Αμερικανικές εκλογές 2016: Από τη Γερμανία έως την Κίνα, οι πρώτες αντιδράσεις στην εκλογή Τραμπ

Από τη Γερμανία έως την Κίνα, οι πρώτες αντιδράσεις στην εκλογή Τραμπ
Brownstock / Alamy

Τη στιγμή που ο μισός πλανήτης ξυπνούσε, στις ΗΠΑ εκλεγόταν ο νέος πρόεδρος της χώρας και κόντρα στο κλίμα που είχε δημιουργηθεί εδώ και μήνες υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, ο νικητής ήταν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ. Οι επίσημες αντιδράσεις ηγετών, πρωτίστως όμως υπουργών Εξωτερικών, δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως ήταν αρκετά μουδιασμένες, με αρκετούς διπλωμάτες να εκφράζουν έναν συγκρατημένο προβληματισμό και άλλους να δηλώνουν πως τηρούν στάση αναμονής. Στο μεταξύ βέβαια αρχηγοί κρατών προχώρησαν, ως είθισται, στην αποστολή συγχαρητήριων επιστολών και τηλεγραφημάτων.

  • Ρωσία

Ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου δήλωσε πως η Μόσχα ελπίζει πως θα υπάρξει ένας πιο εποικοδομητικός διάλογος με τις ΗΠΑ τώρα που εξελέγη ένας νέος πρόεδρος, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Συγχαρητήρια στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ απέστειλε και ο ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

  • Γερμανία

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές ήταν ένα «τεράστιο σοκ». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε: «Πιστεύω ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου». Δηλώσεις έχουν γίνει από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου.

  • Ιράν

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε σήμερα τον νεοεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να "τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες" στις οποίες κατέληξε η χώρα του, καθώς η εκλογή του ρεπουμπλικανού υποψηφίου αυξάνει τις αβεβαιότητες για την ιρανική πυρηνική συμφωνία του 2015.

"Κάθε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αντιληφθεί τις πραγματικότητες του σημερινού κόσμου. Το πιο σημαντικό είναι ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ να τηρήσει τις συμφωνίες, τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και σε πολυμερές επίπεδο", δήλωσε ο Ζαρίφ στη διάρκεια ενός ταξιδιού στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, στο Βουκουρέστι.

  • Βρετανία

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα». «Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από μια σκληρή εκστρατεία», δήλωσε η Μέι σε ανακοίνωση. «Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε η Μεί. «Ανυπομονώ να εργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οικοδομώντας αυτούς τους δεσμούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια».

  • Γαλλία

O υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι τίθενται "πολλά ερωτήματα" καθώς ήδη διαφαινόταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, εκφράζοντας ανησυχία κυρίως για το μέλλον της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ή της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. "Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μάθουμε τι θέλει να κάνει αυτός ο νέος πρόεδρος. Αυτά που έχει πει μέχρι τώρα προκαλούν πολλές ανησυχίες", δήλωσε ο Ερό στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία, "σύμμαχος των ΗΠΑ" θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον αμερικανό εταίρο της. Η Γαλλία θα πρέπει να διασαφηνίσει επίσης με τις ΗΠΑ το ζήτημα της σύγκρουσης στη Συρία. Ερωτηθείς για την προσωπικότητα του Τραμπ, ο Ερό απάντησε: "Σε κάνει να αναλογίζεσαι, σου προκαλεί ερωτήματα και σίγουρα έχει προκαλέσει αντιδράσεις". Στη Γαλλία πάντως η Λε Πεν και το κόμμα της, πανηγυρίζουν.

  • Κίνα

Η Κίνα θα συνεργαστεί με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή και υγιής ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

  • Ιταλία

«Θα συνεχίσουμε την συνεργασία και την φιλία με τις ΗΠΑ, πρόκειται για πράγματα που δεν αλλάζουν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Eξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, σχολιάζοντας το αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών. «Παράλληλα, δεν αλλάζει και η αντίθεσή μας στον προστατευτισμό και σε κλειστές προσεγγίσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας. «Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα πλήγμα για την παγκοσμιοποίηση», τόνισε ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «πρόκειται για ρεβάνς του λαού, του θάρρους και της υπερηφάνειας». «Ο λαός κερδίζει τις ισχυρές εξουσίες με σκορ 3-0», είπε ο Σαλβίνι, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του κόμματός του.

  • Βέλγιο

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συνεχάρη τον νικητή των εκλογών στις αμερικανικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ διατυπώνοντας την ελπίδα οτι "το Βέλγιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται κοινές αξίες, όπως η ελευθερία και η ανοχή". "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον κόσμο" αναφερει επισης στην επιστολή του ο Βέλγος πρωθυπουργός , επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ μια ισχυρή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

  • Αυστρία

Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ μία πρόβλεψη του μέλλοντος γίνεται σημαντικά δυσκολότερη από ό,τι θα ήταν εάν είχε νικήσει η Χίλαρι Κλίντον, και σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία φάση αβεβαιότητας, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα πρέπει να αναμένεται, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς. Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, είναι σημαντικό να επισημανθεί, πως ένας Αμερικανός πρόεδρος, όσο πολύ ισχυρός και αν είναι, δεν είναι απόλυτος κυρίαρχος, υπάρχει το Κογκρέσο που τώρα είναι πολύ ισχυρό και σε αυτό επικρατούν τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι, των οποίων η γραμμή στην εξωτερική πολιτική είναι σαφής, μονοσήμαντη και ήδη γνωστή, που δεν πρόκειται να αλλάξει τόσο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση "Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας απαιτώντας να υπάρχει μία ανεξάρτητη, αυτόνομη και ισχυρή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

