13 πράγματα που δεν κάνουν οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι

13 πράγματα που δεν κάνουν οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι
Business man moving chess figure with team behind - strategy or leadership concept
Business man moving chess figure with team behind - strategy or leadership concept
htu via Getty Images

Η ψυχική δύναμη συχνά δεν αντανακλάται στα πράγματα που κάνετε. Συνήθως αποδεικνύεται μέσω αυτών που δεν κάνετε.

Στο βιβλίο «13 πράγματα που δεν κάνουν οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι» η Amy Morin αναφέρει ότι η ψυχική δύναμη επιτυγχάνεται μέσω ενός συγκεκριμένου τρίπτυχου: έλεγχος σκέψεων, συμπεριφορών και συναισθημάτων.

Με βάση τα παραπάνω οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι δεν κάνουν τα εξής 13 πράγματα:

1) Δεν χάνουν χρόνο νιώθοντας άσχημα με τον εαυτό τους

«Το να νιώθεις άσχημα με τον εαυτό σου είναι ένδειξη αυτοκαταστροφής. Σπαταλάς χρόνο, δημιουργείς αρνητικά συναισθήματα και πληγώνεις τις σχέσεις σου», αναφέρει η Morin.

2) Δεν παρατούν τη δύναμή τους

Οι άνθρωποι τα παρατούν όταν δεν έχουν φυσικά και συναισθηματικά όρια. Αν άλλοι άνθρωποι ελέγχουν τις πράξεις σας, μπορούν επίσης να ορίσουν την επιτυχία και την αυτο-αξία σας.

3) Δεν διστάζουν να κάνουν αλλαγές

Υπάρχουν 5 φάσεις αλλαγής, γράφει η Μorin: o προ-στοχσμός, η περισυλλογή, η προετοιμασία, η δράση και η συντήρηση. Το να ακολουθούνται αυτά τα βήματα είναι βασικό. Οι αλλαγές τρομάζουν αλλά όταν αποτρέπονται, αποτρέπεται παράλληλα και η εξέλιξη.

4) Δεν επικεντρώνονται σε πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν

«Σίγουρα δημιουργείται ένα συναίσθημα ασφάλειας όταν κάποιος θεωρεί ότι μπορεί να ελέγξει τα πάντα, αλλά το να πιστεύει κάποιος ότι μπορεί πάντα να τα φέρει όλα εις πέρας είναι προβληματικό», σημειώνει η Morin.

5) Δεν θέλουν να ευχαριστούν τους πάντες

Συχνά γινόμαστε πολύ επικριτικοί με τους εαυτούς μας όταν συλλογιζόμαστε τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι γι΄εμάς. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα αν δεν τα πηγαίνετε καλά με όλους ή αν κάποιοι νιώθουν είτε θυμωμένοι είτε απογοητευμένοι μαζί σας.

6) Δεν φοβούνται να πάρουν ρίσκο

Οι άνθρωποι συνήθως φοβούνται να πάρουν ρίσκο, είτε οικονομικό είτε συναισθηματικό είτε κοινωνικό είτε επαγγελματικό είτε ακόμη όταν πρόκειται για κάτι που αφορά στην εξωτερική τους εμφάνιση. Αυτό προκύπτει λόγω έλλειψης γνώσεων. «Η έλλειψη γνώσεων

σχετικά με το πώς να διαχειριστεί κάποιος αυξάνει το φόβο», λέει η Morin.

7) Δεν στέκονται στο παρελθόν

Το παρελθόν είναι παρελθόν. Δεν υπάρχει τρόπος να το αλλάξεις, τα πισωγυρίσματα στο παρελθόν μπορεί να είναι αυτοκαταστροφικά και να εμποδίσουν κάποιον από το να χαρεί το παρόν και να αισιοδοξεί για το μέλλον.

8) Δεν κάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά

Η ενδοσκόπηση είναι σημαντική. Όπως επίσης είναι σημαντικό να μελετήσουμε τι πήγε στραβά, τι θα μπορούσε να κάνει καλύτερα, και πώς να το κάνουμε διαφορετικά την επόμενη φορά.

9) Δεν αγανακτούν με την επιτυχία των άλλων

Εστιάζοντας στην επιτυχία ενός άλλου ατόμου δεν ανοίγετε τον δρόμο για τη δική σας, αφού αυτό σας αποσπά από την πορεία σας.

10) Δεν τα βάζουν κάτω στην πρώτη αποτυχία

Η επιτυχία δεν έρχεται στο άψε σβήσε και η αποτυχία είναι ένα εμπόδιο που καλείστε πάντα να ξεπεράσετε.

11) Δεν φοβούνται να μείνουν μόνοι

Ο χρόνος όταν μένετε μόνοι σας μπορεί να είναι πολύ δημιουργικός καθώς μπορείτε να σκεφτείτε και να καθορίσετε τους στόχους σας

12) Δεν αισθάνονται ότι ο κόσμος τους χρωστάει κάτι

Είναι εύκολο να νιώθει κανείς οργή με τα πάντα και να αποδίδει στο σύμπαν τις αποτυχίες του, αλλά η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν φταίει γι΄αυτό. Ό,τι καταφέρετε πρέπει να το κερδίσετε μόνοι σας.

13) Δεν περιμένουν άμεσα αποτελέσματα

Η επιτυχία δεν συμβαίνει εν μία νυκτί και είναι απαραίτητο να το κατανοήσετε αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητές σας.13 πράγματα που δεν κάνουν οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι

Δημοφιλή