Τα επόμενα βήματα και οι στόχοι της κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Παππά

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης: Προσωρινές άδειες στα κανάλια, η συγκρότηση του ΕΣΡ, το τίμημα και οι δεσμεύσεις
Eurokinissi

Σχεδόν έτοιμη είναι η νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για το τηλεοπτικό τοπίο μετά την απόφαση του ΣτΕ. Η νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να εκδηλωθεί την Δευτέρα, όπως έχει ήδη προαναγγείλει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και θα «συνοδευτεί» από νέα πρωτοβουλία συγκρότησης του ΕΣΡ από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει η άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση στα πρόσωπα που έχει προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα

-θα δοθούν προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας στα τηλεοπτικά κανάλια.

-τις βεβαιώσεις θα μπορούν να πάρουν όλοι οι καναλάρχες, δηλαδή και αυτοί που ανακηρύχθηκαν υπερθεματιστές από τον διαγωνισμό και αυτοί που κατείχαν άδειες την προηγούμενη περίοδο.

-θα οριστεί τίμημα που θα είναι αναλογικό των 255 εκατ. ευρώ για άδειες δεκαετίας που πέτυχε ο διαγωνισμός. Επομένως μιλάμε για ένα ετήσιο ποσό περίπου 7 εκατ. ευρώ για κάθε κανάλι.

-θα παραμείνουν οι δεσμεύσεις που επιβάλλει ο νόμος Παππά για την απασχόληση, τις υποδομές και το πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι δεσμεύσεις δεν κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, καθώς το ανώτατο δικαστήριο θεώρησε ότι υπάρχει πρόβλημα μόνο με το άρθρο 2Α του νόμου 4339/2015, που αφορά τον καθορισμό του αριθμού των αδειών από την Βουλή και την διεξαγωγή του πρώτου διαγωνισμού από την Γενική Γραμματεία Τύπου και Ενημέρωσης.

Άγνωστο παραμένει αν στη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα υπάρξει και η «αντιστροφή» των ωφελειών του διαγωνισμού, όπως είναι η επιστροφή των χρημάτων της πρώτης δόσης στους τέσσερις υπερθεματιστές, αλλά και η τύχη των περίπου 15.000 παιδιών που την περασμένη Πέμπτη πήραν voucher από την ΕΕΤΑΑ για να πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αξιοποιώντας μέρος του τιμήματος της πρώτης δόσης που πλήρωσαν οι υπερθεματιστές.

Δημοφιλή