Προς παράταση έως τις γιορτές των Χριστουγέννων η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση

Προς παράταση έως τις γιορτές των Χριστουγέννων η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση
Alexandros Michailidis / SOOC

Για παράταση της «αγωνίας» έως τις γιορτές των Χριστουγέννων προϊδεάζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι. Επίσημα η αιτία των νέων καθυστερήσεων είναι η απόσταση που χωρίζει ακόμα κυβέρνηση και δανειστές κυρίως στα εργασιακά.

Ανεπίσημα ωστόσο οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται μόνο στην πορεία της αξιολόγησης. Για κάποιους μάλιστα οι καθυστερήσεις είναι αποτέλεσμα της απόστασης που υπάρχει ακόμα μεταξύ Ευρωπαϊκών Θεσμών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μέτωπο των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και των επιπλέον μέτρων μετά το 2018.

Οι πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίζονται στο παρασκήνιο μεταξύ των θεσμών, αλλά και τα έγγραφα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι οι απαιτήσεις του Ταμείου σχετικά με τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος ή σε αντίθετη περίπτωση τη λήψη επιπλέον μέτρων βάζουν εμπόδια στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Το Ταμείο συνεχίζει να κρατά σκληρή στάση σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, απαιτώντας από την Ελληνική πλευρά να υποχωρήσει κυρίως στα εργασιακά αποδεχόμενη, μεταξύ άλλων, την αύξηση των ομαδικών απολύσεων, τις σαρωτικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και τη διατήρηση των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Ταυτόχρονα, επιμένει στη λήψη από τώρα νέων σκληρών μέτρων για το 2019 και 2020 προκειμένου να καλυφθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, από την στιγμή που η Γερμανία αρνείται να συζητήσει τη μείωση των στόχων.

Ανοιχτά όλα τα σενάρια

Η Ευρωζώνη φαίνεται πως εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά και χωρίς αυτό στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, κύκλοι των Ευρωπαϊκών Θεσμών σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης των πρωτογενών πλεονασμάτων (έστω και σε επόμενο στάδιο), προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα με το ΔΝΤ και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο εξαιτίας κυρίως της αδυναμίας που εκδηλώνει το Μέγαρο Μαξίμου να αντέξει πολιτικά ακόμα ένα πακέτο σκληρών μέτρων τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή των μέτρων της πρώτης αξιολόγησης.

Ο παράγοντας εκλογές

Με δεδομένο ότι τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα και να εφαρμοστούν από το 2018 (προεκλογική χρονιά) οι θεσμοί εκτιμούν ότι θα προκαλέσουν πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα μέσα στο 2017. Η εντολή όμως που έχει δώσει το Βερολίνο είναι ότι πριν τις Γερμανικές εκλογές θα πρέπει να αποφευχθεί μια νέα κρίση με την Αθήνα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα υποχωρήσει εύκολα στις απαιτήσεις τους Ταμείου. Γνωρίζει ωστόσο ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το Ελληνικό πρόγραμμα θα του προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος του λίγους μήνες πριν τις Γερμανικές εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει ακόμα μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου μέχρι τα Χριστούγεννα μεταξύ των θεσμών σε σχέση με το χρέος και τα πλεονάσματα, αλλά και με την κυβέρνηση αναφορικά με τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης.

Όπως αναφέρουν παράγοντες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια «πάντα υπάρχει και η λύση της μετάθεσης κάποιων θεμάτων στην επόμενη αξιολόγηση».

Άλλωστε οι αγορές διαβλέπουν λύση πριν το τέλος του χρόνου, οδηγώντας υψηλότερα το δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και χαμηλότερα τις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων.

Δημοφιλή