8 πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι για να δείχνουν ότι έχουν αυτοπεποίθηση (ακόμη κι όταν δεν έχουν)

8 πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι για να δείχνουν ότι έχουν αυτοπεποίθηση
Portrait of beautiful businesswoman at creative office with colleagues in background
Portrait of beautiful businesswoman at creative office with colleagues in background
Portra Images via Getty Images

Η αυτοπεποίθηση είναι το «κλειδί» για μία επιτυχημένη καριέρα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που αποδεικνύεται ότι έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση απ΄'ο,τι ικανότητες κερδίζουν πιο εύκολα τον θαυμασμό των άλλων, απολαμβάνουν μια υψηλή κοινωνική θέση και ασκούν μεγαλύτερη περισσότερη επιρροή.

Σίγουρα υπάρχουν φορές που μπορεί να νιώθετε αμήχανα, όπως όταν είναι να μιλήσετε μπροστά από ένα ακροατήριο, ή όταν έχετε ένα meeting με κάποιον συνάδελφό σας. Όμως ακόμη και εκείνες τις φορές μπορείτε να δείξετε ότι έχετε αυτοπεποίθηση ακόμη κι αν δεν έχετε.

Επικεντρωθείτε στη φυσική σας παρουσία. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το σώμα σας με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση χωρίς να χρειαστεί να αρθρώσετε κάποια λέξη. Αυτό είναι σημαντικό βήμα έτσι ώστε οι γύρω σας να σας αντιλαμβάνονται ως μία ηγετική φυσιογνωμία. Για να φθάσουν σε αυτό το συμπέρασμα ωστόσο πρέπει να τους το αποδείξετε.

Παρακάτω αναφέρονται οκτώ απλοί τρόποι τους οποίους μπορείτε να υιοθετήσετε αν θέλετε να δείχνετε γεμάτοι αυτοπεποίθηση

1) Να κοιτάτε τους άλλους στα μάτια

Όταν συνομιλείτε με κάποιον να έχετε συνεχώς οπτική επαφή (eye contact) με αυτόν. Μην κοιτάτε τα αντικείμενα που υπάρχουν γύρω σας ή τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως π.χ το κινητό σας. Αν επικεντρώσετε την προσοχή σας στον συνομιλητή σας τον κάνετε να νιώθει σημαντικός και τότε θα αρχίσει αυτόματα να σας σέβεται.

2) Κάντε χειραψίες

Η κλασική χειραψία κάθε φορά που συναντάτε κάποιον συνάδελφό σας, ή ένα πρόσωπο που γνωρίζετε για πρώτη φορά ή έναν παλιό φίλο δείχνει την καλή πρόθεσή σας για επικοινωνία και ότι είστε επικεντρωμένοι με αυτούς που συναναστρέφεστε.

3) Ακουμπήστε για λίγο και ελαφρά τον ώμο των άλλων

Δείξτε στους συνομιλητές σας ότι έχετε αυτοπεποίθηση και οικειότητα ταυτόχρονα με το να ακουμπάτε τον ώμο τους μετά τη χειραψία. Το άγγιγμα είναι ένα γερό χαρτί καθώς από τη μία κάνει τα άτομα να δείχνουν σίγουρα για τον εαυτό τους και από την άλλη κάνει τους συνομιλητές τους να νιώθουν άνετα. Ο Μπαράκ Ομπάμα το κάνει συχνά.

4) Να στέκεστε όρθιοι

Αν ετοιμάζετε να μιλήσετε σε ένα κοινό καλό θα ήταν να στέκεστε όρθιοι και να αποφύγετε να ξαποστάζετε σε αντικείμενα ή έπιπλα που υπάρχουν δίπλα σας. Θέλετε να δείξετε ότι είστε δραστήριοι χαρακτήρες και ότι επενδύετε σε κάθε συζήτηση κι όχι ότι συμμετέχετε σ' αυτήν ως απλοί ακροατές.

5) Να υψώνετε το ανάστημά σας

Όταν πραγματοποιείτε ομιλία μπροστά σε ακροατήριο ή ακόμα κι όταν απευθύνεστε σε ένα και μοναδικό άτομο να πατάτε καλά με τα δυο σας πόδια στο έδαφος. Μη ρίχνετε το βάρος σας σε ένα από τα δύο και μην τα σταυρώνετε μεταξύ τους γιατί αυτό σας κάνει να δείχνετε φοβισμένοι και νευρικοί.

6) Κάντε κινήσεις με τα χέρια σας

Όσο περισσότερο κάνετε μεγάλες και έντονες κινήσεις με τα χέρια σας τόσο πιο σίγουροι δείχνετε. Μην φοβάστε να κάνετε διάφορες χειρονομίες με τα χέρια σας αλλά να έχετε πάντα υπόψιν σας ότι οι κινήσεις σας πρέπει να είναι ελεγχόμενες, έτσι ώστε να μη δείχνετε ατσούμπαλοι.

7) Μην χρησιμοποιείτε τα χέρια σας σαν ασπίδα

Πολλοί άνθρωποι, ασυνείδητα, σταυρώνουν τα χέρια τους κάτω από το στήθος. Μην το κάνετε αυτό. Με τη συγκεκριμένη κίνηση φαίνεστε νευρικοί και αγχώδεις. Eπίσης το σταύρωμα των χεριών μπορεί να μεταφραστεί από τους άλλους ως απόμακρη ή αμήχανη στάση από πλευράς σας

8) Καθίστε στο τραπέζι

Η Γενική Διευθύντρια του Facebook, Σερίλ Σάντμπεργκ, λέει πως παρατηρεί συχνά τις γυναίκες υπαλλήλους να κάθονται στις πιο απομακρυσμένες θέσεις κατά τη διάρκεια των meeting. Kάθε φορά που καλείστε να συμμετάσχετε σε ένα meeting να επιλέγετε να κάθεστε στο τραπέζι έτσι ώστε να δείχνετε ότι θέλετε να πάρετε ενεργά μέρος στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Πηγή: Forbes

Δημοφιλή