Έχετε το χάρισμα; Oι ερευνητές αναζητούν άτομα με ταλέντο στην αναγνώριση προσώπων

Έχετε το χάρισμα; Oι ερευνητές αναζητούν άτομα με σπάνιες ικανότητες στην αναγνώριση προσώπων
Human eye with sun reflect, close-up.
Human eye with sun reflect, close-up.
Guido Mieth via Getty Images

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν ένα οικείο πρόσωπο, που προέρχεται από το φιλικό και οικογενειακό μας περιβάλλον, δεν συμβαίνει το ίδιο κάθε φορά που συναντάμε τυχαία κάποιον άγνωστο.

Στην πραγματικότητα, ακόμα και κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι μέχρι και το προσωπικό ασφαλείας των αεροδρομίων που έχει εξασκηθεί στο να ελέγχει καθημερινά χιλιάδες διαβατήρια, όταν καλούνται να διασταυρώσουν στοιχεία (σ.σ που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία) με πρόσωπα κάνουν λάθος.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι μόνο μια μειοψηφία διαθέτει εξαιρετικές ικανότητες στην αναγνώριση προσώπων, ενώ η πλειοψηφία διαθέτει τις τυπικές ικανότητες αναγνώρισης.

Αυτοί οι άνθρωποι με τις σχεδόν υπερφυσικές ικανότητες είναι σε θέση να αναγνωρίζουν πρόσωπα, να θυμούνται άτομα που δεν έχουν δει για δεκαετίες, ακόμη και όταν έχουν αλλάξει εμφανισιακά και δεν έχουν συναντηθεί μαζί τους πρόσφατα.

Μερικές φορές οι άνθρωποι αυτοί κατηγορούνται από τα άτομα τα οποία αναγνωρίζουν για συστηματική παρακολούθηση, καθώς τα τελευταία συνήθως δεν τους θυμούνται.

Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των ατόμων που διαθέτουν αυτό το χάρισμα.

Κάποιες από τις πιο δημοφιλείς έρευνες στις οποίες υποβάλλονται τα άτομα προκειμένου να αποκαλυφθεί αν διαθέτουν τις συγκεκριμένες ικανότητες είναι τα πειράματα με τις φωτογραφίες διάσημων προσώπων. Διάφορες φωτογραφίες από την εποχή που οι celebrity του σήμερα ήταν ακόμα άγνωστοι προβάλλονται στους συμμετέχοντες και οι τελευταίοι με τη σειρά τους καλούνται να τους αναγνωρίσουν.

Και μπορεί τα διάφορα κουίζ με το «πριν και το μετά» των επωνύμων να γίνονται ανάρπαστα στο διαδίκτυο στην πραγματικότητα όμως πολλοί λίγοι άνθρωποι είναι σε θέση να δώσουν σωστές απαντήσεις για το ποιο είναι το εκάστοτε απεικονιζόμενο πρόσωπο.

Άλλες έρευνες, που προσφέρουν ένα πιο αξιόπιστο αποτέλεσμα, είναι αυτές που τρέχουν σε προγράμματα υπολογιστών και προβάλλουν στους συμμετέχοντες διάφορα πρόσωπα τα οποία πρέπει όταν τους ζητηθεί να θυμηθούν.

Πάντως, τα αποτελέσματα της τελευταίας αυτής ερευνητικής διαδικασίας προτείνουν ότι μόνο ένας στους 50 ανθρώπους διαθέτουν σουπερ - αναγνωριστικές ικανότητες.

Τι κάνει αυτούς τους ανθρώπους να διαθέτουν τέτοιες ικανότητες;

Oι ερευνητές προσπάθησαν να εξετάσουν τους λόγους για τους οποίους τα συγκεκριμένα άτομα διαθέτουν αυτού του είδους τις αναγνωριστικές ικανότητες, οι οποίες, όπως αναφέρουν δεν αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν πιο υψηλό δείκτη νοημοσύνης ή ανεπτυγμένες οπτικές δεξιότητες και καλύτερη μνήμη.

Στην πραγματικότητα, οι υπερφυσικές ικανότητές τους περιορίζονται στην αναγνώριση προσώπων. Όπως αποδείχθηκε οι συγκεκριμένες ικανότητες είναι επίσης κληρονομικές. Έρευνες σε δίδυμα έδειξαν ότι οι ικανότητες αναγνώρισης είναι υψηλότερες σε μονοζυγωτικά από ό,τι σε διζυγωτικά

δίδυμα.

Μια ακόμη δεξιότητα που ακόμα ερευνάται είναι εκείνη της αναγνώρισης προσώπων στο πλήθος. Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι μπορούν να αναγνωρίσουν ένα πρόσωπο που έχουν δει μέσα στο πλήθος.

Η πιθανότητα φυσικά του να ισχύει κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις αρχές ως πλεονέκτημα.

Τα άτομα με τις συγκεκριμένες ικανότητες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναγνώριση προσώπων που έχουν καταγραφεί από κάμερες συστημάτων ασφαλείας, ή για να εντοπίζουν άτομα που προκαλούν εντάσεις ή ακόμη θα μπορούσαν να βοηθήσουν κατά τη διαδικασία αναγνώρισης θυμάτων.

Όσοι λοιπόν θέλουν να ανακαλύψουν αν διαθέτουν αυτές τις ικανότητες μπορούν να συμμετέχουν στην έρευνα εδώ.

Δημοφιλή