Ο Τραμπ θέλει να πιστέψουμε ότι τιμήθηκε μαζί με Αφροαμερικανούς σε τελετή για τις μεινότητες των ΗΠΑ

Ο Τραμπ θέλει να πιστέψουμε ότι τιμήθηκε μαζί με Αφροαμερικανούς σε τελετή για τις μεινότητες των ΗΠΑ
Twitter/ Cohen

Με τεκμήριο μια φωτογραφία από το 1989, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι έλαβε βραβείο της Οργάνωσης NAACP για την εξέλιξη των Αφροαμερικανών και όσων δεν ανήκουν στην λευκή φυλή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα παρουσιάζει o σύμβουλος του υποψήφιου προέδρου, Μάικλ Κόχεν, στο Twitter.

Στην φωτογραφία, ο Τραμπ φαίνεται να στέκεται φορώντας ένα μετάλλιο στο πλάι της Ρόζα Παρκς, της Αφροαμερικανής που το 1955 αρνήθηκε να υπακούσει έναν οδηγό λεωφορείου που την πρόσταξε να παραχωρήσει την θέση της σε έναν λευκό επιβάτη και έκτοτε έγινε σύμβολο της μάχης για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Αν δει κανείς μάλιστα ολόκληρη την φωτογραφία, θα δει ότι βραβεία είχαν δοθεί και σε άλλους λευκούς και το βραβείο δεν είχε καμία σχέση με την Οργάνωση NAACP, ούτε κάποια άλλη οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όλα ξεκίνησαν το 1986, όταν, κατά την διάρκεια των προετοιμασιών για τον εορτασμό της 100ης επετείου από την εγκατάσταση του αγάλματος της Ελευθερίας στην Νέα Υόρκη μια δημοτική επιτροπή κλήθηκε να επιλέξει 12 Αμερικανούς πολίτες που ζούσαν στο παρελθόν σε άλλη χώρα για να βραβευτούν με το μετάλλιο της ελευθερίας από τον πρόεδρο Ρόναλντ Ρήγκαν. Η λίστα περιελάμβανε τον Φραγκλίνο Τσανκ Ντιάζ από την Κόστα Ρίκα και τον αρχιτέκτονα Ι. Μ. Πέι από την Κίνα. Από την λίστα έλειπε κάποιος εκπρόσωπος των Αμερικανο-ιταλών, Αμερικανο-πολωνών και Αμερικανο-ιρλανδών.

Ένας κτηματομεσίτης με καταγωγή από την Ιταλία που συνεργαζόταν με τον Τραμπ είχε διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι στη λίστα με τα ονόματα δεν υπήρχαν άνθρωποι που κατάγονται μεν από άλλες χώρες, αλλά έχουν γεννηθεί σε αμερικανικό έδαφος. Αγνοούσε βέβαια το γεγονός ότι τα βραβεία αφορούσαν ανθρώπους που είχαν φτάσει στην χώρα ως μετανάστες. Γι' αυτό τον λόγο άρχισε μια εκστρατεία κατά της συγκεκριμένης βράβευσης και είχε την (φαεινή) ιδέα να διοργανώσει την δική του βραδιά απονομής βραβείων. Για λόγους που δεν κατανοούμε, δόθηκε βραβείο και στον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ μόλις τέσσερις εκ των 80 βραβευμένων ήταν Αφροαμερικανοί ή ανήκαν σε κάποια μειονότητα. Οι περισσότεροι κατάγονταν από κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Τραμπ επομένως όχι μόνο δεν βραβεύτηκε από την NAACP, αλλά πήρε βραβείο από έναν συνεργάτη του που διαμαρτυρόταν για το γεγονός ότι τιμήθηκαν μετανάστες για το έργο τους στις ΗΠΑ. Την ίδια περίοδο, ο πατέρας του μεγιστάνα κατηγορούνταν ότι με τα οικονομικά διαμερίσματα που είχε χτίσει σε συνοικίες της Νέας Υόρκης είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει γκέτο Αφροαμερικανών για να «καθαρίσει» άλλες περιοχές, όπως το Μανχάταν.

Δημοφιλή