FT: Σαντορίνη το «supermodel» των Κυκλάδων

FT: Σαντορίνη το «supermodel» των Κυκλάδων
The sun sets on the Greek island of Santorini, Greece, July 2, 2015. The International Monetary Fund delivered a stark warning on Thursday of the huge financial hole facing Greece as angry and uncertain voters prepare for a referendum that could decide their country's future in Europe. REUTERS/Cathal McNaughton
The sun sets on the Greek island of Santorini, Greece, July 2, 2015. The International Monetary Fund delivered a stark warning on Thursday of the huge financial hole facing Greece as angry and uncertain voters prepare for a referendum that could decide their country's future in Europe. REUTERS/Cathal McNaughton
Cathal McNaughton / Reuters

Οι συστάδες των λευκών, ασβεστωμένων σπιτιών, με τους μπλε τρούλους, τα γαλάζια παράθυρα και πόρτες, προσελκύουν χιλιάδες «πεινασμένους για τοπία του Instagram» τουρίστες στη Σαντορίνη, ακόμα και στις αρχές του Φθινοπώρου, γράφουν οι Financial Times.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως για τους αγοραστές σπιτιών η πιο ελκυστική πτυχή αυτού του ηφαιστειακού νησιού, μπορεί να είναι οι τιμές των κατοικιών.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, συνέβαλε και στην πτώση των τιμών των ακινήτων και αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, λέει ο διευθύνον σύμβουλος της Algean Property Γιώργος Ηλιάδης και προσθέτει οι τιμές των ακινήτων από το 2011 έως το 2015 σημείωσαν μια πτώση της τάξης του 40-50%.

«Η αγορά έχει ανακάμψει σε ένα βαθμό από τότε, αλλά οι τιμές εξακολουθούν να είναι 35% πιο χαμηλά από ό, τι ήταν πριν από οκτώ χρόνια» λέει.

Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει πως παρά την πτώση των τιμών η αξία των ακινήτων στη Σαντορίνη εξακολουθεί να είναι από τις πιο υψηλές στις Κυκλάδες.

«Οι αγοραστές έχουν περιθώριο να διαπραγματευθούν» λέει στους FT ο Αλέξανδρος Μουλάς συνεργάτης της κτηματομεσιτικής Savills. Εκτιμά δε ότι ο μέσος όρος των τιμών πώλησης είναι περίπου 15% με 20% που χαμηλά από την αρχική τιμή πώλησης.

«Φυσικά δεν είναι ότι καλύτερο για αυτούς που πουλάνε, όμως είναι μια καλή είδηση για τους αγοραστές» σημειώνει.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα σχολιάζει ότι αν και οι Ευρωπαίοι εδώ και καιρό είναι αυτοί που έχουν αγοράσει ιδιοκτησία στο νησί, τώρα Κινέζοι και Αμερικανοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της διαφοράς στην ισοτιμίας των νομισμάτων τους με το ευρώ.

Επικαλείται δε τις δηλώσεις του κ. Λευτέρη Ποταμιάνου, αντιπρόεδρο της Ένωσης Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, ο οποίος εκτιμά ότι οι αγοραστές από την Ασία αποτελούν το 10% της αγοράς, ενώ οι Αμερικανοί περίπου το 15%. Και οι δύο ομάδες, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν διπλασιαστεί, όσον αφορά στην επενδυτική παρουσία τους από το 2009.

Σχετικά με την τιμή των ακινήτων, αυτή εξαρτάται από την περιοχή που βρίσκεται το σπίτι. Οι υψηλότερες τιμές συναντώνται στο Ημεροβίγλι, στο Μεγαλοχώρι και στην Οία. Στην Οία το Savills μπορεί να πουλήσει ένα παραδοσιακό σπίτι με τρεις κρεβατοκάμαρες και τρία μπάνια, αλλά και με εξωτερική πισίνα στην τιμή του 1,2 εκατ. ευρώ, γράφουν οι FT. Το ίδιο γραφείο στο Μεγαλοχώρι πουλάει ένα σπίτι με τέσσερις κρεβατοκάμαρες με μεγάλη αυλή και εξωτερική πισίνα στην τιμή των 695.000 ευρώ.

Όσον αφορά στις ενοικιάσεις ο κ. Ηλιάδης λέει πως ανάλογα με την τοποθεσία και τη γειτνίαση με τη θάλασσα, η ενοικίαση μιας εβδομάδας κατά τη διάρκεια της αιχμής της άνοιξης και του καλοκαιριού σε ένα ανακαινισμένο σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων σε ορισμένα τμήματα του νησιού φτάνει έως και 10.000 ευρώ, κερδίζοντας μια απόδοση της τάξης του 8 τοις εκατό.

Μικρότερα σπίτια κοντά στην παραλία, σε χωριά, όπως το Καμάρι κυμαίνονται από 3.000 έως 5.000 ευρώ την εβδομάδα, λέει ο ίδιος.

Ωστόσο η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα που επικρατεί, όπως και το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προβληματίζει τόσο τους μεσίτες, όσο και τους επενδυτές

«Το ζήτημα της οικονομικής σταθερότητας εξακολουθεί να είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τις κτηματομεσίτες επενδύσεις. Ένα Grexit θα μπορούσε να σημάνει μια ραγδαία υποτίμηση των ακινήτων και ταυτόχρονα υψηλότερη φορολογία για τα ακίνητα και κανένα από αυτά τα δύο σενάρια δεν είναι καλά σενάρια για τους ξένους επενδυτές» λέει στους FT ο κ. Μουλάς.

Δημοφιλή