Οι όχι και τόσο πετυχημένοι τίτλοι που διάσημοι συγγραφείς σκέφτηκαν να χαρίσουν στα μυθιστορήματά τους

Οι όχι και τόσο πετυχημένοι τίτλοι που διάσημοι συγγραφείς σκέφτηκαν να χαρίσουν στα μυθιστορήματά τους
FILE - This undated file photo shows writer George Orwell, author of
FILE - This undated file photo shows writer George Orwell, author of
ASSOCIATED PRESS

Ο τίτλος ενός βιβλίου είναι πολύ σημαντικός καθώς πρέπει να αποδώσει το πνεύμα του βιβλίου και να παρασύρει τον υποψήφιο αναγνώστη στις σελίδες αυτού. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι ακόμη και μεγάλοι συγγραφείς είχαν δυσκολευτεί αρκετά για να βρουν έναν ωραίο και σωστό τίτλο για τα βιβλία που μόλις είχαν καταφέρει να ολοκληρώσουν.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πολλά από τα σημαντικότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας πολύ πριν την έκδοσή τους είχαν άλλους τίτλους από εκείνους με τους οποίους εμείς, οι αναγνώστες τους, τα γνωρίσαμε και τα αγαπήσαμε.

Περηφάνια και προκατάληψη, Τζέιν Ώστεν, 1813

  • Πρώτες εντυπώσεις

Ενώ το βιβλίο ολοκληρώθηκε το 1796, η ‘Ωστεν δεν μπορούσε να βρει εκδότη. Όταν όμως δημοσιεύτηκε το «Λογική κι ευαισθησία» το 1811, αποφάσισε να ξαναγράψει μεγάλα κομμάτια του αρχικού βιβλίου, οπότε ο τίτλος μάλλον άλλαξε όπως άλλαξε και η πλοκή.

Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ, Σκοτ Φίτζεραλντ, 1925

  • Ο Τριμαλχίων στο West End

Ο Τριμαλχίων είναι ο πρωταγωνιστής του «Σατυρικού» του Ρωμαίου αυλικού και συγγραφέα Πετρώνιου, που έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ. Για ευνόητους λόγους ο τίτλος θεωρήθηκε υπερβολικά δυσνόητος για το ευρύ κοινό.

O Άρχοντας των Μυγών, Γουίλιαμ Γκόλντινγκς, 1954

  • Ξένοι από μέσα

Ο αρχικός τίτλος δεν άρεσε καθόλου στους εκδότες καθώς τους φάνηκε σκοτεινός και δυσνόητος. Ο Άρχοντας των Μυγών, επιλέχθηκε τελικά μετά από πρόταση ενός εκ των εκδοτών. Η έκφραση είναι ένας άλλος τρόπος να περιγράψει κανείς το διάβολο στα εβραϊκά.

Ο αγών μου, Αδόλφος Χίτλερ,1925

  • Τεσσεράμισι χρόνια αγώνα ενάντια στα ψεύδη, την ηλιθιότητα και τη δειλία

Ο αγών μου, επιλέχθηκε για τον απλούστατο λόγο ότι ο τίτλος που πρότεινε ο Χίτλερ ήταν πολύ μεγάλος.

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, Χάρπερ Λι, 1960

  • Άττικους

Παρά το γεγονός ότι ο Aττικους Φιντς είναι ένας εκ των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων του βιβλίου η Χάρπερ Λη αποφάσισε ότι δεν ήθελε το βιβλίο να ονομαστεί από έναν μόνο χαρακτήρα και προτίμησε να χρησιμοποιήσει μια φράση που αναφερόταν στο βιβλίο.

Όσα παίρνει ο Άνεμος, Μάργκαρετ Μίτσελ, 1936

  • Αύριο είναι μια άλλη μέρα

Μπορεί το «Αύριο είναι μια άλλη μέρα» να είναι η πιο διάσημη (και η τελευταία) φράση του επικού μυθιστορήματος της Μάργκαρετ Μίτσελ, αλλά η συγγραφέας προτίμησε τελικά να χρησιμοποιήσει μια στροφή του ποιήματος Non sum qualis eram bonae sub regno Cynarae του Άγγλου ποιητή Έρνεστ Ντόσον.

Λολίτα, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, 1955

  • Το βασίλειο στη θάλασσα

Ο Ναμπόκοφ ήθελε αρχικά να χρησιμοποιήσει τον στίχο ''το βασίλειο στη θάλασσα'' όντας τρομερά επηρεασμένος από το ποίημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Annabel Lee». Τελικά κατέληξε στον τίτλο Λολίτα, ο οποίος ήταν επίσης εμπνευσμένος από το ίδιο ποίημα.

1984, Τζορτζ Όργουελ, 1949

  • O τελευταίος άντρας στην Ευρώπη

Υπάρχουν πολλές θεωρίες γιατί για το διάσημο μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ επιλέχθηκε ο τίτλος «1984». Ωστόσο, ο αρχικός του τίτλος ήταν «Ο τελευταίος άνδρας στην Ευρώπη» εξαιτίας του πόσο αποξενωμένος αισθάνθηκε ο Όργουελ όντας απομονωμένος στη Τζούρα όπου διέμενε εκείνη την εποχή γράφοντας το βιβλίο.

Άνθρωποι και ποντίκια, Τζον Στάινμπεκ, 1937

  • Κάτι που συνέβη

Ο αρχικός τίτλος επελέγη εξαιτίας του ότι ο συγγραφέας του πίστευε ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν στο βιβλίο. Ωστόσο αργότερα ο ίδιος διαβάζοντας το ποίημα του Ρόμπερτ Μπερν «Σε ένα ποντίκι» εμπνεύστηκε τον τελικό τίτλο.

Πόλεμος και Ειρήνη, Λέων Τολστόι, 1869

  • Τέλος καλό, όλα καλά

Ο Τολστόι έχοντας καταλήξει στον τίτλο του βιβλίου αποφάσισε να συμπεριλάβει σε αυτό περισσότερες πληροφορίες για τους πολέμους οι οποίοι σημειώθηκαν πριν το 1863, όπως ο Κριμαϊκός πόλεμος και η εισβολή του Ναπολέοντας στη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα ο τελικός τίτλος «Πόλεμος και Ειρήνη» έμοιαζε πλέον περισσότερο ταιριαστός.

Ο καλός στρατιώτης, Φορντ Μάντοξ Φορντ, 1915

  • Η πιο θλιβερή ιστορία

Καθώς το μυθιστόρημα αυτό επρόκειτο να δημοσιευθεί ενώ μόλις είχε ξεσπάσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, οι εκδότες ζήτησαν από τον Φορντ να αλλάξει τον τίτλο. Εκείνος πρότεινε τον τίτλο «Ο καλός στρατιώτης». Αν και αστειευόμενος ο Φορντ, ο τίτλος άρεσε στους εκδότες και έμεινε.

*To άρθρο αυτό έχει μεταφραστεί από την αμερικανική έκδοση της The Huffington Post

και αποδοθεί για τους Έλληνες αναγνώστες.

Δημοφιλή