«Αρκετά κοντά αλλά και αρκετά μακριά» η συμφωνία με τους δανειστές: Κούρσα 6 ημερών και αστάθμητος ιταλικός παράγων

«Αρκετά κοντά αλλά και αρκετά μακριά» η συμφωνία με τους δανειστές: Κούρσα 6 ημερών και αστάθμητος ιταλικός παράγων
Eurokinissi

Με μια σειρά από θεμελιώδη θέματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να παραμένουν ανοιχτά, κυβέρνηση και δανειστές θα επιχειρήσουν τις επόμενες έξι ημέρες να διανύσουν από κοινού την απόσταση που τους χωρίζει.

Στόχος παραμένει όλα να έχουν κλείσει μέχρι τις 28 Νοεμβρίου όταν θα συναντηθούν οι συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Η συμφωνία είναι «αρκετά κοντά, αλλά και αρκετά μακριά», όπως είπε κυβερνητικός παράγοντας στην HuffPost Greece.

Οι διαφορές στα εργασιακά (τομέας που αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη συμφωνία) παραμένουν στο τραπέζι και τις επόμενες ημέρες θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος με τις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις που θα συνεχίσουν οι δύο πλευρές.

Τα χρονικά περιθώρια άλλωστε είναι ιδιαίτερα στενά εάν η κυβέρνηση και οι δανειστές θέλουν να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα για θετική απόφαση στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ο χρόνος βέβαια δεν εξαντλείται στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς τόσο κυβερνητικές όσο και πηγές από την πλευρά των θεσμών αναφέρουν ότι η «δουλειά» θα μπορούσε να συνεχιστεί και για μερικές εβδομάδες μετά.

Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική απόφαση από την πλευρά των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι δυνατό να ληφθεί και σε ένα έκτακτο Eurogroup, είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, το οποίο θα μπορούσε να προγραμματιστεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων ή στις αρχές του νέου έτους.

Η απόφαση θα δώσει και το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει και η διαδικασία η οποία αφορά τα μέτρα για τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η προετοιμασία τους βρίσκεται σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο, με σχεδόν το 95% του μηχανισμού που θα εφαρμοστεί να έχει συμφωνηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στο Ταμείο να ανακοινώσει την απόφαση του σχετικά με την παραμονή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα και στη συνέχεια να παρουσιάσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την κυβέρνηση το παράλληλο πρόγραμμα το οποίο θα «τρέξει» τα επόμενα χρόνια.

Αστάθμητος ιταλικός παράγοντας

Όλα τα παραπάνω μπορεί έως και την τελευταία στιγμή να αποδειχθούν ότι ήταν απλά κυβερνητικές προσδοκίες εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία τόσο για τα εργασιακά, όσο και για τα δημοσιονομικά τα οποία αφορούν το 2018 και μετά. Το 2017 δημοσιονομικά έκλεισε οριστικά με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ωστόσο, η ανατροπή μπορεί να έρθει από την Ιταλία εάν το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου (μια ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup) ανατρέψει την Ευρωπαϊκή πορεία της και προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναλυτές εκτιμούν ότι εάν τα αποτελέσματα της Ιταλικής κάλπης είναι «αντιευρωπαϊκά», θα ακολουθήσουν σημαντικές αναταράξεις οι οποίες θα αλλάξουν τις ισορροπίες και ίσως και την εικόνα της Ε.Ε, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Δημοφιλή