Τα παραδοσιακά έθιμα στο Δήμο Γαλατσίου: Από την Ειρεσιώνη (το αρχαιοελληνικό δέντρο των γιορτών) στον Αρχικαλικάτζαρο

Τα παραδοσιακά έθιμα στο Δήμο Γαλατσίου: Από την Ειρεσιώνη (το αρχαιοελληνικό δέντρο των γιορτών) στον Αρχικαλικάτζαρο
Facebook

Ξεκινούν οι εορταστικές εκδηλώσεις στον Δήμο Γαλατσίου, στα πλαίσια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς 2016-2017. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα υλοποιηθεί ένα μηνιαίο χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει από τις 06/12 έως τις 05/01 με τίτλο «Έθιμα του δωδεκαήμερου και γιορτές από τα βάθη του χρόνου».

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος εκδηλώσεων του δήμου Μάνος Ελευθερίου: « Πάντα προσανατολιζόμαστε στο να παρουσιάζουμε τα χριστουγεννιάτικα ήθη κι έθιμα της χώρας μας, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, καθώς στόχος μας είναι να κατανοούν οι πολίτες και οι επισκέπτες μας το «ταξίδι» αυτών των παραδόσεων μέσα στον χρόνο. Φέτος θα υλοποιηθούν πάνω από 150 εκδηλώσεις στα πολιτιστικά μας κέντρα, στο ΠΑΛΑΙ – Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου και σε όλους τους δρόμους της πόλης. Πιο αναλυτικά το πρόγραμμά μας θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις πάμπολλων εθίμων και δρώμενων, εισηγήσεις, μουσικές συναυλίες, παραστάσεις όπερας, θεατρικές παραστάσεις ενηλίκων και παιδιών, κουκλοθέατρο και παραστάσεις Καραγκιόζη, δημιουργικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, γιορτινές αφηγήσεις και δραματοποιήσεις παραμυθιών, παραδοσιακά γλέντια, διαδραστικά παιχνίδια, εικαστική έκθεση ζωγραφικής με θέμα τα Χριστούγεννα και πολλά άλλα, ανάμεσά τους το τρενάκι των γιορτών που θα κυκλοφορεί σε όλη την πόλη».

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με μια μεγάλη γιορτή στις 06/12 – 19:00, στην οποία ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαρκόπουλος, θα σηματοδοτήσει την έναρξη των εκδηλώσεων, ανάβοντας τα φώτα της πόλης και της ειρεσιώνης, του αρχαιοελληνικού δέντρου των γιορτών, όπου θα καταλήξει και το καραβάκι των Παναθηναίων. Θα ακολουθήσει το πλούσιο πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που θα κλείσουν στις 05/01, ημέρα αφιερωμένη στους καλλικάντζαρους. Η συγκεκριμένη μέρα θα είναι γεμάτη με αφιερώματα στο συγκεκριμένο θέμα, εργαστήρια, παραστάσεις καραγκιόζη, αφήγηση παραμυθιών και μια μεγάλη παρέλαση καλλικαντζάρων στους δρόμους της πόλης! Η μέρα θα κλείσει με μια μεγάλη γιορτή σε κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα καεί ο αρχικαλλικάντζαρος και οι δημότες θα διασκεδάσουν με παραδοσιακές μουσικές, καλωσορίζοντας την καινούργια χρονιά.

Το 36σέλιδο έντυπο με το αναλυτικά το πρόγραμμά των εκδηλώσεων θα μοιραστεί σε μαθητές και πολίτες.

Δημοφιλή