«Απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους» δηλώνει συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων, Σκα Κέλερ

«Απαραίτητη η ελάφρυνση του χρέους» δηλώνει συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων, Σκα Κέλερ
Brussels, Belgium, May 15, 2014. -- The Green candidate for the Presidency of the European Commission Ska KELLER participates at a debate in the European Parliament. (Photo by Thierry Tronnel/Corbis via Getty Images)
Brussels, Belgium, May 15, 2014. -- The Green candidate for the Presidency of the European Commission Ska KELLER participates at a debate in the European Parliament. (Photo by Thierry Tronnel/Corbis via Getty Images)
Thierry Monasse via Getty Images

«Μία ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη και θα περίμενα να τη δω να πραγματοποιείται πολύ σύντομα» δηλώνει η συμπρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο Σκα Κέλερ, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της, έχει προωθήσει πλήθος επίπονων μεταρρυθμίσεων. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να αναγνωριστεί τόσο από το Eurogroup όσο και από τους δανειστές γενικότερα, και θα πρέπει να μεταφραστεί σε μία ελάφρυνση, η οποία θα έλθει πολύ σύντομα» εκτίμησε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής, στο πλαίσιο των συναντήσεών της στα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, διαπίστωσε ότι «έχουν γίνει πολλά βήματα στην προώθηση μεταρρυθμίσεων τόσο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το λαθρεμπόριο, όσο και σε σχέση με την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων», κάτι για το οποίο, όπως είπε, «οι δανειστές οφείλουν να αναγνωρίσουν».

Για την προσφυγική κρίση, η κ. Κέλερ ανέφερε ότι «η διαχείρισή της αποτελεί συνολική ευθύνη της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «οι πρόσφυγες δεν έχουν ως προορισμό ειδικά την Ελλάδα, προκειμένου να αναζητήσουν καταφύγιο, αλλά την ΕΕ, η οποία είναι υποχρεωμένη να τους το παρέχει». Τόνισε δε, πως «είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι πολλά κράτη μέλη φαίνεται να νομίζουν ότι αρκεί οι πρόσφυγες να εγκαταλειφθούν στις χώρες των συνόρων της Ένωσης».

«Χρειάζεται να επιδείξουμε περισσότερη αλληλεγγύη με μετεγκαταστάσεις, και με την αρωγή ειδικών, αλλά το σημαντικότερο, είναι να αποκτήσουμε ένα νέο σύστημα ασύλου με το οποίο δε θα εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής, όπως την Ελλάδα, ή την Ιταλία» υπογράμμισε.

Σχετικά με την COP22, για την κλιματική αλλαγή, στο Μαρόκο και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τις Μεσογειακές χώρες και ειδικά την Ελλάδα, η κα Κέλερ εκτίμησε ότι «η σύνοδος μπορεί να προσδώσει τεράστια δυναμική, ειδικότερα σε σχέση με την προώθηση της χρήσης ΑΠΕ και την αξιοποίηση καθαρών μορφών ενέργειας, φθάνοντας ακόμα και στην πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών». Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη νίκη της στις ερχόμενες εκλογές για την προεδρεία της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από την πλευρά της, η Χριστίνα Ευθυμιάτου, συντονίστρια της εκτελεστικής γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «σε αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε πολύ σημαντική την έναρξη της συζήτησης για το χρέος».

Τόνισε ότι «η ελάφρυνση ή απομείωση του χρέους θα πρέπει να συνδεθεί με την κοινωνική αλληλεγγύη, με θέματα του μεταναστευτικού, αλλά και γενικότερα με τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης» και πρόσθεσε: «δεν μπορεί να ρυθμιστεί το χρέος εάν δεν μπουν θεσμικοί και κοινωνικοί κανόνες αλλά και κανόνες σε σχέση με τους πρόσφυγες».

Επίσης, έκανε γνωστό ότι επίκειται συνάντηση των Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων, προκειμένου να υπάρξει συνολική επίσημη τοποθέτηση στο ζήτημα, έτσι ώστε «η ελάφρυνση να μην είναι μόνο οικονομική, αλλά να έχει να κάνει και με τη βιωσιμότητα των οικονομιών».

«Το ερχόμενο διάστημα, στο συμβούλιο των Πράσινων Κομμάτων, που θα γίνει 2-4 Δεκέμβρη στη Γλασκώβη, αλλά και στη συνάντηση των κομμάτων του Νότου που θα γίνει στα μέσα Ιανουρίου, επιχειρούμε να παρέμβουμε σε αυτή τη διαδικασία με τη ματιά των Πράσινων» ανέφερε η κ. Ευθυμιάτου, κάνοντας λόγο για «ανάγκη σύνδεσής του χρέους με την παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και την αξιοποίηση παραγωγικών δυνατοτήτων που θα βασίζονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως είναι η βιοποικιλότητα, το φυσικό περιβάλλον, αλλά και οι κλιματολογικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητές της. Με τη σωστή αξιοποίησή τους μπορούν να αποτελέσουν οχήματα για το μέλλον και η Ελλάδα μπορεί να παίξει πραγματικά πρωτοπόρο ρόλο».

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής της, η Σκα Κέλερ και αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Πρασίνων θα συνεχίσουν τις επαφές του, σε υπουργεία. Σήμερα, η συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων θα είναι κεντρική ομιλήτρια σε εκδήλωση των Οικολόγων Πρασίνων με τίτλο "Τι Ευρώπη θέλουμε". Αύριο, Σάββατο, θα επισκεφθούν δομές φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό και στον Σκαραμαγκά.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή