Σαμαράς: Να φύγει τώρα ο Τσίπρας. Στήριξη σε Κοτζιά για το Κυπριακό

Σαμαράς: Να φύγει τώρα ο Τσίπρας. Στήριξη σε Κοτζιά για το Κυπριακό
Menelaos Myrillas / SOOC

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη «Βραδινή της Κυριακής». Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα και την οικονομία, ωστόσο εξέφρασε τη στήριξη του στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Εξήγησε γιατί «βλέπει» 4ο Μνημόνιο ενώ μιλά και για τον Βενιζέλο.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο «ναυάγιο» μέχρι στιγμής του Κυπριακού, τόνισε: «Κοιτάξτε, ο κ. Κοτζιάς είναι πολιτικός μου αντίπαλος, αλλά δεν μπορώ να ακούω τέτοια πράγματα. Στις συνομιλίες υπήρξε αδιέξοδο επειδή η Τουρκία έδειξε αδιάλλακτη στάση για άλλη μια φορά. Τελεία και παύλα! Όχι γιατί τους το… χάλασε τάχα ο κ. Κοτζιάς. Άλλο οι διαφωνίες μας γενικά με την κυβέρνηση Τσίπρα, άλλο οι διαφωνίες μας με διάφορα πράγματα που έχει κάνει και έχει πει κατά καιρούς ο κ. Κοτζιάς ως υπουργός των Εξωτερικών και εντελώς άλλο πράγμα οι συνομιλίες στο Κυπριακό. Εκεί, υπεύθυνος για το αδιέξοδο είναι η Τουρκία και μόνο! Κανείς άλλος».

Σε ότι αφορά τις προκλήσεις από Ερντογάν και Ράμα υποστήριξε ότι, «βρίσκουν και τα κάνουν» και συμπλήρωσε, «όντως ο ο Ερντογάν απειλεί. Αλλά, δεν με ανησυχούν τόσο οι απειλές του Ερντογάν όσο ότι “βρίσκει και τα κάνει”. Δεν είναι μόνο ο Ερντογάν, εξάλλου... Και ο Ράμα αρχίζει να προκαλεί από την πλευρά του. Με ανησυχεί δηλαδή, κυρίως και πρωτίστως, ότι η Ελλάδα αποδυναμώνεται. Αυτό είναι που αποθρασύνει την προκλητικότητα “ανήσυχων” γειτόνων. Αυτά δεν θα υπήρχαν αν η Ελλάδα ενίσχυε τη θέση της διεθνώς».

Επώδυνα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση

Στη συνέντευξη του στη «Βραδινή της Κυριακής», έκανε λόγο για επώδυνα μέτρα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, «η β΄ αξιολόγηση μπορεί να κλείσει, αλλά με τι τίμημα; Με τίμημα πολύ μεγαλύτερο από όσο νόμιζε η κυβέρνηση· με τίμημα πολύ βαρύτερο από όσο παραμύθιαζε τον κόσμο ο κ. Τσίπρας.

Η κυβέρνηση Τσίπρα με το ζόρι κατάφερε να κλείσει μιαν αξιολόγηση σε ενάμιση χρόνο. Και τώρα δυσκολεύεται να κλείσει τη δεύτερη γιατί της ζητάνε αυτά που είτε πολιτικά δεν αντέχει η ίδια είτε δεν αντέχει η ελληνική οικονομία.

Βγάζαμε τη χώρα από την κρίση και τα μνημόνια και την ξανάβαλαν σε κρίση και σε χειρότερο και αχρείαστο μνημόνιο. Αυτή είναι η αλήθεια. Πήρε πίσω μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις που είχαμε αρχίσει. Και τώρα τούς υποχρεώνουν να τις ξαναρχίσουν. Με πολύ πιο σκληρά μέτρα. Αυτή είναι η αλήθεια, που τώρα σιγά σιγά αποκαλύπτεται και στην Ελλάδα.

Αφάνταστα σκληρά ανταλλάγματα για το χρέος

«Όπως τα... κατάφερε ο κ. Τσίπρας, η διευθέτηση του χρέους είναι απαραίτητη σήμερα. Πριν δύο χρόνια, κανείς δεν μίλαγε γι’ αυτό γιατί απλούστατα το χρέος μας εθεωρείτο τότε βιώσιμο. Και, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, οριστική διευθέτηση χρέους -τα “μακροχρόνια μέτρα”, όπως τα λένε- θα γίνει μετά το 2018. Ως τότε, θα περιοριστούν σε κάποια μέτρα ανακούφισης, πολύ λιγότερα από όσα είχαμε ήδη κερδίσει ή μας είχαν υποσχεθεί. Αλλά αυτήν τη φορά, προσέξτε! Θα είναι με αφάνταστα σκληρότερα μέτρα ως αντάλλαγμα».

