Σοκ στην ΕΛΑΣ: Συνάντηση ανώτερου αξιωματικού με αρχηγό της «καμόρας των Ρομά»

Σοκ στην ΕΛΑΣ: Συνάντηση ανώτερου αξιωματικού με αρχηγό της «καμόρας των Ρομά»
sooc

Ένας γνωστός επιχειρηματίας των Αθηνών με ζωή… bon viveur, καλά δικτυωμένοι αστυνομικοί με «άκρες» στην Ασφάλεια και μία γνωστή στις Αρχές από το 90’ οικογένεια Ρομά με Ferrari και Porche, φέρονται να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μαφία των Ρομά που ευθύνεται για περισσότερες από 2.000 κλοπές και διαρρήξεις.

Υπάρχουν πληροφορίες για… δώρα σε αστυνομικούς που ήταν συνήθως ακριβά ρολόγια (Rolex και άλλα), ενώ ερευνάται συνάντηση ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. με αρχηγικό μέλος της οργάνωσης μία μόλις ημέρα πριν την αστυνομική επιχείρηση. Ένα από τα σενάρια είναι ο αξιωματικός να συναντήθηκε με το αρχηγικό μέλος σε μία προσπάθειά του να τον προειδοποιήσει για τα όσα θα ακολουθήσουν και να πάρει τα μέτρα του. Ήταν, ωστόσο, πολύ αργά, καθώς πλέον οι συνάδελφοί του παρακολουθούσαν τις συνομιλίες σχεδόν όλης της οργάνωσης και κατ’ επέκταση και τον ίδιο τον αξιωματικό στις επικοινωνίες που είχε μαζί τους. Μία άλλη εκδοχή είναι ο αξιωματικός να είναι αθώος και να συνομιλούσε με Ρομά για υπηρεσιακούς λόγους χρησιμοποιώντας τους ως πληροφοριοδότες.

Ερωτηθείς από τη Huff Post Greece για το θέμα ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολείται με την υπόθεση αναφέρει «δεν είμαστε εμείς που θα κρίνουμε αλλά η Δικαιοσύνη. Ο αξιωματικός αυτός –αστυνομικός υποδιευθυντής στο βαθμό- είναι κατηγορούμενος. Συναντήθηκε με αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης και λίγες ώρες πριν την επιχείρηση πολλά μέλη ειδοποιήθηκαν περιέργως από αρχηγικά μέλη για να κρυφτούν. Επίσης, η υπηρεσία στην οποία βρίσκεται ο συνάδελφος δεν είχε σχέση με τη συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση για να πούμε ότι μπορεί να είχε τριβή μαζί τους για να έχει πληροφόρηση που θα χρησιμοποιούνταν από τις Αρχές. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε. Δεν λέμε ότι είναι ένοχος. Είναι αθώος μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο».

Στο διαβιβαστικό της υπόθεσης αναφέρεται χαρακτηριστικά: «… διέφυγαν της σύλληψης και αρχηγικά μέλη τα οποία είναι βέβαιο ότι θα είχαν συλληφθεί εντός των οικιών τους αν δεν υπήρχε σχετική πληροφόρηση». Ένας από τους αστυνομικούς-πληροφοριοδότες ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο «Έλληνας».

Μέχρι στιγμής κατηγορούμενοι αστυνομικοί είναι τρεις αστυνομικοί και εξετάζονται ακόμα εφτά για το ρόλο τους.

Ο γνωστός επιχειρηματίας, γνωστός στα κοσμικά στέκια της πρωτεύουσας, έχει μπει στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ., καθώς εκτός από κλεπταποδόχος μπορεί να είναι αυτός που έδινε εσωτερική πληροφόρηση στους δράστες γνωρίζοντας ο ίδιος λεπτομέρειες για πολυτελή σπίτια όπου έμπαινε όντας φίλος των ιδιοκτητών.

Χαρακτηριστική είναι μία συνομιλία του με τους Ρομά:

«Άλκης»: Εε μπορείς να μου βρεις άτομο να έρθει να τα δει τώρα, γιατί είναι πολλά και καλά; (εννοεί κλεμμένα)

Επιχειρηματίας: Που;

«Άλκης»: Αθήνα

Επιχειρηματίας: Αθήνα, εε, τι είναι, τι είναι; Τι πράγματα είναι;

«Άλκης»: ROLEX,CARTIER, BULGARI.

Βίσση, Δουκακάρου

Οι αστυνομικοί εντόπισαν κλοπιμαία από το σπίτι της Άννας Βίσση αλλά και της δημοσιογράφου Λίζας Δουκακάρου. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρεται στη δικογραφία της υπόθεσης, οι δράστες λεηλατούσαν τα σπίτια: «Οι κατηγορούμενοι κατά την κακοποιό δράση του, επιδίδονταν συστηματικά σε βανδαλισμούς, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές σε έπιπλα, μπανιέρες, πλακάκια κλπ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άφηναν ακόμη και τις βρύσες ανοικτές προκειμένου να πλημμυρίσουν οι οικίες των θυμάτων τους. Αποτέλεσμα των παραπάνω πράξεων ήταν η πλέον αποθαρρυντική εικόνα της λεηλασίας και της καταστροφής κατοικιών και χώρων εργασίας, η οποία επιβεβαιώνει τη διαφθορά χαρακτήρα, την αντικοινωνικότητα και τα ταπεινά ένστικτα που χαρακτηρίζουν τους αυτουργούς τους».

