Αλκοόλ, βίαιη συμπεριφορά και βρίσιμο. Οι γυναίκες συμπεριφέρονται πλέον σαν άνδρες και το επιβεβαιώνουν οι ειδικοί

Αλκοόλ, βίαιη συμπεριφορά και βρίσιμο. Οι γυναίκες συμπεριφέρονται πλέον σαν άνδρες και το επιβεβαιώνουν οι ειδικοί

Βίαιη συμπεριφορά, σεξουαλικές επιθέσεις, καταχρηστική κατανάλωση αλκοόλ. Συμπεριφορές που σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζουν οι Times, υιοθετούν οι γυναίκες όλο και πιο πολύ την τελευταία 10ετία. Ναι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι γυναίκες γίνονται όλο και περισσότερο άνδρες. Επίσης, περισσότερο από ποτέ, τρολάρουν πιο πολύ στα social, βρίζουν και οδηγούν μεθυσμένες.

Ειδικότερα για την κατάχρηση αλκοόλ και το βρίσιμο, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του Kent, Frank Furedi, εξηγεί ότι πριν από 30 χρόνια οι γυναίκες ντρεπόντουσαν να τις δει κάποιος μεθυσμένες, ενώ τώρα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Για τις γυναίκες έχουν χαθεί τα όρια και πλέον δεν είναι σαφές το τι περιμένουν από αυτές και πως θα έπρεπε να συμπεριφέρονται», λέει. Η ελευθερία, προσθέτει, είναι σαν ένα μεγάλο κομμάτι κέικ. Οι γυναίκες το έχουν στα χέρια τους και ορισμένες το... κατασπαράζουν. Και πολλές φορές τις επικροτούν για συγκεκριμένες συμπεριφορές γιατί τις μεταφράζουν ως θαρραλέες.

Η Λίντα Παπαδοπούλου, ψυχολόγος, χαρακτηρίζει το νέο trend δυσνόητο γιατί ένα από τα μεγαλύτερα trends των γυναικών είναι να είναι τέλειες. «Δυστυχώς, εκτιμώ ότι οι γυναίκες διατηρούν την ανάγκη τους να ευχαριστούν τους άλλους και η τελειομανία τους παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα για εκείνες, που οδηγεί σε πολλά άλλα προβλήματα, όπως οι διατροφικές διαταραχές» εξηγεί. Και αντί να καταρρέουν από τις παραδοσιακές προσδοκίες, προσαρμόζονται σε αυτούς τους κοινωνικούς κανόνες που ανταμείβει το κορίτσι που ρεύεται πιο δυνατά ή πίνει περισσότερο.

Ενδοοικογενειακή βία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Home Office, ένα στα τρία άτομα που έχουν υποστεί κακοποίηση είναι άνδρας. Πέρυσι πάνω από μισό εκατομμύριο άνδρες -1 στους 20 στην Αγγλία και την Ουαλία- είπε ότι είχαν υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση από τη σύντροφό τους, ενώ οι γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση ήταν 900.000. Η τάση αυτή επεκτείνεται και στις σχέσεις του ιδίου φύλου.

Ιντερνετικό τρολάρισμα

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες είναι εξίσου υπεύθυνες για την αύξηση -σε σημείο επιδημίας- του μισογυνισμούς στα social media. Έρευνα, για την οποία εξετάστηκαν 19 εκατ. tweets από χρήστες σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία 4 χρόνια, έδειξε ότι από το σύνολο των tweets, τα 3 εκατ. ήταν προσβολές για γυναίκες. Και πάνω από τα μισά είχαν γραφτεί από γυναίκες.

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Το ποσοστό των γυναικών που έχουν ποινές για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σε Αγγλία και Ουαλία έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1998.

Βρισιές

Το να ξεδίνεις με βρισιές δεν επιτελεί πλέον προνόμιο μόνο των ανδρών.Τα στοιχεία δείχνουν ότι στις αρχές της δεκαετίας του '90 οι άνδρες χρησιμοποιούσαν την... f-word 1.000 φορές ανά 1 εκατ. λέξεις, ενώ οι γυναίκες την χρησιμοποιούσαν 167 φορές. Μέχρι το 2014, οι άνδρες σταμάτησαν να την χρησιμοποιούν τόσο πολύ και οι φορές μειώθηκαν στις 540 ανά 1 εκατ. λέξεις, ενώ στις γυναίκες αυξήθηκε στις 546 φορές.