Κόσοβο: 19 συλλήψεις για σχεδιασμό επιθέσεων σε Κόσοβο και Αλβανία

Κόσοβο: 19 συλλήψεις για σχεδιασμό επιθέσεων σε Κόσοβο και Αλβανία
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ARMEND NIMANI via Getty Images

Η αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσε την Τετάρτη πως συνέλαβε 19 άτομα μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες, τα οποία φέρονται να συνδέονται με το ISIS και να σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο Κόσοβο και τη γειτονική Αλβανία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως οι ύποπτοι ήταν σε επαφή με ένα μέλος του ISIS, τον αυτοανακηρυχθέντα «διοικητή των Αλβανών στη Συρία και τον Ιράκ», Λαβντρίμ Μουνταξερί, από τον οποίον είχαν λάβει εντολή να προχωρήσουν σε επιθέσεις.

«Σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στο Κόσοβο και επίσης (μια επίθεση) εναντίον της ισραηλινής ποδοσφαιρικής ομάδας και των φιλάθλων της κατά το παιχνίδι Αλβανίας- Ισραήλ» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας του Κοσόβου.

Η Αλβανία άλλαξε τον χώρο του παιχνιδιού (προκριματικά του Μουντιάλ) στις 12 Νοεμβρίου, από τη βόρεια πόλη του Σκοντέρ σε έναν χώρο κοντά στα Τίρανα, λόγω φόβων περί επίθεσης εξτρεμιστών. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν κατηγορούμενα για τρομοκρατία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ύποπτοι σχεδίαζαν «συγχρονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις», αλλά δεν δόθηκαν λεπτομέρειες. Όπως αναφέρθηκε, κατασχέθηκαν εκρηκτικά, όπλα, πυρομαχικά και ένα drone.

Τουλάχιστον 200 άτομα έχουν συλληφθεί ή διερευνηθεί στο Κόσοβο για φερόμενες σχέσεις με το ISIS τα τελευταία χρόνια. Συνολικά 300 Κοσοβάροι έχουν πάει στη Συρία για να πολεμήσουν στις τάξεις του ISIS και πάνω από 50 έχουν σκοτωθεί εκεί.

Δημοφιλή