Στην Ισπανία αλλάζουν τις ονομασίες των δρόμων. Οι δήμοι «σβήνουν» την εποχή του Φράνκο και τιμούν τις γυναίκες

Στην Ισπανία αλλάζουν τις ονομασίες των δρόμων. Οι δήμοι «σβήνουν» την εποχή του Φράνκο και τιμούν τις γυναίκες
wikimedia commons

Στην Ισπανία μέχρι και σήμερα, 41 χρόνια μετά την πτώση της Δικτατορίας του Φράνκο, πολλοί δρόμοι συνεχίζουν να φέρουν τα ονόματα ηγετών του φασιστικού καθεστώτος ενώ για πολλούς οι πληγές που άνοιξε η πολυετής Χούντα παραμένουν ανοιχτές.

Όπως αποφασίστηκε λοιπόν, έχει έρθει η ώρα όλα αυτά τα ονόματα στρατηγών, λοιπών αξιωματικών και υποστηρικτών του νοσηρού καθεστώτος που είχε τη στήριξη του Αδόλφου Χίτλερ , να σβηστούν από τους δρόμους πόλεων και χωριών της χώρας και να αντικατασταθούν. Μάλιστα, όπως φαίνεται πολλοί από τους δρόμους αυτούς θα συνδέονται πλέον με τα ονόματα γυναικών που διέπρεψαν σε διάφορους τομείς καθώς διαπιστώθηκε πως ελάχιστοι οδοί «συνδέονται» με επιφανείς γυναικείες προσωπικότητες.

Συγκεκριμένα στη Μαδρίτη ένας δρόμος που έφερε το όνομα του στρατηγού Andrés Saliquet θα μετονομαστεί σε Calle de Soledad Cazorla εκ της πρώτης ισπανίδας εισαγγελέως που ειδικεύτηκε σε υποθέσεις σεξουαλικής βίας και βίας γενικότερα μεταξύ τόσο ετερόφυλων ζευγαριών όσο και ομόφυλων.

Επίσης στην Λεόν, οι πολίτες ψήφισαν τον Νοέμβριο επιλέγοντας εμβληματικές γυναικείες προσωπικότητες της Ισπανίας και όχι μόνο που θα ήθελαν τα ονόματά τους να αντικαταστήσουν αυτά των χουντικών. Μεταξύ αυτών οι Roza Parks, Frida Kahlo, Jane Ausin και η ισπανίδα εφευρέτρια Angela Ruiz Robles.

Ανάλογες ενέργειες έγιναν και σε άλλες πόλεις όπως στη Βαλένθια, το Οβιέδο, το Κάντιθ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα χρόνια μετά τον θάνατο του Φράνκο, στην Ισπανία πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν τα «στραβά μάτια» στην «κληρονομιά» της περιόδου της σκληρής δικτατορίας που εγκαθίδρυσε. Συχνά δε αυτή η επιλογή έφτανε σε ακραίο σημείο και προσβλητικό για όσους θυσιάστηκαν για την επιστροφή της Δημοκρατίας αφού μέχρι και σήμερα μαζικοί τάφοι αντιφρονούντων δεν έχουν εξεταστεί επαρκώς.

Μόλις το 2007 ο Ιστορικός Νόμος της Μνήμης καταδίκασε επίσημα το φασιστικό καθεστώς και έβαλε πραγματικά θεμέλια για την εξάλειψη κάθε σύνδεσης του παρόντος με το παρελθόν.

Ωστόσο δεν εφαρμόστηκε επαρκώς κυρίως από τον φόβο που φαίνεται πως υπήρχε να μην ανοίξουν ξανά παλιές πληγές που δεν έχουν επαρκώς επουλωθεί ενώ πολλοί επικαλούνταν και την ανάγκη επούλωση της συλλογικής μνήμης...

Από το 2015 πάντως και την άνοδο των Podemos που οδήγησε σε αλλαγές προσώπων στην κορυφή της τοπικής αυτοδιοίκησης πολλών πόλεων φαίνεται πως γίνονται βήματα για να κοπούν οι δεσμοί με το νοσηρό παρελθόν του καθεστώτος του Φράνκο.

Πηγή: Independent

Δημοφιλή