ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά
EUROKINISSI

Αντισυνταγματικό έκρινε τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες το ΣτΕ, με 14 ψήφους υπέρ και 11 κατά.

Βάσει της απόφασης η όλη διαδικασία «κατεδαφίζεται», με τον νόμο να ακυρώνεται και χωρίς δυνατότητα διόρθωσης της διαδικασίας, καθώς το ΣτΕ δεν έδωσε προθεσμία για διορθώσεις στον νόμο μετά από συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ειδικότερα, οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις αποφάνθηκαν μετά από διάσκεψη 5,30 ωρών ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΣτΕ, όποιος θέλει να εκπέμπει, θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας. Για να την πάρει, θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣτΕ, λέγοντας ότι «το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου. Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ,έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία» και στη συνέχεια πρόσθεσε πως «τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015».

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, δήλωσε πως τη Δευτέρα έρχεται ρύθμιση- γέφυρα, ενώ, αναφερόμενος σε όσους «ονειρεύονται πολιτική αποσταθεροποίηση» είπε πως πρέπει «να αλλάξουν πλευρό».

«Κάποιοι είχαν επιθυμία να συνεχιστεί το τσάμπα. Δηλώνουμε ευθαρσώς, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» δήλωσε ο κ. Παππάς, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «δεσμευτική αλλά άδικη».

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου, εξερχόμενος, αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τη διάσκεψη.

Δημοφιλή