Αυτές είναι οι χώρες της Ευρώπης των οποίων οι πολίτες θα δουλεύουν τα περισσότερα χρόνια

Αυτές είναι οι χώρες της Ευρώπης των οποίων οι πολίτες θα δουλεύουν τα περισσότερα χρόνια
Getty Images

Αν στην Ελλάδα ξέρουμε κάτι μετά βεβαιότητας, αυτό είναι πως αν είσαι μεταξύ 28-38 (και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο) και εργάζεσαι, το σενάριο πως θα καταφέρεις να βγεις στη σύνταξη σε μια σχετικά ευέλικτη ηλικία ώστε να ζήσεις και λίγο τη ζωή σου, κλίνει περισσότερο προς το είδος της επιστημονικής φαντασίας παρά της βιογραφίας.

Μια νέα μελέτη από τη Statista όμως, έρχεται τώρα για να μας δείξει πως ίσως, τελικά, να μην έχουμε την χειρότερη εργασιακή τύχη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά, η Μεγάλη Βρετανία έχει πλέον τον μακρύτερο εργάσιμο βίο συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς την τελευταία δεκαετία οι Βρετανοί πρόσθεσαν 1.2 χρόνια στην εργασιακή τους ζωή, πηγαίνοντας από τα 37.4 χρόνια εργασίας του 2005 στα 38.6 χρόνια εργασίας το 2015.

Η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι η μόνη, ωστόσο, που αύξησε τα εργασιακά χρόνια των πολιτών της μέσα σε αυτή τη δεκαετία: η Μάλτα κατέχει την πρώτη θέση με αύξηση της τάξης των 5.1 χρόνων, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ουγγαρία με αύξηση 4.2 χρόνων, το Λουξεμβούργο με αύξηση 3.1 χρόνων, η Εσθονία με αύξηση 3 χρόνων και η Λιθουανία με αύξηση 2.9 χρόνων.

Όσο για την Ελλάδα; Κανένα άγχος, κανένας πανικός, καθώς ερχόμαστε πέμπτοι από το τέλος στην αύξηση εργασιακού βίου, με μόλις 0.7 χρόνια επιπλέον στο προσδόκιμο εργασίας μας, ενώ συγκεντρωτικά ερχόμαστε τρίτοι στην κατάταξη των χωρών με τα λιγότερα εργασιακά χρόνια κατά μέσο όρο (32.3). Μη χάνετε την ελπίδα, λοιπόν.