Kyrvan: Οι εσπαντρίγιες από την Κρήτη που εμπνέονται από την λαϊκή παράδοση και τα υφαντά

Kyrvan: Οι εσπαντρίγιες από την Κρήτη που εμπνέονται από την λαϊκή παράδοση και τα υφαντά
kyrvan

Η Εύη και Μυρτώ Κριτσωτάκη και η αδερφική τους φίλη, Μαριάννα Κοντοπόδη, μπορεί να προέρχονται όλες από διαφορετικά επαγγέλματα, αλλά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Τις συνδέει η αγάπη τους για την τέχνη, την μόδα και την κοινή τους καταγωγή από την Ιεράπετρα Κρήτης. Όλα τα παραπάνω τις οδήγησαν να δημιουργήσουν μοναδικές εσπαντρίγιες που συνδυάζουν την λαϊκή παράδοση με την μόδα. Και το όνομα αυτών, Kyrvan!

Πείτε μου λίγα λόγια για εσάς και πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε τα Kyrvan

Είμαστε δύο αδερφές Εύη και Μυρτώ Κριτσωτάκη και η αδερφική μας φίλη Μαριάννα Κοντοπόδη που μας συνδέει η κοινή αισθητική, η αγάπη για την τέχνη και την μόδα, και η κοινή μας καταγωγή από την Ιεράπετρα Κρήτης.

Έχοντας την ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι δικό μας, αυτό έγινε αβίαστα παρόλο που η κάθε μια κάνει ένα επάγγελμα τελείως διαφορετικό (παιδοψυχολόγος, fashion editor, και αισθητική οδοντίατρος).

Πού κατασκευάζονται οι εσπαντρίγιες σας;

Οι εσπαντρίγιες μας κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στην Κρήτη.

Πώς προέκυψε το όνομα αυτό;

Το όνομα του brand προέκυψε από την κοινή μας καταγωγή που είναι η Ιεράπετρα Κρήτης, καθώς η Ιεράπετρα στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Κύρβα».

Πώς και επιλέξατε να ασχοληθείτε με ένα τόσο εποχικό προϊόν;

Πάντα αγαπούσαμε και φορούσαμε εσπαντρίγιες, θελήσαμε λοιπόν να σχεδιάσουμε τις δικές μας συνδυάζοντας ποιοτικά υλικά 100% ελληνικά, με μοτίβα και κεντήματα με τα οποία έχουμε μεγαλώσει. Κάνοντας μια έρευνα αγοράς διαπιστώσαμε πως το συγκεκριμένο προϊόν λείπει από την ελληνική και, με τη συγκεκριμένη μορφή, από τη διεθνή αγορά.

Η δημιουργία μιας εταιρίας βασιζόμενη σε εποχικό προϊόν είναι αρχικά περιοριστική, αλλά υπάρχουν ιδέες και τρόποι να την εξελίξουμε στην πορεία. Παρ όλα αυτά, σε μια ζεστή χώρα όπως η Ελλάδα η έννοια του εποχικού δεν είναι τόσο δεσμευτική ειδικά όσον αφορά στο συγκεκριμένο είδος παπουτσιού που μπορεί να φορεθεί από άνοιξη έως φθινόπωρο.

Στο μυαλό των Ελλήνων το ελληνικό προϊόν θα πρέπει να είναι και πιο φτηνό από τα εισαγόμενα, κάτι που δεν ισχύει πάντα. Τι είναι αυτό που ανεβάζει την τιμή ενός ελληνικός προϊόντος;

Στην Ελλάδα της κρίσης είναι πολλοί οι παράγοντες οι οποίοι ανεβάζουν την τιμή ενός ελληνικού, και όχι μόνο, προϊόντος. Υψηλός ΦΠΑ, η αύξηση φόρων εισοδήματος σε συνδυασμό με την επιβολή νέων χαρατσιών, οι κλειστές αγορές και σαφώς το γεγονός ότι όταν απευθύνεται κανείς σε «ντόπιες» επιχειρήσεις και όχι σε ξένες, τόσο για την παραγωγή όσο για τις πρώτες ύλες το κόστος αυξάνεται ως αποτέλεσμα των ανωτέρω παραγόντων. Σε ό,τι αφορά τα Kyrvan, η τελική τιμή είναι αποτέλεσμα τόσο των ανωτέρω παραγόντων, όσο, όμως, και της υψηλής ποιότητας και μοναδικότητας των χρησιμοποιούμενων υλικών, της ειδικής τεχνογνωσίας και του γεγονότος ότι κάθε παπούτσι είναι φτιαγμένο στο χέρι, από εξειδικευμένο τεχνίτη.

Στα σχέδιά σας χρησιμοποιείτε πολύ τα υφαντά. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Η υφαντική τέχνη είναι μια πολύ υποτιμημένη μορφή τέχνης στο ευρύτερο κοινό. Η τέχνη αυτή τείνει προς εξαφάνιση και ένας από τους λόγους θεωρούμε ότι είναι η ανεπαρκής προώθησή της προς τους νέους ανθρώπους. Εμείς επιλέγουμε υφαντά αφενός γιατί μεγαλώσαμε με αυτά και η αισθητική τους μας εκφράζει και αφετέρου ελπίζουμε να βοηθήσουμε έστω και λίγο στην ανάδειξή τους

Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι κάνει τα Kyrvan να ξεχωρίζουν σε σχέση με άλλες εσπαντρίγιες;

Τα παπούτσια μας ενώ θεωρούνται εσπαντρίγιες, είναι ουσιαστικά ένα παραδοσιακό, χειροποίητο δερμάτινο υπόδημα που «δανείζεται» την ισπανική σόλα από γιούτα. Είναι η δική μας εκδοχή ενός όχι τόσο «αναλώσιμου» παπουτσιού, που συνδυάζει παραδοσιακά μοτίβα και μια σύγχρονη αισθητική, καθιστώντας το άνετο, ευκολοφόρετο, ανθεκτικό, διαχρονικό, μοναδικό και περιορισμένου αριθμού. Για κάθε ζευγάρι χρειάζονται 4 ώρες για να ολοκληρωθεί στο χέρι και κάποια από τα υφαντά που χρησιμοποιούμε είναι από υφαντουργίες που έχουν κλείσει και που δεν μπορούν να ξαναπαραχθούν.

Πού μπορεί να τα βρει κανείς;

Μπορεί να τα βρει κανείς στο eshop μας και σε καταστήματα στην Αθήνα και σε επιλεγμένα νησιά της χώρας, περιλαμβανομένης φυσικά της Κρήτης.