Σταϊνμάγερ: Αδιαμφισβήτητη η Συνθήκη της Λωζάνης

Σταϊνμάγερ: Αδιαμφισβήτητη η Συνθήκη της Λωζάνης
BEIRUT, LEBANON - DECEMBER 02: German Foreign Minister Frank Walter Steinmeier attends a joint press conference with Lebanese Foreign Minister Gebran Bassil after their meeting in Beirut, Lebanon on December 02, 2016. (Photo by Ratib Al Safadi/Anadolu Agency/Getty Images)
BEIRUT, LEBANON - DECEMBER 02: German Foreign Minister Frank Walter Steinmeier attends a joint press conference with Lebanese Foreign Minister Gebran Bassil after their meeting in Beirut, Lebanon on December 02, 2016. (Photo by Ratib Al Safadi/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Αδιαμφισβήτητη χαρακτηρίζει τη Συνθήκη της Λωζάνης ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που αρχίζει σήμερα διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα στο πλαίσιο της οποίας θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή ο Σταϊνμάγερ ξεκαθαρίζει για την ισχύ της Συνθήκης της Λωζάνης ότι «το θέμα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει» και εκφράζει την πεποίθηση ότι «είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό».

Σε κάθε περίπτωση, λέει, «έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της». Στο Κυπριακό περιμένει ότι «όλοι οι συμμετέχοντες θα τηρήσουν εποικοδομητική στάση», προκειμένου οι Κύπριοι να ζήσουν την επανένωση της χώρας τους, όπως οι Γερμανοί στο παρελθόν.

«Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κρίση που να μην έπληξε την Ελλάδα»

Το μεσημέρι της Κυριακής ο Σταϊνμάγερ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά τέλεσαν από κοινού στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τα εγκαίνια της έκθεσης «Διαιρεμένες Μνήμες». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες διατηρούν μία ιδιαίτερα στενή φιλική σχέση, καθώς ήταν συμφοιτητές στη Γερμανία, στα νεανικά τους χρόνια.

«Οι απειλές συγκεντρώνονται εδώ στη χώρα σας. Δεν υπάρχει καμιά ευρωπαϊκή κρίση των τελευταίων χρόνων που να μην έπληξε άμεσα την Ελλάδα. Στη δική μου χώρα -έτσι μου φαίνεται μερικές φορές- δεν το έχουν καταλάβει αυτό ακόμα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στην ομιλία του.

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση, το προσφυγικό και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και άσκησε κριτική σε φωνές εναντίον της Ελλάδας που ακούστηκαν στη χώρα του, λέγοντας: "Ηταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη ζώνη του Σένγκεν. Αντιθέτως θα ευχόμουν να υποστήριζαν και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τόσο ακλόνητα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπως εσείς εδώ στην Ελλάδα".

Ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θεωρεί την Ελλάδα απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο και υπογράμμισε: «Στην Ελλάδα βλέπω έναν εταίρο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνη. Ένα συγκεκριμένο και πολύ επίκαιρο παράδειγμα είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία για μια ιστορική πρόοδο. Η Ελλάδα αποτελεί - στα δικά μας μάτια στα μάτια της Γερμανίας- έναν απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο μέσα στην Ευρώπη και για την Ευρώπη».

Το πρόγραμμα

Μετά τα εγκαίνια οι κ.κ. Κοτζιάς και Σταϊνμάγερ επιστρέψουν στην Αθήνα, όπου ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα στο μουσείο της Ακρόπολης στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας πριν αυτός γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 17:30.

Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί θα έχουν κατ'ιδίαν συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών μετά το πέρας της οποίας, θα προβούν σε δηλώσεις προς τον Τύπο.

Το πρωί της Δευτέρας ο Σταϊνμάγερ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Δημοφιλή