  • Παλαιστίνη - Γάζα

Η παλαιστινιακή αρχή ζητά από τον Τραμπ να εργαστεί για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν, αν παραμεληθεί το παλαιστινιακό ζήτημα. “Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο στη βάση μιας λύσης δύο κρατών ώστε να ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967", δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. "Η αστάθεια θα συνεχιστεί στην περιοχή και στον κόσμο αν δεν υπάρξει λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα". Ο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα αναμένει ότι οι ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, θα διατηρήσουν την ίδια αντιπαλαιστινιακή θέση. "Ο παλαιστινιακός λαός δεν υπολογίζει ιδιαίτερα σε μια αλλαγή πολιτικής από πλευράς της αμερικανικής προεδρίας, καθώς η αμερικανική πολιτική για το παλαιστινιακό ζήτημα χαρακτηρίζεται σταθερά από την προκατάληψη".

Αίγυπτος

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι συνεχάρη τηλεφωνικά τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για τον πρώτο ηγέτη αραβικού κράτους που συνεχάρη τον νεοεκλεγμένο 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδουν τα αιγυπτιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επισήμανε στον Τραμπ ότι «η Αίγυπτος προσβλέπει στο πλαίσιο της θητείας του νέου Αμερικανού προέδρου να υπάρξει ένα νέο πνεύμα στις σχέσεις των δύο χωρών, με γνώμονα τη συνεργασία και τον συντονισμό των κοινών τους προσπαθειών προς ώφελος του αμερικανικού και αιγυπτιακού λαού».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι πρόσθεσε ότι η χώρα του προσδοκά την ενίσχυση της ειρήνης και της ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή.

Να σημειωθεί ότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος ήταν ο πρώτος Άραβας ηγέτης που είχε φροντίσει να συναντήσει τον κ. Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Κύπρος

Συγχαρητήριο μήνυμα προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, από το Μοντ Πελεράν όπου βρίσκεται για τις συνομιλίες για το εδαφικό, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών παίζουν ζωτικό ρόλο στην υποβοήθηση των προσπαθειών προς τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία και στην επανένωση της Κύπρου προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει πως υπό την ηγεσία του κ. Τραμπ, η Κυπριακή Δημοκρατία προσβλέπει στην εμβάθυνση του στρατηγικού συνεταιρισμού με τις ΗΠΑ και πως ο ίδιος προβλέπει στο να εργαστεί μαζί με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ για πρακτική ενίσχυση της ήδη σημαντικής διμερούς συνεργασίας των δυο χωρών στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, των επενδύσεων, καθώς και της ασφάλειας, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Καναδάς

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές εκφράζοντας την "ανυπομονησία του να εργαστεί πολύ στενά" μαζί του.

"Ο Καναδάς δεν έχει φίλο, εταίρο ή σύμμαχο πιο κοντινό από τις Ηνωμένες Πολιτείες", υπογράμμισε ο φιλελεύθερος ηγέτης σε ανακοίνωσή του.

"Ανυπομονούμε να εργαστούμε πολύ στενά με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, τον κ. Τραμπ, και με την κυβέρνησή του και το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τα επόμενα έτη, κυρίως στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων καθώς και για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια", δήλωσε ο Τριντό.

"Οι κοινές μας αξίες, οι εις βάθος πολιτιστικοί δεσμοί μας καθώς και οι ισχυρές και ολοκληρωμένες οικονομίες μας θα συνεχίσουν να αποτελούν βάση για την προώθηση της στέρεης και ακμάζουσας εταιρικής σχέσης μας", εκτίμησε ο καναδός πρωθυπουργός.

Μεξίκο

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έστειλε και ο πρόεδρος του Μεξικό.

Ο Peña Nieto ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του τελευταίου τον Σεμπτέβριο, συνεχάρη τον Τραμπ μέσω Twitter.

«Συγχαίρω τις ΗΠΑ για την εκλογική διαδικασία και ξαναδηλώνω στον Ντόναλντ Τραμπ την επιθυμία μας να εργαστούμε από κοινού για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο κρατών. Το Μεξικό και οι ΗΠΑ είναι φίλοι, συνεργάτες και σύμμαχοι και πρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της Βόρειας Αμερικής. Είμαι βέβαιος ότι η σύσφιξη των σχέσεων και ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ του Μεξικό και των ΗΠΑ θα συνεχιστούν» τόνισε ο Nieto.

Σαουδική Αραβία

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας ευχήθηκε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ να φέρει τη "σταθερότητα" στη Μέση Ανατολή, σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

"Ευχόμαστε στην εξοχότητά σας επιτυχία στην αποστολή σας για να κάνετε πραγματικότητα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στον κόσμο", γράφει ο 80χρονος μονάρχης στην πρώτη αντίδραση του Ριάντ μετά την ανακοίνωση της εκλογής του ρεπουμπλικανού Τραμπ. Ο βασιλιάς εξήρε τις "ιστορικές και στενές σχέσεις μεταξύ των δυο φίλων χωρών που όλες οι πλευρές φιλοδοξούν να αναπτύξουν και να ενισχύσουν σε όλους τους τομείς προς όφελος των δύο χωρών".

Επί προεδρίας Ομπάμα οι σχέσεις μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσινγκτον ψυχράνθηκαν όταν οι ΗΠΑ στράφηκαν προς την Τεχεράνη --περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ-- και τάχθηκαν υπέρ της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το σαουδαραβικό βασίλειο και οι άλλες μοναρχίες του Κόλπου δυσαρεστήθηκαν επίσης από τις επιφυλάξεις της Ουάσινγκτον να εμπλακεί στον πόλεμο κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Συρία.

Δημοφιλή