Νέκταρ: Η οικογενειακή επιχείρηση που εδώ και 6 δεκαετίες σερβίρει ξεχωριστά χαρμάνια

Νέκταρ: Η οικογενειακή επιχείρηση που εδώ και 6 δεκαετίες σερβίρει ξεχωριστά χαρμάνια

Πολλά βαρύς και όχι, στην χόβολη, με δύο φουσκάλες, με καϊμάκια, και ναι και όχι, γλυκύς βραστός. Ο ελληνικός καφές είναι απόλυτα συνυφασμένος με την κουλτούρα και την καθημερινότητά μας και παρόλο που για κάποια περίοδο είχαμε στραφεί σε άλλα είδη καφέ, ο ελληνικός παραδοσιακός καφές παραμένει σταθερή αξία. Η εταιρεία ΝΕΚΤΑΡ εδώ και τρεις γενιές ασχολείται με τον καφέ, δημιουργώντας πολλά διαφορετικά χαρμάνια, τα οποία απολαμβάνουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για αυτά τα διαφορετικά χαρμάνια, για την ίδρυση της εταιρείας από τον παππού της και τον ανταγωνισμό από ξένες εταιρείες καφέ, μας μιλά η Ίρις Κατσαρού, τρίτη γενιά και μάνατζερ της οικογενειακής επιχείρησης.

Πότε ξεκίνησε η οικογενειακή σας επιχείρηση; Ποια ήταν η αφορμή που οδήγησε τον παππού σας να την δημιουργήσει;

Η εταιρεία ΝΕΚΤΑΡ ιδρύθηκε το 1951 από τον παππού μου, Γεώργιο Νεοφώτιστο και τη γυναίκα του, Σπυριδούλα Νεοφωτίστου. Ο Γ.Νεοφώτιστος, δούλευε για χρόνια στο χώρο του καφέ, έτσι, έχοντας αποκομίσει την πείρα ενός ανθρώπου που ξέρει τις πηγές προέλευσης του καλού ακατέργαστου καφέ, τις διαφορετικές ποικιλίες, το τέλειο χαρμάνι, την άρτια επεξεργασία του, έστησε τη δική του εταιρία στο Άργος το 1951 ιδρύοντας το πρώτο καφεκοπτείο ΝΕΚΤΑΡ.

Από τότε και μέχρι σήμερα η εταιρεία μας παραμένει οικογενειακή, με την τρίτη γενιά πλέον να συμμετέχει ενεργά μαζί με την πρώτη και την δεύτερη.

Γιατί επέλεξε τον τομέα του καφέ;

Ο καφές ήταν κάτι που ήξερε καλά, είχε αποκτήσει πείρα πολλών χρόνων, τον αγαπούσε και τον σεβόταν, είναι ένα προϊόν που διεγείρει τις αισθήσεις, για να καταλάβεις τον καφέ, από την πρώτη ύλη που έρχεται σε πράσινο ωμό κόκκο, μέχρι και το τελικό χαρμάνι που θα βγει από το ψήσιμο, πρέπει να τον μυρίσεις, να δεις την όψη του, να τον αγγίξεις. Όπως έλεγε και ο ίδιος «χρειάζεται υπομονή και πολύ μεράκι για να βρεις το χαρμάνι σου».

Κατά τις αρχές του 2000 υπήρξε μία απομάκρυνση από τον ελληνικό καφέ. Πιστεύετε ότι ο κόσμος επιστρέφει σε διαχρονικές αξίες, όπως είναι ο ελληνικός καφές, τα τελευταία χρόνια;

Στις αρχές του 2000, έκαναν την εμφάνισή τους στο κοινό άλλα είδη καφέ, ο espresso από την Ιταλία, ροφήματα καφέ από τις Η.Π.Α. και πολλές νέες συνταγές που είχαν ως βάση τους τον καφέ (freddochino, κλπ). Είναι λογικό λοιπόν ο καταναλωτής να θέλει να δοκιμάσει το «κάτι άλλο». Η γεύση και η προτίμηση του καθενός ως προς τον καφέ και τα ροφήματα που πίνει είναι πολύ υποκειμενική και διαφέρει στον καθένα. Γεγονός που δεν είναι κακό φυσικά.

Ο ελληνικός καφές είναι κάτι που γνωρίζουμε και μας φέρνει αναμνήσεις και μυρωδιές από Ελλάδα. Η διεργασία του να φτιάξεις δε έναν ελληνικό καφέ είναι πολύ διαφορετική από κάθε άλλο είδος, φίλτρου ή espresso. Χρειάζεται χρόνο, υπομονή και μεράκι.

Η διαδικασία παρασκευής του ελληνικού καφέ είναι από μόνη της μοναδική, αγχολυτική και ο ελληνικός καφές θέλει το χρόνο του για να τον απολαύσει κάποιος, αυτό είναι που του δίνει μια τόση διαχρονική αξία, από την οποία πιστεύω, ο κόσμος δεν θα απομακρυνθεί εύκολα. Ήδη βλέπουμε ότι η κατανάλωση ελληνικού καφέ έχει αυξητικούς ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα 3-4 χρόνια και ότι πολύ νέοι τον προτιμούν μάλιστα. Ούτως ή άλλως, κάθε ρόφημα έχει την ώρα του μέσα στη μέρα.

