Αβραμόπουλος: «Δικαίως οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν περισσότερη ασφάλεια»

Αβραμόπουλος: «Δικαίως οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν περισσότερη ασφάλεια»
REUTERS/Francois Lenoir
REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / Reuters

H πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός "Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου" (ΕΤΙΑΣ), το ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής στοιχείων επιβατών αεροπορικών πτήσεων (PNR) και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας βρίσκονται στο επίκεντρο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο Συμβούλιο, την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

«Τα θέματα της σημερινής ατζέντας έχουν να κάνουν με την ασφάλεια. Δικαίως οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν περισσότερη ασφάλεια» δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στο Συμβούλιο.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι θα παρουσιάσει την πρόταση της Επιτροπής για το νέο ταξιδιωτικό έγγραφο εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών (ΕTIAS) στους υπουργούς εσωτερικών της ΕΕ, σχολιάζοντας ότι η εν λόγω πρόταση της Επιτροπής απαντά με συγκεκριμένο τρόπο στο αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών για περισσότερη ασφάλεια. «Όχι μόνο διασφαλίζεται η ασφάλεια, αλλά και τα ταξίδια θα γίνουν πιο ασφαλή» ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Η ασφάλεια έχει σημασία και είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας».

Όσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής για το ΕΤΙΑΣ, οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Ουσιαστικά η Επιτροπή προτείνει ένα νέο ταξιδιωτικό έγγραφο για τους πολίτες τρίτων χωρών που έχουν απαλλαγή βίζας και θέλουν να ταξιδέψουν στις χώρες Σένγκεν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η δημιουργία του ΕΤΙΑS θα ενισχύσει τους ελέγχους ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καθώς θα συλλέγονται πληροφορίες για τους πολίτες τρίτων χωρών πριν εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν. Έτσι θα αποτρέπεται η είσοδος ατόμων για τα οποία ενδεχομένως υπάρχει κίνδυνος παράτυπης μετανάστευσης ή συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια.

Eξάλλου, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας PNR. Η νομοθεσία, η οποία εκδόθηκε την άνοιξη του 2016, προβλέπει τη διαβίβαση δεδομένων επιβατών από τις αεροπορικές εταιρείες με τις εθνικές αρχές και την επεξεργασία των δεδομένων από τις εθνικές αρχές για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων και άλλων σοβαρών εγκλημάτων. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν την οδηγία ως την άνοιξη του 2018.

Δημοφιλή