Η καμόρα των Ρομά δρούσε στα πρότυπα των ιταλικών «φαμιλιών». Πρόκειται για άτομα που είναι γόνοι γνωστών οικογενειών Ρομά της δυτικής Αττικής και έχουν απασχολήσει για ανθρωποκτονίες, ληστείες, εκβιασμούς, ναρκωτικά και τοκογλυφία. Κατάφερναν, ωστόσο, να βρίσκονται εκτός φυλακής.

Ανάμεσά τους είναι Ρομά που κυκλοφορούσε με Ferrari και διέμενε σε βίλα αλλά δήλωνε άπορος. Δεν είναι τυχαίο ότι στην οικία του βρέθηκαν δέκα βιβλιάρια με καταθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Η εγκληματική οργάνωση και οι υποομάδες της ευθύνεται, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., για το 70% των διαρρήξεων που καταγράφονταν την τελευταία πενταετία στην Αττική. Διαρρήκτες αυτών των συμμοριών φέρεται να είναι υπεύθυνοι για τις κλοπές χρηματοκιβωτίων από βίλες των νοτίων και βορείων προαστίων.

Μέρος των χρυσαφικών από τη λεία των διαρρήξεων γίνονταν… τούβλα χρυσού σε συνεργαζόμενα χυτήρια καταστημάτων αγοράς χρυσού (ένα εκ των οποίων βρίσκεται στο Κολωνάκι). Οι συμμορίες είχαν και «εκτιμητές» κοσμημάτων και κυρίως δακτυλιδιών και περιδέραιων με διαμάντια και ρουμπίνια.

Ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ.

Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. διαδραμάτισε στην υπόθεση σημαντικό ρόλο, καθώς υπέκλεψε πλήθος συνομιλιών που θα συμπεριληφθούν στην ογκωδέστατη δικογραφία.

Η «καμόρα» είχε εφεύρει το δικό της λεξιλόγιο για να μην γίνονται αντιληπτές οι επικοινωνίες τους. Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν καθημερινά την εφαρμογή Viber πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγουν τις νόμιμες υποκλοπές.

Xαρακτηριστική λεπτομέρεια της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι οι «πρίγκιπες» των φαμιλιών στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν μια παλιά και ξεχασμένη τσιγγάνικη αργκό, που ακόμη και νεώτεροι Ρομά δεν γνωρίζουν. Οι αστυνομικοί αναζήτησαν και βρήκαν στα δυτικά προάστια δύο ηλικιωμένους Ρομά, που γνώριζαν την διάλεκτο και προσελήφθησαν ως έκτακτοι… μεταφραστές. Συμμετείχαν στις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών χωρίς επιτηδευμένα να γνωρίζουν ποιους μετέφραζαν, γιατί αν το ήξεραν πολύ δύσκολα θα το έκαναν υπό τον φόβο των αντιποίνων.

Ο «Εισαγγελέας» και ο «Σατανάς»

Ο «Σατανάς», ο «Μαραντόνα», ο «Εισαγγελέας», ο «Ράμπο», ο «Μαλλιάς», ο «Μπίλιας», ο «Ψηλός», o «Βενιζέλος» είναι μερικά από τα προσωνύμια που χρησιμοποιούσαν μερικά από τα δεκάδες άτομα που συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τρεις ιδιοκτήτες καταστημάτων αγοράς χρυσού, οι οποίοι διατηρούσαν χυτήρια όπου έλιωναν τη λεία της μαφίας μετατρέποντάς τη σε ράβδους χρυσού. Με αυτούς φέρεται να συνεργάζονταν ο γνωστός επιχειρηματίας που κατηγορείται για την υπόθεση, ο οποίος φέρεται να έπαιρνε… χρυσάφι από μέλη των συμμοριών.

Τον Φεβρουάριο του 2014 ένοπλοι είχαν εισβάλει στο σπίτι του επιχειρηματία στη Βούλα και είχαν ξυλοκοπήσει και βασανίσει τη μητέρα του για να τους πει που είχαν κρυμμένα χρήματα. Είχαν διαφύγει με 400.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας περίπου 1.000.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί ερευνούν το κατά πόσο τότε η ενέργεια μπορεί να έγινε από μέλη της «καμόρας» που εξαρθρώθηκε που ήξεραν ότι ο επιχειρηματίας έχει πολλά κοσμήματα και ήθελαν για κάποιο δικό τους λόγο να τον «χτυπήσουν».

Δημοφιλή