Γιατί όλες οι γυναίκες στην Ισλανδία σταμάτησαν να δουλεύουν την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 14:38 ακριβώς;

Γιατί όλες οι γυναίκες στην Ισλανδία σταμάτησαν να δουλεύουν την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 14:38 ακριβώς;

Για εμάς τους Έλληνες η 24η Οκτωβρίου δεν είναι μία σημαντική ημέρα. Για τις γυναίκες της Ισλανδίας, όμως, είναι η πιο σημαντική μέρα για τα δικαιώματά τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που την Δευτέρα το μεσημέρι στις 14:38 ακριβώς οι γυναίκες στην Ισλανδία έφυγαν από την δουλειά τους για παρευρεθούν σε μία εκδήλωση με τίτλο «Women's Day Off». Βέβαια, αν και το όνομα της εκδήλωσης υποδήλωνε ότι ήταν μία ημέρα που οι γυναίκες έχουν ρεπό, ουδεμία σχέση είχε με αυτό. Αντίθετα, ήταν μία διαμαρτυρία των γυναικών όλης της χώρας απέναντι στη μεγάλη μισθολογική διαφορά που έχουν οι γυναίκες με τους άντρες, η οποία βρίσκεται στο 18%.

Όπως αναφέρει το Mashable, η ώρα που έγινε η εκδήλωση δεν είναι τυχαία. Ο αριθμός 238 (2:38μμ) συμβολίζει τον αριθμό των γυναικών που ξεκινούν να δουλεύουν δωρεάν κάθε μέρα λόγω της διαφοράς στους μισθούς.

Το «Women's Day Off» ξεκίνησε 40 χρόνια πριν, στις 24 Οκτωβρίου του 1975 όταν 90% των γυναικών στην Ισλανδία έκαναν απεργία. Τότε οι μισθοί των γυναικών ήταν 60% χαμηλότεροι από των αντρών και πολλές γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν επειδή είχαν οικογένεια και παιδιά. Εκείνη την ημέρα οι εφημερίδες δεν τυπώθηκαν επειδή οι λιθογράφοι, που ήταν όλες γυναίκες, είχαν κατέβει σε απεργία.

Σαράντα χρόνια αργότερα, η Ισλανδία είναι η πρώτη στην λίστα του World Economic Forum για την μισθολογική διαφορά, έχοντας την μικρότερη διαφορά και πρόσφατα ονομάστηκε ως το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να δουλεύουν οι γυναίκες. Παρ' ολ' αυτά, οι γυναίκες της Ισλανδίας δεν σταματούν να προσπαθούν για ισότητα.