«Το 4ο μνημόνιο έρχεται και…. έχει ο Θεός!»

«Στα τέλη του 2014, όταν εμείς βγάζαμε την Ελλάδα από την κρίση, δεν υπήρχε καμία απολύτως συζήτηση ούτε για επόμενο μνημόνιο ούτε για πρόσθετα μέτρα. Άλλωστε, η Ελλάδα είχε ήδη βγει στις αγορές επιτυχώς από τον Απρίλιο του 2014. Με τη διακυβέρνηση Τσίπρα, το 3ο μνημόνιο έγινε πραγματικότητα, το 4ο έρχεται και… έχει ο Θεός! Και στο μεταξύ, διώχνουν επενδυτές, όπως μόλις έκαναν με τη ΔΕΣΦΑ, όπως προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν στις Σκουριές.

Για να μη μιλήσω για όσα τράβηξε η COSCO, τα περιφερειακά αεροδρόμια, ή για όσα υφίσταται ακόμα η μεγαλύτερη επένδυση στη Νότια Ευρώπη, που είχαμε ετοιμάσει, η επένδυση του Ελληνικού… Μόνο, λοιπόν, αν φύγει η κυβέρνηση αυτή το συντομότερο θα μπορέσει η χώρα να αποφύγει τα χειρότερα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τελευταίος σπασμός του «χθες»

«Όχι, με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βγούμε από το τέλμα και την κρίση. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το τέλμα, από το οποίο πρέπει να ξεκολλήσουμε. Γιατί μας ξαναέσυρε στην κρίση ίσα ίσα τη στιγμή που βγαίναμε. Για να ξαναβρούμε την περπατησιά μας, η κοινωνία μας πρέπει να βρει τη μεταρρυθμιστική της ορμή για να αλλάξει τα πάντα, αλλά και τα συντηρητικά της ανακλαστικά για να παραμείνει όρθια και ενωμένη. Και θα τα βρει, γιατί έχει φτάσει η ώρα της πλέον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τελευταίος σπασμός τού «χθες» που πεθαίνει: του κρατισμού, του λαϊκισμού, των αριστερών ιδεοληψιών, που έχουν ξεφτίσει παντού στον κόσμο. Μπόρα είναι, θα περάσει! Αλλά τι ζημιά ακόμα θα προλάβει να κάνει μέχρι να τον αφήσουμε οριστικά πίσω μας; Αυτό είναι το ερώτημα».

Ο Τσίπρας «τρομάζει» μόνο τους δικούς του με τα σενάρια εκλογών

Σε ότι αφορά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς έστρεψε τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας «δεν νομίζω ότι... φοβερίζει κανέναν εκτός Ελλάδος. Μάλλον τους δικούς του φοβερίζει έμμεσα ώστε να πειστούν (ξανά) και να ψηφίσουν (ξανά) τα πολύ χειρότερα (από όσα ξόρκιζαν παλιά). Όμως, οι εκλογές δεν γίνονται πάντα από σχέδιο ή από επιλογή... Μπορεί να επισυμβούν και από “ατύχημα” ή από “ανάγκη”. Και όπως είπατε σωστά, δεν είναι εύκολο να κάνεις εκλογές όταν συνεχώς χάνεις έδαφος. Αλλά, από την άλλη πλευρά, ούτε είναι δυνατό να κυβερνήσεις όταν χάνεις το έδαφος κάτω από το πόδια σου. Συνεπώς, “εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα” για την κυβέρνηση».

«Πολύ σωστά κάνει ο Κυριάκος Mητσοτάκης και ζητάει εκλογές. Γιατί κάθε μέρα που περνάει είναι χειρότερη για τη χώρα. Και όλους μάς νοιάζει, όταν γίνουν εκλογές και τις κερδίσει η Ν.Δ., να… υπάρχει χώρα να κυβερνηθεί. Η Ν.Δ. είναι έτοιμη για εκλογές. Όταν ένα κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις σταθερά και με διευρυνόμενο προβάδισμα 10 με 15 μονάδες, πόσο πιο… έτοιμο να είναι; Στο ερώτημά σας για την ανανέωση, ασφαλώς και την κάνει ο Κυριάκος. Πέρα από τα νέα πρόσωπα όμως, χρειάζεται και η πείρα των παλαιών. Αλλά, εκ πείρας σάς λέω ότι το πιο σημαντικό είναι ο πρωθυπουργός να έχει μεταρρυθμιστική ορμή και διάθεση να “σπάσει αβγά”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έχει αυτά».

