Μεταφορά στη Βόλβη των προσφύγων που διέμεναν σε καταυλισμό με σκηνές στα χιόνια στην Πέτρα Ολύμπου

Μεταφορά στη Βόλβη των προσφύγων που διέμεναν σε καταυλισμό με σκηνές στα χιόνια στην Πέτρα Ολύμπου
Twitter/ collective_call

Φωτογραφίες από τον χιονισμένο καταυλισμό προσφύγων στην Πέτρα Ολύμπου ανέβασε σήμερα (Τετάρτη) στο Twitter η ΜΚΟ Collective Calling, ζητώντας βοήθεια, καθώς οι σκηνές δεν ενδείκνυνται για τέτοιες καιρικές συνθήκες.

Μιλώντας στη HuffPost Greece, ο κ. Ηλίας Τσολακίδης, ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Ν. Πιερίας, η οποία έχει δράση στην περιοχή, επιβεβαίωσε ότι χιόνισε το πρωί στην Πέτρα Ολύμπου. Επίσης, όπως είπε, επικοινώνησε με την τοπική υπεύθυνη της ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον καταυλισμό, η οποία του ανέφερε πως από την περιοχή φεύγουν ή έχουν φύγει οι τελευταίοι πρόσφυγες (Γεζίντι) από ένα σύνολο περίπου 1.450 πριν από έναν μήνα. «Η υπεύθυνη της οργάνωσης είπε ότι έχουν φύγει όλοι και μεταφέρονται σε κτίσματα, σε χώρους μόνιμης φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία στη Χαλκηδόνα και τη Βόλβη» είπε ο κ. Τσολακίδης, προσθέτοντας πως τέτοια ενημέρωση είχε και από τη γιατρό – υπεύθυνη του ιατρείου στην περιοχή.

Όπως σημείωσε, η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης πήγαινε κάθε εβδομάδα στον καταυλισμό, καθώς διαθέτει το μόνο κοινωνικό φαρμακείο του νομού Πιερίας.

Από πλευράς του, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Κατερίνης για το προσφυγικό, Νίκος Παπαζιώγας, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αποχώρησης όλων των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονταν στο χώρο φιλοξενίας. Όπως σημείωσε, σύμφωνα με επικοινωνία που είχε με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν απομείνει εκεί (γύρω στους 240- για 400 έκανε λόγο ο κ. Τσολακίδης, στην επικοινωνία μας μαζί του), μεταφέρονται στο κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή της Βόλβης. Όσοι δεν καταστεί εφικτό να μεταφερθούν μέχρι το βράδυ θα φιλοξενηθούν στην περιοχή της Κατερίνης μέχρι και εκείνοι να μεταφερθούν τελικά στη Βόλβη, συμπλήρωσε. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη λόγω του καιρού. Από χθες 240 άνθρωποι βρίσκονται μέσα στα χιόνια. Τους μεταφέραμε στα παρακείμενα κτήρια του παλιού Ψυχιατρείου Πέτρας όπου τοποθετήσαμε θερμάστρες, ενώ το βράδυ η περιοχή αποκλείστηκε από το χιόνι. Το πρωί στείλαμε μηχάνημα για να καθαρίσει το δρόμο και στη συνέχεια έλαβαν άδεια τρία λεωφορεία, ώστε να μεταβούν εκεί για να μεταφέρουν τον κόσμο» είπε ο κ. Παπαζιώγας.

Σημειώνεται πως σε νέο tweet, η Collective Calling, ανέφερε και από πλευράς της πως ο καταυλισμός εκκενώθηκε εκτάκτως, και όλοι, «περιλαμβανομένου του στρατού», έκαναν «πολύ καλή δουλειά».

Προειδοποιήσεις

Ο κ. Τσολακίδης τόνισε ότι ήταν αναμενόμενο η κατάσταση να καταλήξει έτσι, συμπληρώνοντας πως «είναι ντροπή για τους υπεύθυνους που επέτρεψαν να κυκλοφορήσουν αυτές οι φωτογραφίες γιατί αδικούν τον λαό της Πιερίας που στήριξε όσο μπορούσε τους πρόσφυγες». Όπως είπε, στον καταυλισμό υπήρχαν 1.450 πρόσφυγες πριν έναν μήνα, αλλά άρχισαν να μειώνονται σταδιακά λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας. «Ξέραμε ότι θα χιονίσει εκεί, πριν 15 ημέρες είχαμε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Προχθές είχαν μείνει 400 άτομα. Η τελευταία πληροφορία ήταν ότι θα μεταφέρονταν στη Βόλβη» σημείωσε.

