Έλλειψη πιλότων στην τουρκική πολεμική αεροπορία μετά τις εκκαθαρίσεις Ερντογάν

Έλλειψη πιλότων στην τουρκική πολεμική αεροπορία μετά τις εκκαθαρίσεις Ερντογάν
''
''
Giovanni Colla/Stocktrek Images via Getty Images

Η τουρκική πολεμική αεροπορία είχε απευθύνει τον Σεπτέμβριο δημόσια έκκληση σε εκατοντάδες πρώην πιλότους να επιστρέψουν στις τάξεις της, για να αντικατασταθούν οι 350 «απώλειές» της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Η έκκληση δεν εισακούστηκε, σύμφωνα με αξιωματούχους του στρατού και πρώην πιλότους, καθώς τα ρήγματα που έφερε στο φως η απόπειρα του πραξικοπήματος στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και άλλους θεσμούς δεν έχουν γεφυρωθεί.

Έξι πιλότοι που έφυγαν από την πολεμική αεροπορία της γείτονος την τελευταία δεκαετία και θα μπορούσαν να επιστρέψουν μίλησαν στο Reuters. Μόνο ο ένας είπε ότι θα κατατασσόταν ξανά για να βοηθήσει στην αντικατάσταση συναδέλφων που απομακρύνθηκαν επειδή η κυβέρνηση θεωρούσε ότι ήταν μέλη της οργάνωσης που διοργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας (ΤΗΚ) έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο πραξικόπημα, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους μαχητικά και ελικόπτερα που βομβάρδισαν τη βουλή και φέρονται να απείλησαν το αεροσκάφος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν μεταδώσει πως μόνο ένα μικρό ποσοστό ενός συνόλου αρκετών εκατοντάδων πιλότων οι οποίοι έφυγαν από την πολεμική αεροπορία μεταξύ του 2010 και του 2015 και θα είχαν τη δυνατότητα να επιστρέψουν επέλεξαν να καταταχθούν ξανά. Οι αριθμοί είναι «κάτω από τις προβλέψεις» δήλωσε στρατιωτική πηγή υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η αποδυνάμωση της αεροπορίας λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερη στιγμή για την Τουρκία- τη δεύτερη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ, καθώς η Άγκυρα εμπλέκεται σε πολεμικές επιχειρήσεις κατά του ISIS στη Συρία και των ανταρτών του ΡΚΚ εντός της Τουρκίας και του βορείου Ιράκ.

Ωστόσο, οι πρώην πιλότοι με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Reuters είπαν ότι ένιωσαν προδομένοι από ένα στράτευμα το οποίο απέτυχε να τους προστατέψει από τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του κληρικού που η Τουρκία κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος, και οι υποστηρικτές του οποίου φυλακίζονται μαζικά.

«Το να πετώ ένα F-16 ήταν τιμή για εμένα, και μου τη στέρησαν άδικα. Νιώθω προδομένος. Γιατί να επιστρέψω;» είπε ένας πρώην επισμηναγός που έδωσε μόνο το όνομα «Μεχμέτ». Ο Μεχμέτ λέει πως του απαγορεύτηκε να πετά το 2008 από στρατιωτικούς γιατρούς οι οποίοι υποστήριξαν πως είχε πρόβλημα καρδιάς. Έφυγε από την πολεμική αεροπορία και άρχισε να πετά στην πολιτική αεροπορία, έχοντας πάρει «πράσινο φως» από άλλους γιατρούς- οι οποίοι έχουν φυλακιστεί ως μέλη του δικτύου Γκιουλέν.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης διαψεύδουν πως το πραξικόπημα και οι συνέπειές του έχουν επηρεάσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας. Αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, αλλά λένε ότι θα αναδειχθούν πιο πιστές και συγκεντρωμένες ένοπλες δυνάμεις. «Σε δύο χρόνια θα δείτε πως η αεροπορία μας θα είναι πιο ισχυρή από ό,τι πριν» δήλωσε στην εφημερίδα Vatan πριν από δύο εβδομάδες ο Αμπιντίν Ουνάλ, επικεφαλής της αεροπορίας.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται πως πάνω από 350 πιλότοι και 40 τεχνικοί έχουν απομακρυνθεί, συλληφθεί ή αναζητούνται. «Αυτοί που απομακρύνθηκαν ήταν κυρίως έμπειροι πιλότοι ή νεότεροι που εκπαιδεύονταν σε όπλα και τακτικές» είπε ο Αρντά Μεβλούτογλου, σύμβουλος αμυντικής βιομηχανίας. «Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως η τουρκική αεροπορία έχει χάσει μεγάλο κομμάτι εμπειρίας και know-how εξαιτίας του πραξικοπήματος» πρόσθεσε.

Η Τουρκία δεν έχει δημοσιοποιήσει τον συνολικό αριθμό των μάχιμων πιλότων, ωστόσο, σύμφωνα με τουρκικό περιοδικό του χώρου, ο επικεφαλής της αεροπορίας τον Μάρτιο του 2015 είχε πει πως πως οι πιλότοι αναμενόταν να φτάσουν τους 1.300 συνολικά μέσα στο έτος. Τουρκικά ΜΜΕ έχουν αναφέρει πως η αναλογία μαχητικών – μάχιμων πιλότων έχει πέσει κάτω από το 1:1,5 που θεωρείται «υγιές» διεθνώς. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η τουρκική αεροπορία έχει 240 F-16 και 49 F-4.

Δημοφιλή