Ένας νεκρός και σκηνικό βιβλικής καταστροφής από τον τριπλό σεισμό στην Ιταλία

Ένας νεκρός και σκηνικό βιβλικής καταστροφής από τον τριπλό σεισμό στην Ιταλία
Residents of Ussita in central Italy, prepare to spend the night in tents under pouring rain, early Thursday, Oct 27, 2016, following a 5.9 earthquake that destroyed part of their neighborhood. A pair of strong aftershocks shook central Italy late Wednesday, crumbling churches and buildings, knocking out power and sending panicked residents into the rain-drenched streets just two months after a powerful earthquake killed nearly 300 people. (AP Photo/Sandro Perozzi)
Residents of Ussita in central Italy, prepare to spend the night in tents under pouring rain, early Thursday, Oct 27, 2016, following a 5.9 earthquake that destroyed part of their neighborhood. A pair of strong aftershocks shook central Italy late Wednesday, crumbling churches and buildings, knocking out power and sending panicked residents into the rain-drenched streets just two months after a powerful earthquake killed nearly 300 people. (AP Photo/Sandro Perozzi)
ASSOCIATED PRESS

Έναν νεκρός και τουλάχιστον δέκα τραυματίες άφησαν στο πέρασμά τους οι ισχυροί σεισμοί από 5,5 έως και 5,9 Ρίχτερ που συγκλόνισαν χθες την κεντρική Ιταλία, προκαλώντας σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa, πανικό στους πολίτες της γειτονικής χώρας που έχει και στο παρελθόν βιώσει φονικούς σεισμούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα ένας ηλικιωμένος άνδρας υπέστη ανακοπή καρδιάς και παράλληλα, περίπου δέκα άτομα έχουν τραυματισθεί ελαφρά, ενώ εθελοντές ανέφεραν ότι ένα παιδί έχει τραυματισθεί εξαιτίας κατάρρευσης κτίσματος στην κωμόπολη Καμερίνο.

Σήμερα, την Πέμπτη τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε δεκαοκτώ πόλεις και κωμοπόλεις της Ιταλίας έτσι ώστε να γίνουν προσεκτικές αυτοψίες με εκτίμηση των ζημιών.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος σεισμός που συγκλόνισε ξανά την Ιταλία, δύο μόλις μήνες μετά τα 6,2 Ρίχτερ που «χτύπησαν» τη χώρα προκαλώντας τον θάνατο 300 και πλέον ανθρώπων ήταν εντάσεως 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο και το επίκεντρο ήταν σε απόσταση 66 χλμ. από την Περούτζα, και συγκεκριμένα στο χωριό Βίσο της περιφέρειας Μάρκε. Ο δε σεισμός ήταν επιφανειακός με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μόλις 9χιλ. υπό την επιφάνεια του εδάφους.

Αν και αρκετοί πίστεψαν πως μπορεί να ήταν ο κύριος σεισμός περίπου 2,5 ώρες αργότερα ήρθε ένας δεύτερος, μεγαλύτερης έντασης 5,9 Ρίχτερ ενώ αρχικά κάποια Ινστιτούτα ανέβασαν την ένταση του σεισμού στα 6,2 Ρίχτερ.

Μέχρι αργά το βράδυ είχαν αναφερθεί μόνο δύο τραυματίες, αμφότεροι κάτοικοι του χωριού Βίσο ενώ έχουν αναφερθεί καταρρεύσεις τμημάτων κτηρίων όπως σε μια εκκλησία κοντά στην πόλη Νόρτσια, της περιφέρειας Μάρκε. Νωρίτερα ωστόσο, η Λα Ρεπούμπλικα, επικαλούμενη την Πολιτική Προστασία, μετέδιδε πως υπάρχουν και νεκροί, κάτι που στη συνέχεια διέψευσε επίσημα η ίδια υπηρεσία και αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το λάθος κάνοντας λόγο για σύγχυσης εξαιτίας της χαοτικής κατάστασης που επικρατούς τις πρώτες ώρες.

Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, αποφασίστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα στη Ρώμη.

Περιορισμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν και στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρώμης, το οποίο και εκκενώθηκε για περαιτέρω ελέγχους.

Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι έλεγχοι της Πολιτικής Προστασίας συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές, κοντά στα χωριά Βίσο και Kαστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα.

Στο μεταξύ οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που έχουν και στο παρελθόν πληγεί σοβαρά από φονικούς σεισμούς, παρέμεναν για αρκετές ώρες στους δρόμους της πόλης ενώ οι μετασεισμοί ήταν διαρκείς.

Ο δε αρχικός σεισμός διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός στην Ρώμη, αλλά και στις περιοχές Ανκόνα, Φαμπιράνι, Πεσάρο.

Σημειώνεται ότι το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) μετρά τη δόνηση στα 5,6 Ρίχτερ, ενώ ο ιταλικός Τύπος κάνει λόγο για δόνηση 5,4 βαθμών.

150 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Όπως έγινε γνωστό περίπου 150 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην σεισμοπαθή περιοχή Αρκουάτα Ντελ Τρόντο. Παράλληλα, και σε πολλές άλλες περιοχές της περιφέρειας Μάρκε, όπου υπάγεται η Αρκουάτα Ντελ Τρόπο, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Η πολιτική προστασία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ορισμένες «μεμονωμένες» καταρρεύσεις κτιρίων. Όμως το εστιακό βάθος της σεισμικής δόνησης είναι μόλις 10 χιλιόμετρα - που σημαίνει ότι είναι επιφανειακός. Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι καταγράφηκε πρόβλημα, χωρίς να προσδιορίσουν την ακριβή φύση του, στην περιφερειακή οδό Σαλάρια, που συνδέει τη Ρώμη με τη Μάρκε, μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα, στις 24 Αυγούστου, η Ιταλία είχε συγκλονιστεί ξανά από μεγάλο σεισμό, μεγέθους 6,2 Ρίχτερ, που ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις.

Το ιταλικό ινστιτούτο ηφαιστειολογίας και σεισμολογίας ανακοίνωσε ότι η σημερινή δόνηση συνδέεται με εκείνη της 24ης Αυγούστου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 300 ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ σε απολογισμό των ζημιών προχωρά τις ώρες αυτές η Ιταλία. Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτζιο και ο ειδικός επίτροπος αρμόδιος για την ανοικοδόμηση Βάσκο Εράνι βρίσκονται από νωρίς το πρωί στις πληγείσες περιοχές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι ζημιές που σημειώθηκαν σε κτίρια του Καμερίνο, των χωριών Βίσσο, Σαντάντζελο Σουλ Νέρα, Ουσσίτα και Μούτσια είναι σαφώς εκτεταμένες. Κατέρρευσε μέρος των προσόψεων σε σειρά εκκλησιών, ενώ εκκενώθηκαν και πολλές ιδιωτικές κατοικίες.

Στο Καμερίνο, επίσης, εκκενώθηκαν οι φυλακές, και οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Ρώμης Ρεμπίμπια.

Οι δονήσεις έγιναν αισθητές με έντονο τρόπο και στην περιοχή του χωριού Αματρίτσε, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό της 24ης Αυγούστου. Όλοι, σχεδόν οι κάτοικοι ζουν τώρα σε προσωρινά, αντισεισμικά σπίτια αλλά το χθεσινό, νέο χτύπημα του Εγκέλαδου προκάλεσε και πάλι ψυχολογικό σοκ.

Δημοφιλή