«Δεν βλέπουμε κλιμάκωση εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» δηλώνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ

«Δεν βλέπουμε κλιμάκωση εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» δηλώνει ο πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ
US Ambassador to NATO Douglas Lute gives a press conference on December 1, 2014 at organization headquarters in Brussels. Afghanistan will face further violence next year after NATO ends its longest ever combat mission, chief Jens Stoltenberg admitted on December 1, but he insisted local security forces could stem the tide. AFP PHOTO/JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
US Ambassador to NATO Douglas Lute gives a press conference on December 1, 2014 at organization headquarters in Brussels. Afghanistan will face further violence next year after NATO ends its longest ever combat mission, chief Jens Stoltenberg admitted on December 1, but he insisted local security forces could stem the tide. AFP PHOTO/JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
JOHN THYS via Getty Images

Τη στάση του «Πόντιου Πιλάτου» όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εμφανίζονται να διατηρούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το ΝΑΤΟ, στον απόηχο του μπαράζ τουρκικών προκλήσεων του τελευταίου καιρού, με τις δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις «συνηθισμένες» παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά και τις πρόσφατες αναφορές περί αυξημένης δραστηριότητας τουρκικών υποβρυχίων.

Ερωτηθείς σχετικά από τη HuffPost Greece κατά τη διάρκεια τηλεφωνικού press briefing την Τρίτη, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Ντάγκλας Λιουτ, δήλωσε ότι πρόκειται για ζήτημα διμερών σχέσεων, καθώς «ο θαλάσσιος και ο εναέριος χώρος στο ανατολικό Αιγαίο είναι πολύ περιορισμένοι. Οπότε εδώ έχουμε τους χώρους των χωρικών υδάτων και των εθνικών εναέριων χώρων μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ, που αλληλοεπικαλύπτονται σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο».

Το εν λόγω ζήτημα, όπως είπε ο πρέσβης Λιουτ, αποτελεί αντικείμενο μακράς συζήτησης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. «Δεν νομίζω ότι έχουμε δει στοιχεία αύξησης εντάσεων ή αύξησης προβλημάτων σε αυτή την περιοχή. Και ξέρω ότι αυτοί οι δύο σύμμαχοι είναι σε συχνή επαφή σχετικά με αυτόν τον πολύ “προκλητικό” θαλάσσιο και εναέριο χώρο» δήλωσε ο κ. Λιουτ, συμπληρώνοντας πως το όλο ζήτημα δεν συνδέεται άμεσα με τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ σε αυτήν την περιοχή. «Δεν γνωρίζω κάτι για αυξημένα προβλήματα (σ.σ.: όσον αφορά σε αυτό το ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας). Πρόκειται για ένα συνεχιζόμενο θέμα, το οποίο παρακολουθούμε» πρόσθεσε. Όσον αφορά στη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ότι οι μεταναστευτικές/ προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί, και πως αναμένει η ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή θα συνεχιστεί.

Οι προτεραιότητες της Συμμαχίας

Εν όψει της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο κ. Λιουτ τόνισε πως είναι ώρα να αξιολογηθεί το πώς εξελίσσεται η εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου της Συμμαχίας στη Βαρσοβία όσον αφορά στη συλλογική άμυνα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το Άρθρο 5, καθώς και οι ευθύνες της Συμμαχίας απέναντι στους γείτονές της, με σκοπό την προστασία της σταθερότητας στα σύνορά της. Σχετικά με την πολιτική δραστηριότητα εντός των συνόρων του ΝΑΤΟ που αναμένεται στο προσεχές μέλλον, αναφέρθηκε στο Brexit, στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ιταλία και στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ενώ όσον αφορά στις εξωτερικές προκλήσεις, μίλησε για τις σχέσεις με τη Ρωσία, τη μάχη κατά του ISIS σε Συρία και Ιράκ, την προσφυγική κρίση και την τρομοκρατία στις χώρες- μέλη. Ειδική αναφορά έκανε στην Τουρκία, λέγοντας πως αντιπροσωπεύει τη νοτιοανατολική γεωγραφική γωνία της Συμμαχίας, προσθέτοντας επίσης ότι στα βόρεια έχει τη Μαύρη Θάλασσα, που αποτελεί το σύνορό της με τη Ρωσία.

