Δεκαπενθήμερη συζήτηση «μέσω αλληλογραφίας» εν όψει δεύτερου γύρου συναντήσεων. Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα

Δεκαπενθήμερη συζήτηση «μέσω αλληλογραφίας» εν όψει δεύτερου γύρου συναντήσεων. Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα
Sooc

Με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, οι δύο πλευρές πιάνουν ξανά δουλειά μέσω «αλληλογραφίας». Οι διαπραγματευτικές ομάδες από σήμερα παίρνουν και πάλι θέση μάχης προκειμένου έως το επόμενο εκ του σύνεγγυς ραντεβού τους να έχει διαπιστωθεί πρόοδος σε σχέση με όλα τα προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Η προσπάθεια θα διαρκέσει περίπου 15 ημέρες, έως τις 14 Νοεμβρίου όταν οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τον δεύτερο γύρο συναντήσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Ενδιάμεσα, η πρόοδος που θα έχει κάνει η Αθήνα στα θέματα που υπάρχουν διαφορές, θα αξιολογηθεί στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, έστω και αν η Ελληνική αξιολόγηση είναι τρίτο θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου ώστε το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου να πάρει πολιτική απόφαση για τη λήξη της δεύτερης αξιολόγησης. Χωρίς καθυστερήσεις λένε και οι εκπρόσωποι των θεσμών ότι θα πρέπει να είναι η αξιολόγηση, ωστόσο αποφεύγουν να αναφερθούν σε ημερομηνίες.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να γεφυρώσει το μεγαλύτερο χάσμα που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τις προηγούμενες ημέρες. Αυτό δεν είναι άλλο από τα εργασιακά, όπου το ΔΝΤ εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα επιθετικό σε σχέση με τις θέσεις που έχει διατυπώσει εδώ και καιρό.

Ο μεγαλύτερος φόβος της Ελληνικής πλευράς είναι να διαπιστωθεί από την πλευρά των θεσμών στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις, η οποία θα δώσει δικαιολογία για νέες καθυστερήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Εργασίας αναζητά τους τομείς που θα μπορούσε να υπάρξει σύγκλιση τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να βγάλει πάνω από το τραπέζι κάποια από τα θέματα πριν ξεκινήσει ο επόμενος γύρος την Αθήνα.

Και αυτό γιατί τις προηγούμενες ημέρες η εκπρόσωπος του ΔΝΤ διεμήνυσε στον υπουργό Εργασίας ότι το Ταμείο θέλει να συζητήσει σε αυτή την αξιολόγηση όλα τα θέματα που έχει βάλει για το εργασιακό χωρίς καμία εξαίρεση.

Οι παγίδες στον προϋπολογισμό

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της διαπραγμάτευσης που αφορά τα δημοσιονομικά, οι δανειστές δεν άνοιξαν όλα τα χαρτιά τους. Κατ αρχήν εξέφρασαν πολλές αμφιβολίες για το πόσο εύκολο είναι να επιτευχθούν οι στόχοι που βάζει ο προϋπολογισμός του 2017.

Και σε αυτό τον τομέα οι θεσμοί θα περιμένουν έως την επιστροφή τους στην Αθήνα η κυβέρνηση να τους στείλει όλα τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι μπορούν να επιτευχθούν οι εκτιμήσεις για το 2017, αλλά και ότι δεν θα υπάρχουν αποκλείσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2016.

Ήδη υπάρχει προβληματισμός, αναφορικά με τα 300 εκατ. ευρώ που δεν έχουν βρεθεί ακόμα για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμα η περικοπή 400 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την κάλυψη του κενού που δημιουργήσει η αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, αλλά και τα 3δις ευρώ των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τα οποία αφορούν συντάξεις και φόρους που ακόμα δεν έχουν εκκαθαριστεί.

Μνημόνιο και χρέος

Αναφορικά με την κουβέντα που έχει ξεκινήσει και πάλι για το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το Ταμείο θα πρέπει έως το τέλος του χρόνου να αποφασίσει τι θέση θέλει να έχει στο Ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές εφόσον το Ταμείο αποφασίσει να συμμετέχει στο Ελληνικό πρόγραμμα η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί καμία συζήτηση για νέα μέτρα μέτρα, από τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη το τρίτο μνημόνιο.

Όπως λένε χαρακτηριστικά «οι δανειστές θα πρέπει να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που οι ίδιοι έχουν πάρει για το χρέος, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επιτυχία των στόχων του προγράμματος»

Δημοφιλή