Παππάς: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω. Από Δευτέρα νέα ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες

Παππάς: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω. Από Δευτέρα νέα ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες
Nikos Pappas, Greece's minister of state, speaks during a Bloomberg Television interview in Athens, Greece, on Thursday, July 2, 2015. Pappas tried today to put to rest concerns about such a 'bail-in' of depositor funds. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nikos Pappas, Greece's minister of state, speaks during a Bloomberg Television interview in Athens, Greece, on Thursday, July 2, 2015. Pappas tried today to put to rest concerns about such a 'bail-in' of depositor funds. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Bloomberg via Getty Images

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω και θα βάλει τέλος στην ανομία του τηλεοπτικού τοπίου διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ όπου χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι σεβαστές αλλά κρίνονται, είπε και υπενθύμισε πως το ΣτΕ ήταν αυτό που έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ με ΠΝΠ.

«Οι δικαστές κλήθηκαν να αποφασίσουν υπό το βάρος τηλεοπτικών πιέσεων. Και οι κρίνοντες κρίνονται» τόνισε.

Ο κ. Παππάς υποστήριξε πως ο διαγωνισμός ήταν αδιάβλητος και κρυστάλλινος και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αναμένει την τοποθέτηση των κομμάτων για το πόσο πρέπει να κοστίζει ένας τόσο σημαντικός πόρος.

Ο υπουργός Επικρατείας επέμεινε πως «δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος 4339 αλλά μια συγκεκριμένη διάταξη» και είπε πως ο συγκεκριμένος νόμος έχει πολύ αυστηρά κριτήρια για τη χρηματοδότηση στα κανάλια και πως επιβάλει την ίση προβολή όλων των απόψεων.

«Εμείς βάλαμε αυστηρά κριτήρια, δεν μπορούσαμε εμείς να επιλέξουμε ποιος θα πάρει άδεια, καμία δυνατότητα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Υπάρχει η εξής θεμελιώδης διαφορά με το παρελθόν: Οι καναλάρχες ήξεραν ότι είναι ιδιοκτήτες καναλιών γιατί πάτησαν την Πολιτεία στον σβέρκο, τότε που το πολιτικό σύστημα είχε ανάγκη στήριξης, με έναν διαγωνισμό παρωδία για τον ψηφιακό πάροχο της DIGEA. Ενώ με τον δικό μας διαγωνισμό θα είχαμε ιδιοκτήτες καναλιών επειδή πλήρωσαν για τις δημόσιες συχνότητες.

«Το μήνυμα είναι το ακόλουθο, εάν κάποιος νομίζει ότι εμείς θα σκεφτούμε όπως οι προηγούμενοι και ο ομιλών να υπογράψει ένα παλιόχαρτο που θα λέει ότι θα συνεχίσουν όλοι οι σταθμοί να λειτουργούν, κάνουν λάθος» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Επιπλέον ο υπουργός καταφέρθηκε και κατά της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι «πριν βγει η απόφαση του ΣτΕ, η ΝΔ δήλωνε ότι ανεξάρτητα από την απόφαση, θα αλλάξει το νόμο» τονίζοντας παράλληλα πως η αξιωματική αντιπολίτευση «έστειλε μήνυμα συνέχισης της αεροπειρατείας».

Εάν νομίζει κανείς ότι η απόφαση του ΣτΕ θα μας κάνει να υπογράψουμε προσωρινές άδειες στα χνάρια του παρελθόντος, απατάται, είπε και πρόσθεσε: «Θα κάναμε το μεγαλύτερο λάθος αν απλώς καθόμασταν στ' αυγά μας. Η αεροπειρατεία τελείωσε», ενώ διεμήνυσε πως από Δευτέρα η κυβέρνηση θα καταθέσει νέα ρύθμιση.

Επί του θέματος σχολίασε πως έχει γίνει αποτίμηση «την οποία θα λάβουμε σοβαρά υπόψη».

«Το τζάμπα όμως τελείωσε. Τον διαγωνισμό θα τον κάνει το ΕΣΡ, ελπίζω γρήγορα, ενώ θα μπορούν και άλλοι να συμμετέχουν στη νέα διαδικασία». Ωστόσο υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να αποφανθεί για τον αριθμό των αδειών αν δεν δει το σκεπτικό της απόφασης.

«Τελειώσαμε με το κλειστό club καναλαρχών» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και διερωτήθηκε για το εάν η ΝΔ «θα προστρέξει να συγκροτήσουμε ΕΣΡ γρήγορα».

Σχολιάζοντας τις πιθανότητες ανασχηματισμού και αλλαγής της θέσης του, είπε ότι στη θέση την υπουργική βρίσκεται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές, και απολαμβάνει τη στήριξη του πρωθυπουργού.

Σημείωσε ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του υπήρχαν έγγραφα τα οποία δεν είχαν υπογραφεί, καθώς η ΝΔ τόσο καιρό δεν εισέπραττε ούτε τον καταλογισμό του φόρου διαφήμισης, ούτε το τέλος χρήσης συχνοτήτων. Δήλωσε ότι τόσο καιρό οι ιδιοκτήτες καναλιών προσέφευγαν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα του ΕΣΡ, λέγοντας ότι δεν το αναγνωρίζουν, για να τονίσει ότι τώρα είναι δύσκολο να εισπραχθούν από το δημόσιο τόσα χρήματα, τόσο σύντομα.

«Όμως» συνέχισε ο Νίκος Παππάς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ) «μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός ο καινούριος από το ΕΣΡ, θα πληρώσουν όλοι 25 εκατ. ευρώ», διευκρινίζοντας ότι όλα τα κανάλια θα τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αριθμός εργαζομένων, κτιριακές υποδομές, εξοπλισμός, πόθεν έσχες κλπ) και το ΕΣΡ θα κρίνει βάσει του νόμου 4339. Το ΣτΕ με την απόφασή του ζήτησε την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ»

Σημείωσε ότι η ΝΔ τώρα είναι βαρύτατα εκτεθειμένη και την κάλεσε να απαντήσει για το τίμημα που θεωρεί αυτή ότι πρέπει κάποιος να πληρώσει για να κατέχει νόμιμη τηλεοπτική άδεια, ενώ σχολιάζοντας την απαίτησή της για εκλογές, είπε ότι το συγκεκριμένο αίτημα το θέτει εδώ και καιρό, απλά περίμενε το ΣτΕ.

Δημοφιλή