Να γιατί ο σκύλος σας θυμάται όλα όσα κάνετε (και σας μιμείται)

Να γιατί ο σκύλος σας θυμάται όλα όσα κάνετε (και σας μιμείται)
Getty Images/Flickr Open

Θυμάστε τι κάνατε πέρσι τα Χριστούγεννα; Εάν ναι είναι επειδή οι άνθρωποι έχουμε επεισοδιακή μνήμη, το οποίο σημαίνει ότι έχουμε την τάση να θυμόμαστε γεγονότα και εμπειρίες που συνέβησαν μία συγκεκριμένη στιγμή, σε ένα συγκεκριμένο μέρος, ίσως, με συγκεκριμένους ανθρώπους.

Τώρα ερευνητές στην Ουγγαρία βρήκαν στοιχεία ότι και οι σκύλοι έχουν επεισοδιακή μνήμη, ειδικά όσον αφορά το τι κάνουν οι ιδιοκτήτες τους. Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, οι επιστήμονες εκπαίδευσαν 17 σκυλιά ώστε να απομνημονεύσουν μία πράξη και μετά προσπάθησαν να τα πείσουν ότι δεν χρειάζεται να το κάνουν.

Αν και φυσικά οι επιστήμονες δεν μπορούν να αξιολογήσουν τον εγκέφαλο του σκύλου, όπως του ανθρώπου, διαπίστωσαν ότι ένα λεπτό μετά την εκπαίδευση το 60% των σκύλων μιμούνταν τις κινήσεις των ανθρώπων, αν και δεν περίμεναν να τους το ζητήσει κανείς να το κάνουν, ενώ μετά από μία ώρα, το 35% των σκύλων μιμήθηκαν τις κινήσεις.

Η έρευνα αυτή είναι σημαντική γιατί μας βοηθά να κατανοήσουμε περισσότερο τον τρόπο που σκέφτονται οι σκύλοι. Θυμούνται επεισόδια στα οποία είναι μάρτυρες, όχι μόνο όσα επικεντρώνονται σε εκείνους. Οπότε την επόμενη φορά που θα δείτε τον σκύλο σας να προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα ή να πατήσει το τηλεκοντρόλ για να ανοίξει την τηλεόραση, μην αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνει. Οι σκύλοι δίνουν περισσότερη προσοχή σε αυτά που κάνετε από όσο νομίζετε.