Ο κ. Παπαζιώγας από πλευράς του σημείωσε ότι ο δήμος είχε ενημερώσει αρχικά για την ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου σημείου, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων και ανέφερε ότι ανάμεσα στους τελευταίους πρόσφυγες και μετανάστες της Πέτρας υπάρχουν περίπου 80 παιδιά, ακόμη και μωρά. »Είναι χαρακτηριστικό ότι παλαιότερα, όταν λειτουργούσε το ψυχιατρείο της Πέτρας οι υπάλληλοι έμεναν αποκλεισμένοι από το χιόνι ακόμη και για δέκα μέρες» υπογράμμισε και τόνισε ότι αν δεν φύγουν απόψε όλοι, τότε θα πιάσει παγετός και δεν θα μπορεί κανείς αύριο να φτάσει μέχρι εκεί.

Ο κ. Τσολακίδης τόνισε πάντως ότι δεν πρόκειται πάντα για ευθύνη του ελληνικού κράτους και τη κυβέρνησης, διότι οι διεθνείς οργανισμοί είναι εκείνοι που είναι φοβερά δυσκίνητοι και γραφειοκράτες. Ό,τι χρήματα ήρθαν από την ΕΕ πήγαν στα χέρια των διεθνών οργανισμών που μοίρασαν τα χρήματα στη ΜΚΟ για να κάνουν τι ακριβώς; Τον Σεπτέμβριο μας κάλεσε η ιταλική ΜΚΟ INTERSOS και μας είπε ελάτε να σας δείξω πώς θα ενσωματώσετε τους πρόσφυγες στην τοπική κοινωνία, με σεμινάρια, θέατρα, κινηματογράφο κλπ. Η Ύπατη Αρμοστεία έβαλε τα χρήματα, τα δίνει στην ιταλική INTERSOS για να ενσωματώσει τους πρόσφυγες και αυτή κάνει σεμινάρια. Τους ρώτησα αν ξέρουν ποιος πάει στους πρόσφυγες τα φάρμακα κλπ, είχαν πλήρη άγνοια. Όταν το παιδί έχει πυρετό δεν το πας στη βιβλιοθήκη, αλλά στον γιατρό. Τους είπα ότι έρχεστε και μοιράζετε κουβαδάκια για να παίξουν, ενώ δεν έχουν γιατρούς». Όπως συμπλήρωσε, οι προτεραιότητες αυτών των διεθνών οργανισμών είναι πολλές φορές «εκτός πραγματικότητας».

«Δεν ρίχνω όλες τις ΜΚΟ στον ίδιο κουβά, υπάρχουν κάποιες που κάνουν εξαιρετικό έργο, αλλά υπάρχουν και κάποιες που είναι “κομήτες”. Τρεις την ώρα εμφανίζονται κάποιες ΜΚΟ που η καθεμία αναλαμβάνει το κομμάτι της και αν τους πεις πάρε αυτό και πήγαινε το δίπλα σου λέει δεν είναι υπεύθυνη, είναι υπεύθυνη πχ μόνο για ψυχαγωγία και μεταφορά».

Σημειώνεται πως το θέμα των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών έθεσαν και δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο Δέλτα, Μίμη Φωτόπουλο, να σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «η κατάσταση εξακολουθεί να είναι άσχημη στα δύο κέντρα που βρίσκονται στο Καλοχώρι, το ένα στη Σίνδο και το άλλο στα Διαβατά».

«Οι συνθήκες χειροτερεύουν, οι εγκαταστάσεις είναι άθλιες» είπε και ζήτησε να γίνει πράξη η δέσμευση των αρμόδιων υπουργείων να κλείσουν τα τρία από τα τέσσερα κέντρα φιλοξενίας στο δήμο Δέλτα.

Δημοφιλή