Το κτίριο της Βουλής θα «βαφτεί» πορτοκαλί για ένα πολύ σημαντικό λόγο

Το κτίριο της Βουλής θα «βαφτεί» πορτοκαλί για ένα πολύ σημαντικό λόγο
The Greek Parliament at night with Christmas mood
George Papapostolou photographer via Getty Images
The Greek Parliament at night with Christmas mood

Απόψε το κτίριο της Βουλής θα φωταγωγηθεί σε πορτοκαλί χρώμα, το χρώμα που καθιέρωσε ο ΟΗΕ για να συμβολίζει τον αγώνα ενάντια στη γυναικεία κακοποίηση.

Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, όπως έχει οριστεί η 25η Νοεμβρίου από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με απόφασή της, στις 17 Δεκεμβρίου 1999.

Αυτή η σημαντική απόφαση του ΟΗΕ, που ανέδειξε σε διεθνές επίπεδο το έγκλημα της έμφυλης βίας, είχε ως αφορμή τα βασανιστήρια, την κακοποίηση και την ειδεχθή δολοφονία τριών γυναικών, των αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, οι οποίες υπήρξαν θύματα του δικτατορικού καθεστώτος Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου του 1960. Αυτή η ημέρα είχε καθιερωθεί, ήδη, από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις.

Η μεγαλύτερη κίνηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με στόχο την εξάλειψη της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, είναι η Εκστρατεία της Λευκής Κορδέλας (White Ribbon Campaign), μία πρωτοβουλία ανδρών, που δεσμεύονται να μην παραμείνουν σιωπηλοί σε αυτό το ζήτημα, αλλά να εργαστούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν για την εξάλειψή του. Την εκστρατεία, στο επίπεδο των ευρωπαϊκών θεσμών, συντονίζει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