισμένοι άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να παρατηρήσουν.

Αυτό τον τομέα προσπάθησε να διερευνήσει το 1960 ένας παραψυχολόγος από την Αγγλία με το όνομα Α. Ντ. Κόρνελ. Ο Κόρνελ δεν δίστασε να ντυθεί φάντασμα και να προσπαθήσει να στοιχειώσει ένα βοσκοτόπι, ένα νεκροταφείο και μια κινηματογραφική αίθουσα για να παρατηρήσει την... παρατηρητικότητα των ανθρώπων. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε είναι ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπορούν να αντιληφθούν το εξωπραγματικό στην καθημερινότητά τους, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί είναι λίγες οι αναφορές για παραφυσικά φαινόμενα. Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα συμπεράσματά του ήταν μάλλον βεβιασμένα ή τα πειράματά του... ανεπιτυχή.

Ο Κόρνελ ξεκίνησε τα πειράματα την δεκαετία του 1960 σε ένα βοσκοτόπι με αγελάδες. Ο ίδιος ντυνόταν με ένα λευκό σεντόνι και εμφανιζόταν ξαφνικά πίσω από βράχους και άλλα σημεία, θέλοντας να δει αν θα αντιδράσουν οι περαστικοί -ή οι αγελάδες-. Τα βήματά του ήταν προσεχτικά και προσπάθησε η όψη του να μοιάζει με φάντασμα. Ίσως γι' αυτό σήμερα τα φαντάσματα να απεικονίζονται ορισμένες φορές ως ιπτάμενα σεντόνια. Όμως, ελάχιστοι άνθρωποι παρατήρησαν κάτι το ασυνήθιστο. Όσοι μάλιστα τον είδαν, κατάλαβαν ότι κάποιος άνθρωπος κρύβεται κάτω από το σεντόνι, γιατί προεξείχαν τα πόδια του.

Στη συνέχεια, ο παραψυχολόγος άρχισε να εμφανίζεται στο νεκροταφείο μιας εκκλησίας. Δίπλα από το κοιμητήριο υπήρχε ένας πολυσύχναστος δρόμος, όμως και πάλι ελάχιστοι τον παρατηρούσαν. Τότε ο Κόρνελ συνόδευσε την παρουσία του και με ηχητικά μηνύματα, αφήνοντας μικρές κραυγές. Όμως μόλις 142 άτομα τον παρατήρησαν και εξ αυτών, τέσσερις μπορούσαν να περιγράψουν το φαινόμενο ως παραφυσικό. Κάποιοι νόμιζαν ότι είδαν έναν άνδρα ντυμένο σαν γυναίκα και άλλοι έναν εκκεντρικό φοιτητή Καλών Τεχνών.

Τελικά, ο Κόρνελ επέλεξε να στοιχειώσει έναν... κινηματογράφο προβολής πορνογραφικών ταινιών. Ο ίδιος επέλεξε τον συγκεκριμένο σημείο γιατί δεν ήθελε να τραυματίσει καμία παιδική ψυχή, όπως είπε. Το πείραμά του όμως και πάλι απέτυχε. Το 46% των θεατών δεν μπόρεσαν να δουν την πρώτη οπτασία και το 32% δεν αντιλήφθηκε τίποτα. Όσοι είδαν «κάτι» δεν σκέφτηκαν ότι πρόκειται για κάποιο φάντασμα. Ένας άνδρας νόμιζε πως είδε μια πολική αρκούδα!

Δημοφιλή