Wall Street Journal: Προτάσεις μέτρων από τον ESM για ελάφρυνση χρέους κατά 21,8% ως το 2060

Wall Street Journal: Προτάσεις μέτρων από τον ESM για ελάφρυνση χρέους κατά 21,8% ως το 2060
(GERMANY OUT) Klaus Regling (Geschäftsführender Direktor ESM und EFSF) in der ARD-Talkshow GÃNTHER JAUCH am 28.06.2015 in BerlinThema der Sendung: Showdown im Schuldenstreit à Was wird aus Griechenland? (Photo by Müller-Stauffenberg/ullstein bild via Getty Images)
(GERMANY OUT) Klaus Regling (Geschäftsführender Direktor ESM und EFSF) in der ARD-Talkshow GÃNTHER JAUCH am 28.06.2015 in BerlinThema der Sendung: Showdown im Schuldenstreit à Was wird aus Griechenland? (Photo by Müller-Stauffenberg/ullstein bild via Getty Images)
ullstein bild via Getty Images

Εμπιστευτικές προτάσεις που συνέταξε ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) θα μπορούσαν να μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά το 1/5 ως το 2060, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σε εξασέλιδο έγγραφο του ESM, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, το οποίο είδε η Wall Street Journal, περιγράφονται μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν στο κοντινό μέλλον για να μειώσουν το βάρος του ελληνικού χρέους. Ειδικότερα, προτείνεται ελάφρυνση χρέους μέσω παράτασης/ επιμήκυνσης της ωρίμανσης και του «κλειδώματος» των επιτοκίων σε κάποια από τα δάνεια της Ελλάδας, για να προστατευτεί από πιθανές αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον.

Η συνολική επίδραση αυτών των μέτρων το 2060 θα περικόψει την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8%.

Επίσημη ανάλυση της Ευρωζώνης τον Μάιο προέβλεπε αναλογία χρέους προς ΑΕΠ 104,9% το 2060, βάσει ενός σεναρίου στο οποίο η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα.

«Αυτό είναι ένα έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στο αίτημα που δόθηκε στον ESM από τους υπουργούς Οικονομικών στις 25 Μαΐου για να εργαστεί σε ένα πρώτο σετ μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το βραχυπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο» είπε εκπρόσωπος του ESM.

Όπως πρόσθεσε, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα παρουσιάσει τις προτάσεις στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στην επόμενη συνάντηση, στις 5 Δεκεμβρίου. Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εκτιμούν πως θα κερδίσουν την υποστήριξή τους.

Τα μέτρα που περιγράφονται στο έγγραφο θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή κάποια στιγμή στο χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018.

Σημειώνεται πως το ελληνικό χρέος αναμένεται να φτάσει στο «ζενίθ» του το 2016, στο 181,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΕ που δημοσιεύτηκαν αυτόν τον μήνα.

Το έγγραφο του ESM προτείνει τρία σετ βραχυπρόθεσμων μέτρων, το πιο αποτελεσματικό εκ των οποίων θα «κλειδώνει» το επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα σε κάποια σημερινά και μελλοντικά δάνεια, καλύπτοντας τη χώρα απέναντι στο ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν την παράταση της ωρίμανσης κάποιων δανείων στα 32,5 χρόνια από τα 28,3 χρόνια, ενώ ένα άλλο έχει να κάνει με την κατάργηση μιας «κύρωσης/ ποινής» στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα το 2017 σε κάποια από τα δάνειά της, που σχετίζεται με κάποιους παλιούς στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση της κύρωσης αυτής από το 2018 και μετά θα εξεταστεί στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της Wall Street Journal, ενώ τα μέτρα που περιγράφονται στο έγγραφο συνολικά θα «έκοβαν» 21,8 ποσοστιαίες μονάδες από την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ το 2060, το έγγραφο του ESM προειδοποιεί πως οι πραγματικές επιπτώσεις θα εξαρτώνταν σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες των αγορών.

Δημοφιλή