Όσον αφορά στις κινήσεις αποτροπής της Ρωσίας, τόνισε πως αναμένεται να διευκρινιστούν σύντομα λεπτομέρειες σχετικά με τα «τάγματα αποτροπής» του ΝΑΤΟ σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία, καθώς και τις δυνάμεις που προορίζονται για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (πολυεθνική ταξιαρχία και αεροναυτικές δυνάμεις). Επίσης, ο κ. Λιουτ τόνισε πως «θέση μας είναι ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα έπρεπε να είναι φυσικοί εταίροι.

Οι εντάσεις με τη Ρωσία

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ταξίδι της ομάδας μάχης του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», που προκάλεσε ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, διερχόμενη και από τη Μάγχη, ο πρέσβης Λιουτ ανέφερε πως αυτή η ρωσική κίνηση δεν είναι ασυνήθιστη, καθώς αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν. «Είναι δικαίωμα της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τα διεθνή ύδατα για την εκπαίδευση των δυνάμεών της, και δεν το θεωρούμε αυτό λόγο ιδιαίτερου προβληματισμού. Θα έλεγα πως το παρακολουθούμε. Παρακολουθούμε τις κινήσεις της δύναμης αυτής, επειδή αυτό είναι που κάνει το ΝΑΤΟ. Παρακολουθούμε τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα σύνορά μας. Δεν προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα. Αναμένουμε πως, όταν το “Κουζνετσόφ” φτάσει στη ανατολική Μεσόγειο, θα ενεργήσει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Επίσης, ερωτηθείς σχετικά με τις μετακινήσεις δυνάμεων (συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Iskander) στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, απάντησε πως και πάλι δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά και δεν θεωρείται ως κάτι το ιδιαίτερα απειλητικό. «Δεν θεωρούμε πως πρόκειται για κάποιου είδους κρίση» σημείωσε.

Ο κ. Λιουτ επέρριψε κάποιες ευθύνες στη Ρωσία για την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν διαφαίνεται κάποιο ευρύτερο σχέδιο: «Από τη στιγμή που η Ρωσία συμβάλλει στην αστάθεια στη Συρία, για παράδειγμα, με τους άνευ διακρίσεων βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, θεωρώ πως η Ρωσία φέρει κάποιες ευθύνες σχετικά με τη συνεχιζόμενη μετανάστευση από τη Συρία...δεν βλέπω κάποιο ευρύτερο μοτίβο που να υποδεικνύει πως η Ρωσία, σε μεγάλη κλίμακα, χειραγωγεί τις μεταναστευτικές τάσεις».

Τουρκία, Μοσούλη και ISIS

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Μοσούλη του Ιράκ κατά του ISIS και τις τουρκικές κινήσεις πάνω στο θέμα αυτό, ο κ. Λιουτ σημείωσε ότι πρόκειται για έδαφος του Ιράκ, οπότε «αυτή η συζήτηση πρέπει να λάβει χώρα μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ». Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν διαιτητεύουν μεταξύ των δύο χωρών, υπογράμμισε.

Παράλληλα τόνισε πως το ΝΑΤΟ σύντομα θα αρχίσει να υποστηρίζει με αεροσκάφη AWACS (εναέριας επιτήρησης) τις επιχειρήσεις του συνασπισμού κατά του ISIS, συμπληρώνοντας πως ο Ιρακινός πρωθυπουργός αλ Αμπαντί υπέβαλε επίσης αίτημα στο ΝΑΤΟ για να ενταθεί η εκπαίδευση ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, που λαμβάνει χώρα στην Ιορδανία, και να μεταφερθεί στο Ιράκ.

Δημοφιλή