Ομπάμα: Οι πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα απαραίτητα βήματα, περιλαμβανομένης ουσιαστικής ελάφρυνσης χρέους

Ομπάμα: Οι πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα απαραίτητα βήματα, περιλαμβανομένης ουσιαστικής ελάφρυνσης χρέους
President Barack Obama waves as he walks down the White House Colonnade from the main residence to the Oval Office Tuesday, Nov. 8, 2016 in Washington. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
President Barack Obama waves as he walks down the White House Colonnade from the main residence to the Oval Office Tuesday, Nov. 8, 2016 in Washington. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)
ASSOCIATED PRESS

«Το ΔΝΤ έχει πει ότι η μείωση του χρέους είναι κρίσιμη για να βάλει την ελληνική οικονομία σε μια βιώσιμη τροχιά και να θέσει το πλαίσιο για την επιστροφή στην ευημερία. Για αυτό θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους» δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην «Καθημερινή της Κυριακής», λίγες ημέρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα.

Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα τονίζει πως «η επίσκεψή μου θα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσω τη στήριξη των ΗΠΑ σε μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα, διασφαλίζουν ότι δεν θα εξαναεμφανισθούν οι ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση και βάζουν τα θεμέλια για μια πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των Ελλήνων. Πιστεύω ακράδαντα ότι για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις, οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικροτεί τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση και κάνει λόγο για μια στενή συμμαχική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για τη χρήση της βάσης της Σούδας και τη συνεργασία των δύο χωρών στην πάταξη της τρομοκρατίας. Παράλληλα, επαινεί τους Έλληνες για την προσφορά τους όσον αφορά στο προσφυγικό, την ώρα που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες. «Έχω καταστήσει σαφές, καθ'όλη τη διάρκεια της προεδρίας μου ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο, τις ΗΠΑ».

Σχετικά με το Κυπριακό, προέβη στην εκτίμηση πως οι προοπτικές για μια διαρκή λύση είναι οι καλύτερες των τελευταίων ετών, επισημαίνοντας παράλληλα πως μια δίκαιη και συνολική λύση «θα είχε ιστορικό και μακροπρόθεσμο αποτύπωμα. Θα βελτίωνε τις οικονομικές ευκαιρίες για όλους τους Κυπρίους και θα αναβάθμιζε την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και πέρα από αυτή. Θα δημιουργούσε ευκαιρίες για τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις-μια συμμαχία συμφερόντων που θα μπορούσε να είναι μια μηχανή οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να καταφθάσει στην Αθήνα στην Τρίτη. Η επίσκεψη Ομπάμα έχει προκαλέσει έντονους προβληματισμούς ασφαλείας, λόγω των απειλών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», της επίθεσης με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, των καλεσμάτων του αντιεξουσιαστικού χώρου για ξεσηκωμό και της επιστολής Γιωτόπουλου για ασύλληπτα μέλη της «17 Νοέμβρη». Η πρώτη κίνηση των Αμερικανών ήταν να ζητήσουν την ακύρωση της ανοιχτής ομιλίας Ομπάμα στον αρχαιολογικό χώρο της Πνύκας. Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται τυχόν προσπάθεια νέας τρομοκρατικής επίθεσης τα επόμενα 24ωρα, καθώς θεωρούν ότι η χρονική συγκυρία (λόγω της έλευσης του Αμερικανού προέδρου) αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τους τρομοκράτες που ξέρουν ότι αν καταφέρουν κάτι τέτοιο η ενέργειά τους θα έχει παγκόσμια απήχηση.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα προτιμήσουν να γίνει η ομιλία σε κάποιον κλειστό χώρο (για παράδειγμα στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στη λεωφόρο Συγγρού), ο οποίος θα είναι απόλυτα ελεγχόμενος. Οι Αρχές γνώριζαν ότι την ώρα της ομιλίας μπορεί να βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που ανεξάρτητα του αν θα πραγματοποιούνται σε μεγάλη απόσταση δημιουργούν στους Αμερικανούς κλίμα ανασφάλειας.

Δημοφιλή