Οι ξένοι ηγέτες αποχαιρετούν τον Φιντέλ Κάστρο και ο Τραμπ απλώς είναι ο Τραμπ

Οι ξένοι ηγέτες αποχαιρετούν τον Φιντέλ Κάστρο και ο Τραμπ απλώς είναι ο Τραμπ
Billboard honoring Fidel Castro, Cuba
Billboard honoring Fidel Castro, Cuba
Tina Buckman via Getty Images

Ο Φιντέλ Κάστρο «ενσάρκωσε την κουβανική επανάσταση», στις «ελπίδες» και τις «διαψεύσεις» της, εκτίμησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Παράγοντας του Ψυχρού Πολέμου, εκπροσωπούσε για τους Κουβανούς την υπερηφάνεια της απόρριψης της εξωτερικής κυριαρχίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, χαρακτηρίζοντας τον Κουβανό ηγέτη «σύμβολο μιας εποχής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

«Αυτός ο διακεκριμένος πολιτικός άνδρας θεωρείται δικαίως σύμβολο μιας εποχής της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας», δήλωσε ο Πούτιν σε μήνυμά του προς τον Κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, προσθέτοντας πως ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ένας «ειλικρινής και πιστός φίλος» της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έγραψε: Ο Φιντέλ Κάστρο είναι νεκρός!”

Την ίδια στιγμή, ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, δήλωσε ότι μια "νέα ελπίδα χαράζει" για την Κούβα μετά τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

"Ο τύραννος Κάστρο πέθανε. Μια νέα ελπίδα χαράζει. Θα σταθούμε στο πλευρό των καταπιεσμένων Κουβανών πολιτών με στόχο μια νέα και δημοκρατική Κούβα. Ζήτω η ελεύθερη Κούβα!" έγραψε ο Πενς σε ένα μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Φιντέλ Κάστρο «θα ζει για πάντα», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σε ένα μήνυμα που διαβάστηκε στην τηλεόραση μετά την ανακοίνωση του θανάτου του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης. «Ο κινεζικός λαός έχασε έναν καλό και αληθινό σύντροφο», αναφέρει ο Σι στο μήνυμά του που διαβάστηκε κατά την έναρξη του βραδινού δελτίου ειδήσεων του κυριότερου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης. «Ο σύντροφος Κάστρο θα ζει για πάντα» , πρόσθεσε ο πρόεδρος Σι, που είναι επίσης Γενικός Γραμματέας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Τη λύπη του εξέφρασε και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, χαρακτήρισε τον Κάστρο ως «ένα μεγάλο φίλο του Μεξικού» ενώ ο πρόεδρος του Ισημερινού, Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, τον χαρακτήρισε ως έναν “αιώνιο σύντροφο,” μεταδίδει το BBC.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, τόνισε ότι: «Οι επαναστάτες του κόσμου, πρέπει ν' ακολουθήσουν την κληρονομιά του».

Ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε: «Ο Φιντέλ ύψωσε το ανάστημά του κι ενδυνάμωσε τη χώρα του, στη διάρκεια του πιο σκληρού αμερικανικού αποκλεισμού κι ενώ ασκούνταν κολοσσιαίες πιέσεις, πάνω του» σύμφωνα με το BBC.

«Λυπηρή είδηση» είναι ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, προσφέροντας τις προσευχές του, για την ανάπαυση της ψυχής του ιστορικού ηγέτη της Κούβας.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Κούβα συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενώ τόνισε την ιστορική σημασία της επαναστατικής δράσης του Φιντέλ Κάστρο. «Ένας άνθρωπος με αποφασιστικότητα. Μία ιστορική μορφή» τόνισε η Μογκερίνι για τον Φιντέλ Κάστρο, παρατηρώντας ότι πέθανε σε μία περίοδο «μεγάλων αλλαγών» για την Κούβα, με κύριο χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα στις παγκόσμιες εξελίξεις. Παράλληλα, η Ευρωπαία αξιωματούχος, τόνισε ότι η ΕΕ και η Κούβα έχουν ενεργοποιήσει μία συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας, από την προηγούμενη άνοιξη. Η συμφωνία αυτή, εφαρμόζεται καθώς ο αδελφός του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ, εφαρμόζει μια πολιτική επαναπροσέγγισης με τη Δύση, επεσήμανε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Δημοφιλή