Νέο σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια την Κλίντον. Έλαβε 12 εκατ. δολάρια από τον βασιλιά του Μαρόκου

Νέο σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια την Κλίντον. Έλαβε 12 εκατ. δολάρια από τον βασιλιά του Μαρόκου
U.S. Democratic presidential nominee Hillary Clinton attends a campaign rally at Alumni Hall Courtyard, Saint Anselm College in Manchester, New Hampshire U.S., October 24, 2016. REUTERS/Carlos Barria
U.S. Democratic presidential nominee Hillary Clinton attends a campaign rally at Alumni Hall Courtyard, Saint Anselm College in Manchester, New Hampshire U.S., October 24, 2016. REUTERS/Carlos Barria
Carlos Barria / Reuters

Ένα νέο ακόμα σκάνδαλο προέκυψε μετά την διαρροή των e-mails της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Η υποψήφια πρόεδρος αποδείχτηκε τώρα πως είχε δεχτεί πρόσκληση από τον βασιλιά Μοχάμετ ΣΤ' του Μαρόκου να εμφανιστεί σε συνέδριο στην αφρικανική χώρα έναντι δώδεκα εκατομμυρίων δολαρίων για το Ίδρυμα Κλίντον. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που στηρίζουν την υποψήφια, ερμήνευσαν την προσφορά ως προσπάθεια επιρροής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή εξαγορά της -πιθανής- νέας προέδρου της Αμερικής για να δοθεί στήριξη στον βασιλιά του Μαρόκου, παρά τις υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα.

Παρότι ο φίλος και συνεργάτης της Κλίντον, Τζον Ποντέστα, και ο υπεύθυνος της εκστρατείας της, Ρόμπι Μουκ, θεώρησαν ότι μια επίσκεψη στο Μαρόκο θα μπορούσε να αμαυρώσει την εικόνα της, εκείνη επέμεινε ότι το τίμημα άξιζε της... οκταψήφιας τιμής. Τελικά η ίδια άκουσε τους συμβούλους της και δεν επισκέφτηκε το Μαρόκο, αν και έστειλε εκ μέρους της τον σύζυγό της, Μπιλ, και την κόρη της, Τσέλσι. Που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το ίδιο. Και τα δώδεκα εκατομμύρια κατέληξαν στο Ίδρυμα Κλίντον.

Μετά την αποκάλυψη, το Fox News Sundays προσκάλεσε στο πλατό τον Ρόμπι Μουκ για περισσότερες εξηγήσεις. Ο Μουκ επανέλαβε ότι δεν ήταν ιδέα των υπεύθυνων της εκστρατείας να δεχτεί η Κλίντον την πρόσκληση και τόνισε ότι η ίδια τελικά δεν ταξίδεψε μέχρι το Μαρόκο. Μόνο που παρέλειψε το γεγονός ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα λεφτά κατέληξαν στην εκστρατεία της υποψήφιας, γεγονός που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως χρηματισμός. Όταν δεν είχε άλλα επιχειρήματα, ο Μουκ επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι τα e-mails διέρρευσαν μετά από ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις που στόχο είχαν την δημιουργία εντάσεων στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ορισμένες ιστοσελίδες, όπως το Vox, σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να καταλήγουμε σε βεβιασμένα συμπεράσματα και πως η πρόσκληση του βασιλιά του Μαρόκου δεν συνιστά απαραίτητα εξαγορά. Πράγματι, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Μοχάμετ ΣΤ' έδωσε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές στον Μπιλ και στην Τσέλσι Κλίντον για να τις μεταφέρουν στην συνέχεια στην ίδια την Χίλαρι. Ωστόσο προκαλεί ερωτήματα το οκταψήφιο ποσό για μια απλή επίσκεψη στην χώρα.

Να σημειώσουμε ότι το Ίδρυμα Κλίντον δεν είναι φιλανθρωπικός οργανισμός. Είναι ο φορέας μέσω του οποίου συγκεντρώνονται χρήματα από δωρεές για την ενίσχυση της εκστρατείας της από άτομα και ομάδες που θέλουν -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- να έχουν καλές σχέσεις με τον επικρατέστερο υποψήφιο του προεκλογικού αγώνα.

Δημοφιλή