Το κλειδί της ευτυχίας; Η μέθοδος των τριών δευτερολέπτων που μας «εκπαιδεύει» στο να είμαστε ευτυχισμένοι

Το κλειδί της ευτυχίας; Η μέθοδος των τριών δευτερολέπτων που μας «εκπαιδεύει» στο να είμαστε ευτυχισμένοι
Getty Images/iStockphoto

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνδέσει την ευτυχία με τα υλικά αγαθά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν ότι αυτή εξαρτάται σημαντικά από τον τρόπο σκέψης μας και το πόσο ανοιχτοί είμαστε σε αυτή.

Ένας πρώην μηχανικός της Google που συχνά παρέδιδε μαθήματα αυτογνωσίας στους συναδέλφους του, έχει βρει έναν επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο για να «εκπαιδεύσει» τον εαυτό του στο να είναι ευτυχισμένος. Αυτός έχει να κάνει περισσότερο με τις μικρές δόσεις χαράς μέσα στην μέρα μας, παρά με κάποιο μεγάλο επίτευγμα ή στόχο ζωής.

Όπως εξηγεί ο Τσέιντ Μενγκ Ταν, είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε πολλές μα μικρές στιγμές απόλαυσης που μπορεί ως τώρα να τις θεωρούσαμε ασήμαντες. Η διαδικασία δεν διαρκεί κάθε φορά πάνω από τρία δευτερόλεπτα και είναι ικανή να «εκπαιδεύσει» τον εγκέφαλό μας στο να σκέφτεται πιο θετικά.

Μπορείτε να απολαύσετε μικρές δόσεις χαράς με κάθε ευκαιρία. Επί παραδείγματι, σκεφτείτε πως διψάτε πολύ και επιτέλους κρατάτε στα χέρια σας ένα ποτήρι νερό. Νιώστε ευγνώμονες γι' αυτό και αρχίστε να νιώθετε την ανακούφιση που σας προσφέρει η κάθε γουλιά.

Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με την πρώτη μπουκιά ενός γευστικού φαγητού ή κάθε φορά που λαμβάνετε μήνυμα από κάποιον που είχατε καιρό να μιλήσετε. Εάν συνειδητά αρχίσετε να απολαμβάνετε αυτές τις μικρές, καθημερινές στιγμές, η διαδικασία θα σας γίνει συνήθεια και θα μπορέσετε να γίνετε πιο ανοιχτοί στην ευτυχία και σε ένα πιο αισιόδοξο τρόπο ζωής.

Η μέθοδος του Μενγκ Ταν έχει, όπως προαναφέραμε, επιστημονική βάση. Ερευνητές από το Κολέγιο του Ντάρτμαουθ είχαν διαπιστώσει το 2014 την σημασία που έχουν οι μικρές, καθημερινές στιγμές χαράς στην καθημερινότητά μας. Μόνο που ελάχιστοι άνθρωποι δίνουν βαρύτητα σε αυτές, σε αντίθεση με τα «μεγαλύτερα επιτεύγματα», όπως είναι η απόκτηση ενός σπιτιού, η προαγωγή στην δουλειά ή η αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο.