Σφοδρή επίθεση εναντίον της Κίνας εξαπέλυσε ο Τραμπ μέσω Twitter

Σφοδρή επίθεση εναντίον της Κίνας εξαπέλυσε ο Τραμπ μέσω Twitter
Getty Images

Σφοδρή επίθεση εναντίον της Κίνας εξαπέλυσε ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν συνεχίσει τις βολές όταν αναλάβει καθήκοντα, οι συνέπειες θα είναι δυσάρεστες για τις διεθνείς σχέσεις.

«Μας ρώτησε η Κίνα εάν είμαστε σύμφωνοι με την μείωση της αξίας του νομίσματός τους;», έγραψε ο ίδιος στο Twitter, καταδικάζοντας στην συνέχεια τις προσπάθειές της να δημιουργήσει μια ισχυρή στρατιωτική βάση στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, με την τελευταία να αναδεικνύεται ταχύτατα σε παγκόσμια υπερδύναμη. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ «έβλεπε» την Κίνα πίσω από κάθε ζήτημα διεθνούς πολιτικής που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Είχε μάλιστα προαναγγείλει την επιβολή δασμού 45% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα.

Λίγες εβδομάδες πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ασκεί οξεία κριτική στην Κίνα για την νομισματική της πολιτική και για τις κινήσεις της στην Νότια Σινική Θάλασσα. Η συγκεκριμένη κίνηση έχει προκαλέσει ανησυχία, με τους αναλυτές να εξηγούν πως η τάση του να καταφεύγει στο Twitter για να σχολιάζει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αντί να προβαίνει σε συναντήσεις με τους ηγέτες ξένων χωρών, θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα για τις ΗΠΑ.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ο Τραμπ είχε τις προηγούμενες ημέρες τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, γεγονός που εξόργισε το Πεκίνο. Η αρχή της «αδιαίρετης Κίνας» αποτελεί την πολιτική βάση των σινοαμερικανικών σχέσεων, είχε δηλώσει το Σαββατοκύριακο το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, το οποίο καλούσε την «αρμόδια πλευρά» να συνεχίσει αυτή την πολιτική και να χειριστεί προσεκτικά το ζήτημα της Ταϊβάν ώστε να αποφευχθεί άσκοπη διατάραξη των σχέσεων.

Η δεκάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγεσία της Ταϊβάν ήταν η πρώτη ενός εκλεγμένου προέδρου ή προέδρου των ΗΠΑ αφότου ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αναγνώρισε διπλωματικά την Κίνα το 1979 και αποδέχθηκε ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος μιας «αδιαίρετης Κίνας».

Δημοφιλή