Τι προϊόντα μπορεί να βρει κανείς σε εσάς;

Ως εταιρεία απευθυνόμαστε τόσο σε μαγαζιά λιανικής πώλησης όσο και στον τομέα HORECA (bar, εστιατόρια, καφετέριες, ξενοδοχεία, χονδρεμπόριο, caterings). Για αυτόν ακριβώς το λόγο, καλύπτουμε ολοκληρωμένα όλη την γκάμα καφέ, από ελληνικό (παραδοσιακό, σκούρο, ξανθό, decaf, κάρδαμο), μέχρι καφέ φίλτρου και εσπρέσο. Επιπλέον, έχουμε ροφήματα όπως χειροποίητη σοκολάτα, τσάι και καλοκαιρινά ροφήματα.

Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από εταιρείες του εξωτερικού. Με ποιον τρόπο προσπαθείτε να παραμένετε ανταγωνιστικοί στην αγορά;

Ο ανταγωνισμός στο χώρο του καφέ είναι αναμφισβήτητα μεγάλος. Υπάρχουν ήδη εταιρείες κολοσσοί στο χώρο, ενώ συνεχώς κάνουν την εμφάνισή τους και νέες.

Το σημαντικό είναι να ξέρει κάποιος ποιος είναι, τι είναι αυτό που προσφέρει, σε ποιόν απευθύνεται, ποια είναι τα δυνατά του σημεία και τα σημεία διαφοροποίησης του. Για εμάς, είναι ξεκάθαρο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ότι είμαστε παραγωγοί-ψήστες καφέ, όχι μόνο έμποροι. Παντρεύουμε το παραδοσιακό στοιχείο με την καινοτομία, την εμπειρία 65 ετών με τη συνεχή έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, τα οποία μάλιστα μπορούν να προσαρμοστούν και στις απαιτήσεις των πελατών μας.

Ποια θεωρείτε ότι ήταν μέχρι στιγμής η πιο σημαντική στιγμή της πορείας της εταιρείας σας;

Σημείο σταθμός για την εταιρεία μας ήταν η δημιουργία της νέας Μονάδας επεξεργασίας μας στα Φίχτια Μυκηνών το 2007. Με δυνατότητα παραγωγής 3 τόνους ημερησίως και πλήρως εκσυγχρονισμένα μηχανήματα, το νέο εργοστάσιο, μας έδωσε τη δυνατότητα να συνάψουμε νέες μεγαλύτερες συνεργασίες τόσο σε Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Αρχίσαμε να δίνουμε έμφαση στη δημιουργία νέων χαρμανιών, στη συνεχή αναζήτηση νέων γεύσεων με διαφορετικό χαρακτήρα. Επιπλέον, ανανεώσαμε τις συσκευασίες και το δημιουργικό μας λόγω της αυξημένης ποσότητας παραγωγής και της διασποράς στην γκάμα των προϊόντων που δημιουργήθηκαν, τα οποία μας επέτρεψαν να απευθυνθούμε σε νέες αγορές (private labeling, σειρά προϊόντων για τα delicatessen και τα παντοπωλεία, εξαγωγές). Με σιγουριά, η νέα Μονάδα επεξεργασίας ΝΕΚΤΑΡ, έδωσε νέες προοπτικές για την εταιρεία και δημιούργησε νέους δρόμους και στόχους.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

Στόχος της εταιρείας είναι οι εξαγωγές και η δημιουργία νέων χαρμανιών καφέ. Η εταιρεία μας εξάγει τα προϊόντα της σε όλο και περισσότερες χώρες του εξωτερικού.

Ήδη, απευθυνόμαστε σε: Καναδά, Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Νορβηγία, Πολωνία, Αυστρία, Γερμανία, Κύπρο, Ρωσία, Ντουμπάι, Ιράν, Μπαχρέιν, Χονγκ-Κονγκ, Ελβετία, Βουλγαρία, Αλβανία.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, συμμετέχουμε ως εκθέτες σε συνέδρια του εξωτερικού με αποτέλεσμα να έχουμε δημιουργήσει μια σχέση αξιοπιστίας με τους συνεργάτες μας στις χώρες αυτές. Η δημιουργία νέων χαρμανιών οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε μόνο έμποροι καφέ, αλλά παραγωγοί-ψήστες. Έχοντας μια πλήρως εκσυγχρονισμένη μονάδα παραγωγής καφέ στις Μυκήνες, μας επιτρέπει να δοκιμάζουμε νέα χαρμάνια πέραν των σταθερών που ήδη έχουμε και να προσθέτουμε έτσι νέες γεύσεις στην γκάμα του ελληνικού, φίλτρου και espresso. Πλέον, έχουμε μπει και στο χώρο των βιολογικών προϊόντων με την παραγωγή βιολογικού ελληνικού, φίλτρου και espresso. Τέλος, η παραγωγή μας επεκτείνεται και στο κομμάτι της παρασκευής Private Label (Ιδιωτικής ετικέτας) για λογαριασμό πελατών μας που αναζητάνε σε εμάς ένα δικό τους χαρμάνι με δική τους ετικέτα πώλησης.

Δημοφιλή