To αγκίστρι. Γιατί με κάποιες σχέσεις «κολλάμε», ενώ άλλες τις ξεπερνάμε εύκολα;

To αγκίστρι. Γιατί με κάποιες σχέσεις «κολλάμε», ενώ άλλες τις ξεπερνάμε εύκολα;
Getty Images

Οι ρομαντικές σχέσεις μπορεί να είναι υπέροχες, μαγικές, διασκεδαστικές και διδακτικές, αλλά αναπόφευκτα δεν μπορούν όλες να μείνουν για πάντα ζωντανές. Αναπόφευκτα, κάποιες από αυτές τελειώνουν, είτε επειδή έκαναν τον κύκλο τους, είτε επειδή κάποιος από τους δύο αποφάσισε να συνεχίσει μόνος του την πορεία του. Πάντοτε, όμως, ο κάθε χωρισμός ισοδυναμεί με μία απώλεια και συνοδεύεται από συναισθήματα άγχους, στεναχώριας και θλίψης.

Θα έχετε παρατηρήσει και εσείς ότι δεν έχει ο κάθε χωρισμός το ίδιο αντίκτυπο στην ζωή μας. Μερικοί περνούν και προσπερνούν, αλλά κάποιοι παραμένουν για μήνες ή και για χρόνια στο μυαλό μας, και για κάποιον λόγο δεν μπορούμε με τίποτα να τους ξεπεράσουμε. Φταίμε εμείς; Φταίει ο/η σύντροφός μας; Ή φταίει η ίδια η σχέση;

Σύμφωνα με την Αγγελική Τζάνου, Ψυχοθεραπεύτρια, Sex Therapist, η εγγύτητα, η οικειότητα και τα κοινά μελλοντικά πλάνα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της σχέσης που μας δυσκολεύουν να προχωρήσουμε μετά το τέλος μίας σχέσης.

Συγκεκριμένα, οι παράγοντες που μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο είναι οι εξής:

1. Μεγάλη διάρκεια σχέσης

Σε μία σχέση που μετράει χρόνο – ποσοτικό αλλά και ποιοτικό – βλέπουμε πως οι δύο σύντροφοι έχουν μοιραστεί στιγμές και καταστάσεις, οι οποίες τους έχουν κάνει να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον αλλά και ο καθένας τον εαυτό του. Αυτό φέρνει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της εγγύτητας και της οικειότητας και άλλων ποιοτήτων όπως η εμπιστοσύνη. Όλα αυτά, ωθούν τους δύο συντρόφους σε μία βαθύτερη επαφή και κατανόηση του εαυτού τους και του άλλου και για αυτό δεν είναι τόσο αναμενόμενος ο χωρισμός. Σε μία τέτοια περίπτωση λοιπόν που ο χρόνος θα έχει φέρει τους συντρόφους ουσιαστικά κοντά, ένας χωρισμός θα προκαλέσει μεγάλο κενό και πόνο.

2. Η αρνητική εικόνα που έχει για εμάς ο/η πρώην μας

Όταν ο σύντροφός που αποχωρεί, έχει μία κακή εικόνα για την σχέση σας, η «πληγή» είναι ακόμα μεγαλύτερη. Κάποιος που μοιραστήκαμε χρόνο και χώρο μαζί του και δεν έχει καλή άποψη για εμάς, μπορεί να αγγίξει θέματα ανασφάλειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Πράγματι, είναι τραυματικό κάποιος να πιστεύει για εμάς ότι δεν έχουμε πλέον την ίδια αξία για εκείνον ή ότι δεν μας θέλει πλέον στην ζωή του. Όσο πιο αρνητική η άποψή του και όσο πιο ευάλωτη η αυτοπεποίθησή μας, τόσο πιο επώδυνος ο χωρισμός.

3. Η απουσία ενδείξεων πριν τον χωρισμό

Η ξαφνική ανακοίνωση ενός χωρισμού, προκαλεί πάντα σοκ, ειδικά αν δεν υπάρχουν πρότερα στοιχεία ότι η σχέση είναι προβληματική, πως υπάρχει απογοήτευση ή ενόχληση για κάποιες καταστάσεις και όλα όσα είναι προειδοποιητικά καμπανάκια, ένας χωρισμός που έρχεται απροειδοποίητα είναι δύσκολος. Υπάρχουν δύο όψεις όμως σε αυτό το νόμισμα. Από την μία όντως δεν υπήρχαν ενδείξεις ή απλώς επιλέξαμε να τις αγνοήσουμε; Και από την άλλη, αν έκρυβε όσα ένιωθε για ενοχλήσεις και προβλήματα στην σχέση, πόσο ειλικρίνεια υπήρχε τελικά ανάμεσά σας;

4. Όσα έχετε μοιραστεί ως σήμερα

Όσο είστε ζευγάρι, μοιράζεστε χώρο, χρόνο, άτομα, αντικείμενα, όνειρα. Όταν έρχεται η στιγμή του χωρισμού όμως, χρειάζεται να χωριστούν και αυτά. Κάποια δεν γίνεται πάρα να παραμείνουν κοινά, άλλα χάνονται και κάποια αλλάζουν τον τρόπο που υπάρχουν στη ζωή σας. Αφού πλέον δεν είστε σύντροφοι, θα πρέπει να είστε και πάλι σε μια πιο μοναχική διαδρομή που θα φέρει άλλες ή αλλαγμένες καταστάσεις.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα;

Όπως όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις σχέσεις, έτσι και ο χωρισμός έχει διαφορετική βιωματική μορφή για το κάθε φύλο. Έρευνα που έγινε φέτος στο Πανεπιστήμιο του Wyoming από την Molly Bloodgood και τους συνεργάτες της, κατέληξε πως οι γυναίκες σημειώνουν υψηλότερα σκορ στην δυσφορία που τους προκαλείται από τους χωρισμούς, ειδικά αν ο χωρισμός δεν ήταν δική τους επιλογή ή χώρισαν πρόσφατα ή η σχέση τους δεν ήταν σύντομη. Επιπλέον, παλιότερη έρευνα του 2003 από την Deborah Davis και τους συνεργάτες της στο πανεπιστήμιο της Νεβάδα, έχει διαπιστώσει ότι οι γυναίκες είναι αισθητά πιο συναισθηματικές τις περιόδους λίγο πριν και λίγο μετά τον χωρισμό. Αυτό εκφράζεται με νευρικότητα και επιθετικότητα, καμία φορά ακόμη και βίαιη συμπεριφορά (ειδικά αν δεν ήταν δική τους επιλογή ο χωρισμός).

Πώς μπορεί να το διαχειριστεί κανείς;

Είναι βέβαιο, ότι κανείς δεν είναι άτρωτος στο κομμάτι του χωρισμού και όλοι αργά ή γρήγορα θα το βιώσουν στην ζωή τους.

«Αφού ο χωρισμός είναι πλέον πραγματικότητα, αντί να αναζητάς τρόπους να αλλάξεις κάτι που τώρα ανήκει στο παρελθόν, φρόντισε το παρόν και το μέλλον σου. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου για να συνέλθει από τον χωρισμό και παράλληλα φρόντισε τον. Παρατήρησε ανάγκες που μπορεί να έχεις αγνοήσει όσο ήσουν στην σχέση και δοκίμασε να τις ικανοποιήσεις από εδώ και εμπρός, αν το θες. Ξεκίνησε λοιπόν από τον εαυτό σου, ώστε να μάθεις και να φροντίσεις τον εαυτό σου για να προετοιμαστείς καλύτερα για την επόμενη σχέση», τονίζει η Αγγελική Τζάνου.