Εκδίδονται στην Τουρκία 3 από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Εκδίδονται στην Τουρκία 3 από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς
Eurokinissi

Σε αντίθεση με την αντίστοιχη χθεσινή αθωωτική απόφαση για τους τρεις συναδέλφους τους, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την Τρίτη την έκδοση των τριών Τούρκων στρατιωτικών, δεχόμενο, τις τρεις από τις τέσσερις κατηγορίες που τους βάρυναν, σύμφωνα με του ΣΚΑΙ.

Εν τω μεταξύ νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση των τριών Τούρκων στρατιωτικών καθώς σήμερα ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης που αρνήθηκε την έκδοση τους.

Όσον αφορά στους άλλους Τούρκους στρατιωτικούς, το Συμβούλιο εφετών που συνεδρίασε σήμερα αποφάσισε την έκδοσή τους στην γείτονα χώρα προκειμένου να δικαστούν για τρεις από τις τέσσερις πράξεις που τους καταλογίζει η τουρκική Δικαιοσύνη.

Οι εφέτες αποδέχθηκαν την έκδοση των τριών στρατιωτικών για τις κατηγορίες της απόπειρας κατάλυσης Συντάγματος, απόπειρας κατάλυσης Κοινοβουλίου και αρπαγής δια της βίας ελικοπτέρου, ενώ απορρίπτουν την έκδοση για την κατηγορία της απόπειρας κατά της ζωής του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε χθες το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τριών στρατιωτικών. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η υπόθεση για τους τρείς που εκδικάστηκε χθες το αίτημα της Τουρκίας θα εισαχθεί εκ νέου προς κρίση στον Άρειο Πάγο ( Β Τμήμα).

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.

Σήμερα στο Συμβούλιο Εφετών που συνεδρίασε για τους άλλους τρεις στρατιωτικούς, η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη, ζήτησε από τους δικαστές να μην κάνουν δεκτό το αίτημα της Τουρκίας τονίζοντας πως αν παραδοθούν στην γείτονα χώρα «είναι σχεδόν βέβαιος ο βασανισμός τους».

Η εισαγγελέας ανέφερε στους δικαστές τις περιπτώσεις με άγριους βασανισμούς στρατιωτικών που βρίσκονται ήδη στα χέρια των τουρκικών αρχών και τόνισε πως κάποιοι θανατώθηκαν επί τόπου.

«Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καπαγιάννη, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο επαναφοράς της θανατικής ποινής.

«Το έχει πει ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ».

Αναφερόμενη στα στοιχεία του φακέλου που απέστειλαν οι τουρκικές αρχές για το αίτημα έκδοσης, η εισαγγελική λειτουργός τα χαρακτήρισε εντελώς αόριστα και ασαφή ως τον προσδιορισμό με ακρίβεια της «παράνομης δράσης». Όπως είπε η εισαγγελέας: «Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή κι όχι νομικό κείμενο».

Οι ίδιοι οι τρεις εκζητούμενοι είπαν στους δικαστές πως δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα και τόνισαν πως αν εκδοθούν δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης, ενώ θα υποβληθούν σε απάνθρωπα και εξευτελιστικά βασανιστήρια. Όπως ανέφεραν οι στρατιωτικοί, μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, οι σύζυγοι τους απολύθηκαν από τις εργασίες τους και τους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή