Διακρίσεις στον εργασιακό χώρο για τους υπέρβαρους. Βγάζουν λιγότερα χρήματα και δυσκολεύονται να βρουν δουλειά

Διακρίσεις στον εργασιακό χώρο για τους υπέρβαρους
Overweight businessman with copy space
Peter Dazeley via Getty Images
Overweight businessman with copy space

Διακρίσεις και στον εργασιακό χώρο αντιμετωπίζουν οι υπέρβαροι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. Κατά μέσο όρο λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από τους συναδέλφους τους και αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην αναζήτηση εργασίας τους, ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου το 68,8% των ενηλίκων θεωρούνται υπέρβαροι.

Το BBC αναφέρει μερικά παραδείγματα ανθρώπων που βίωσαν διακρίσεις στον εργασιακό χώρο εξαιτίας του βάρους τους. Η Σαβόν Όουενς είχε περάσει από συνεντεύξεις για την θέση της νηπιαγωγού σε παιδικό σταθμό στην Αλαμπάμα, όμως, παρόλο που είχε την απαραίτητη προϋπηρεσία και τις κατάλληλες δεξιότητες, δεν έλαβε κάποιο τηλεφώνημα.

Αργότερα, φίλη την ενημέρωσε ότι μια από τις παιδαγωγούς θεώρησε πως δεν έκανε για την δουλειά λόγω του βάρους της. Η Όουενς, η οποία ζυγίζει 277 κιλά, είχε εξηγήσει στους πιθανούς εργοδότες της ότι δεν θα είχε δυσκολία να καθίσει στο πάτωμα για να παίξει με τα παιδιά, ωστόσο οι εργοδότες θεώρησαν πως τα κιλά της θα συνιστούσαν πρόβλημα.

Στις περισσότερες χώρες -και σύντομα και στην Ελλάδα- οι διακρίσεις με βάση το φύλο, την σεξουαλική ταυτότητα και την καταγωγή συνιστούν παράβαση και τιμωρούνται με πρόστιμα. Ωστόσο, η προστασία αυτή δεν ισχύει και για τους ανθρώπους που θεωρούνται υπέρβαροι.

«Η παχυσαρκία είναι μία από τις λίγες στιγματισμένες κατηγορίες όπου οι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι οκ να κάνουν διακρίσεις», αναφέρει η Ενρίκα Ραγκς, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Ακόμα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Exeter, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες, οι οποίες, όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος τους, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ακόμα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Τενεσί, οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσληφθούν σε θέσεις όπου έρχονται συχνά σε επικοινωνία με τους πελάτες και τους εξωτερικούς συνεργάτες μιας εταιρείας.