Εγχειρίδια προετοιμασίας για μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή διαμοιράζει στους πολίτες η Λιθουανία

Εγχειρίδια προετοιμασίας για μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή διαμοιράζει στους πολίτες η Λιθουανία
elevated view of Vilnius with St John's Church
elevated view of Vilnius with St John's Church
Guy Vanderelst via Getty Images

Εγχειρίδιο που προειδοποιεί τους πολίτες για μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή διαμοίρασε η κυβέρνηση της Λιθουανίας, λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση της Ρωσίας να μετακινήσει πυραύλους Iskander-M στο Καλίνινγκραντ.

Το 75σελιδο εγχειρίδιο περιλαμβάνει οδηγίες επιβίωσης στην φύση, οδηγίες για το πώς να εντοπίσει κανείς ρωσικά τανκς και όπλα και καλεί τους πολίτες να καλέσουν τις αρχές αν εντοπίσουν κάποιον Ρώσο κατάσκοπο. Έχουν δημιουργήσει μάλιστα μια συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή με αυτό τον σκοπό.

«Κάθε Λιθουανός πολίτης μπορεί να γίνει στόχος», προειδοποιεί ο Ντάριους Γιαουνίσκις, επικεφαλής του τμήματος εθνικής ασφάλειας.

Δεν είναι η πρώτη, αλλά η τρίτη φορά που η Λιθουανία εκδίδει εγχειρίδιο με αυτό τον σκοπό. Είχε προηγηθεί η απόφαση της Ρωσίας να μετακινήσει πυραύλους Iskander-M στο Καλίνινγκραντ που συνορεύει με την Πολωνία και την Λιθουανία. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί από το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι τον Φεβρουάριο, μελέτη της RAND Corp. προειδοποιούσε πως «η απειλή για το ΝΑΤΟ είναι μεγαλύτερη για την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, καθώς, όπως έδειξε σειρά “πολεμικών παιγνίων” το καλοκαίρι του 2014 και την άνοιξη του 2015, το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα των πιο εκτεθειμένων μελών του ΝΑΤΟ».

Δημοφιλή