«Δεν αποκλείω αυτοδυναμία της ΝΔ»

«Ασφαλώς δεν είμαστε ακόμα εκεί – δημοσκοπικά τουλάχιστον. Αλλά εφόσον κινηθούμε σωστά, μην το αποκλείετε καθόλου. Όμως, και αυτοδυναμία να κερδίσει η Ν.Δ., νομίζω ότι θα κυβερνήσει με ευρύτερες συναινέσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι -και πρέπει να είναι- ανοικτή σε συνεργασίες. Αλλά δεν θα είναι αιχμάλωτη κανενός. Ωστόσο, μέχρι τις εκλογές, εκείνο που ενδιαφέρει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όπως φαίνεται πια, είναι να φύγει ο Τσίπρας το ταχύτερο. Κι αυτό μπορεί να εξασφαλίσει στον Κυριάκο όχι απλά την πρωτιά, που την έχει ήδη, αλλά ακόμα και αυτοδυναμία».

«Εκτιμώ τον Βενιζέλο, αλλά είναι ΠΑΣΟΚ»

«Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο συνεργαστήκαμε στενά και σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Τον τιμώ και τον εκτιμώ. Όπως εκτιμώ και άλλα στελέχη με τα οποία συνεργαστήκαμε από το δικό τους πολιτικό χώρο. Κι αυτό απαιτεί το εθνικό συμφέρον και η δημοκρατία: όταν δηλαδή καλείσαι να κυβερνήσεις μαζί με άλλους, να βάζεις το συμφέρον του τόπου πάνω απ’ όλα και όχι να προχωράς με κομματικές παρωπίδες. Αλλά δεν μπορώ να μιλήσω τώρα παρά μόνο για τον εαυτό μου και τη δική μας παράταξη. Δεν είναι σωστό να παρεμβαίνουμε, έστω και άθελά μας, σε άλλους πολιτικούς χώρους»

«Μνημόσυνο επαναστατικής γυμναστικής το ταξίδι στην Κούβα»

«Είναι άλλο πράγμα να έχει η Ελλάδα καλές σχέσεις με χώρες που έχουν διαφορετικό κοινωνικό καθεστώς και είναι εντελώς διαφορετικό να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός μνημόσυνα… ξεπερασμένης επαναστατικής γυμναστικής μαζί με... ηγέτες τύπου Μαδούρο, Μοράλες και Μουγκάμπε. Δεν είναι τυχαίο ότι κανείς ηγέτης δυτικής χώρας δεν πήγε στην Αβάνα. Ούτε και κανείς από τις μεγάλες τριτοκοσμικές χώρες. Γιατί άραγε; Διότι ό,τι γνώμη κι αν έχει κανείς για τον εκλιπόντα Φιντέλ Κάστρο, το να τιμήσεις έναν ηγέτη που ήλθε στην εξουσία με επανάσταση, που υποσχέθηκε δημοκρατία και μετά από εξήντα χρόνια σχεδόν δεν... αξιώθηκε να κάνει εκλογές, δεν είναι τιμητικό για κανέναν. Για κανέναν!».

«Η Ευρώπη με συναρπάζει, η Ελλάδα με πονάει»

Στο ερώτημα τι θα αποφάσιζε αν του προτεινόταν ένα αξίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τέως Πρωθυπουργός απάντησε «υπηρετώ το ευρωπαϊκό ιδεώδες από τα πρώτα μου βήματα. Και η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιες προκλήσεις. Όμως, προτεραιότητά μου είναι πάντα η χώρα μου και οι μεγάλες δοκιμασίες που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή. Και στόχος μου είναι να βοηθήσω την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί μετά από αυτήν τη φοβερή περιπέτεια που βιώνει σήμερα, να βγει νικήτρια και όρθια και πανέτοιμη για το λαμπρό μέλλον που της αξίζει.

Μπορεί η Ευρώπη να με ιντριγκάρει, αλλά η Ελλάδα με πονάει. Μπορεί η Ευρώπη να με συναρπάζει πάντα, αλλά το πρωταρχικό χρέος μου παραμένει εδώ, στην πατρίδα μου. «Ο κ. Τσίπρας έκανε το ακριβώς αντίθετο: φιλοδοξούσε να “ανατρέψει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη”! Και χαντάκωσε τη χώρα του. Το ομολόγησε μάλιστα ο ίδιος, ότι «ηττήθηκε γιατί δεν είχε υπολογίσει καλά τα πράγματα, έχοντας αυταπάτες».

Δημοφιλή